Magazin

Blog

Életünk egyik legnagyobb élménye lehet a vándortábor - Készüljünk fel jól!

Néhány éve újraéledtek a vándortáborok. Én személy szerint nagyon örültem ennek, hiszen tudom, hogy gyermekkorom egyik legjobb táborélménye éppen a bakonyi vándortábor volt általános iskolás koromban. S miután azt vallom, hogy a gyermekkori élmények meghatározók és nagyban befolyásolják felnőttkori szokásainkat, ezért a vándortáborok szemléletformáló hatása is nagyon fontos. De hogyan készüljünk fel rá úgy, hogy valóban életünk egyik legnagyobb élménye legyen? Igyekszünk segíteni ebben.

Fizikai felkészülés

A vándortáborok útvonalát úgy alakították ki, hogy átlagos erőnléttel teljesíthető és élvezhető legyen. A napi megtett távolság általában 20 km alatt marad, de gondolj bele, hogy az egész tábor alatt akár 80-100 kilométert is gyalogolhatsz. 

Ha eddig sohasem vagy nagyon keveset túráztál, akkor azért fordíts időt és energiát a felkészülésre. Kezdd kisebb távolságokkal, 5-10 km-es túrákkal. Ezzel elsősorban az a cél, hogy megismerd magad, képességeidet és nehézségeidet túra közben. Jó, ha változatos terepet választasz és túráról túrára esetleg a hátadon levő csomag méretét is növeled és szép lassan a megtett távokat is.

A vándortáborok többségében van csomagszállítás, így az egy heti csomagodat jellemzően nem kell a hátadon vinned, csak az aznapi holmidat. Erre egy 10-20 literes hátizsák tökéletesen megfelel. 

A vándortáborban általában egy 10-20 literes hátizsákot kell a hátadon vinni, amibe belefér az egy napi holmid

Mentális felkészülés

Készülj fel előre, hogy átnézed a vándortábor útvonalát, hol lesznek a szálláshelyek, hol álltok meg, melyik nap mennyit mentek, milyen települések, nevezetességek vannak a környéken. Felkészülhetsz, hogy melyek lesznek a nehezebb szakaszok, napok és hol várnak kilátópontok, patakátkelések, izgalmas szurdokok és más egyéb izgalmas élmény. 

Ismerd meg a turistajelzéseket, hogy a túra során felismerd azokat, ezzel is könnyebben beazonosíthatod, hogy merre jártok éppen. 

Hidd el, sokkal könnyebb egy olyan útvonalon gyalogolni, ha tudod, honnan hova tartasz és ismerősként köszön vissza a táj, pedig lehet korábban sosem jártál arra. 

Mit és hogyan pakoljak? 

Erre fordítsatok több időt, ne hagyjátok az utolsó pillanatra!

Szükséged lesz egy nagyobb, 50-80 literes hátizsákra, amiben az egész heti holmid elfér. Csábítóak lehetnek a nagy űrtartalmú zsákok, de ne feledd, hogy azt vinned is kell. Állítsd be úgy a pántokat, hogy neked kényelmes legyen, ebben a hátizsákok easy fit kialakítása a segítségedre lesz. Fontos, hogy a hátizsák nem himbálózhat a hátadon, nem lóghat, az a jó, ha ráfekszik a hátadra. 

Ezeken a zsákokon derékpánt és/vagy mellpánt is van. Ezeknek az a funkciója, hogy tehermentesítsék időről időre a válladat. 

Gondold át újra és újra, hogy mire is van szükséged és valóban a legszükségesebb dolgokat csomagold el. Figyelj arra, hogy szimmetrikusan terheld meg a hátizsákod, ne dőljön egyik irányba sem a hátadon. A nehezebb dolgokat a hátadhoz közel tedd. Érdemes a hátizsákban szortírozva bepakolni a holmijaidat és könnyen elérhető helyekre tenni azokat, amikre gyakrabban vagy hirtelen szükséged lehet (esőzsák, sapka, esőkabát stb.). Te pakolj, de legalábbis aktívan vegyél részt benne. Így fogod tudni, hogy mit hova tettél és mikor szükség van rá, tudni fogod, hova is nyúlj, melyik zsebben, rekeszben keresd. 

Vinned kell magaddal egy kisebb, 10-20 literes hátizsákot is, amiben az egynapi dolgaidat fogod pakolni. Itt az a fontos, hogy a napi elemózsiád, az esőkabátod, kulacsod elférjen benne. 

Az egész vándortáborodat el tudja rontani, ha nem megfelelő bakancsot választasz és kényelmetlennek érzed a túra során. Én személy szerint túrabakancsot ajánlok, mert jobban tartja a bokád és zártabb. Olyat válassz, ami vízhatlan és aminek a talpa barázdált, hogy jó tapadást biztosítson nehezebb terepen is. Mindig bejáratott, kipróbált túracipőben menj! Megfelelő, jól szellőző és kényelmes túrazokniról se feledkezz meg. 

 • Vigyél magaddal hálózsákot!

Hálózsák választásakor fontos szempont a várható éjszakai hőmérséklet. Nyáron jellemzően melegebbek az éjszakák, de ha esetleg a táborhelyetek egy völgyben lesz, ott hűvösebb éjszakákra is lehet számítani. Tényleg, ugye milyen jó, hogy végignézed, merre is halad a vándortábor útvonala :) 

Én 10-15 fokos komfortfokozatú hálózsákot választanék a vándortáborra. 

155 cm-es testmagasság alatt választhatsz még gyermekhálózsákot, egyéb esetben felnőtt hálózsákot ajánlunk

Szerintem amiket még mindenképpen pakolj be a hátizsákodba:

 • esőkabát illetve esőzsák
 • ruhák
 • fürdőruha
 • törölköző - mikroszálas, könnyű, kicsi
 • tisztálkodószerek
 • naptej, szúnyog-és kullancsriasztó
 • egészségügyi, elsősegély csomag - bár ez a táborvezetőnél biztosan lesz
 • wc papír, zsebkendő
 • sapka, kendő, fejfedő
 • iratok, íróeszköz
 • kulacs
 • polifoam vagy túraülőke

Szerintem hasznos lehet még, ha van nálad távcső, növény- és állathatározó, bicska (ha tudsz már vele bánni és a túravezető engedélyezi), kisebb játékok: labda, kártya, pókerkocka.

Néhány hasznos tanács

A pakolás és a felkészülés során figyelj arra, hogy minél kevesebb (ha lehet semennyi) olyan holmit vigyél, amiből szemét lesz, vagy ami eldobhatóvá válik. Vigyél magaddal külön zacsit a vándortábor során nálad keletkező szemétnek. 

 • Tiszteld a természetet!

Ne hangoskodj az erdőben, ne zavard meg az erdő lakóit. Ne bántsd az utadba kerülő csigát, bogarat, egyéb állatot. Ne tégy kárt a növényekben sem. Te vendégségbe mész oda, viselkedj vendég módjára. 

 • Engedd el magad!

Ne aggodalmaskodj azon, hogy sáros leszel, ha belelépsz egy pocsolyába vagy egy patakátkelésnél vizes leszel. Esőben is próbáld élvezni az eső illatát, a nedvességtől életre kelő természet szépségét! Jó időben heveredj le nyugodtan a fűbe és nézd a feletted úszó felhőket. 

Érezd jól magad a vándortáborban! 

Kívánom neked, hogy élvezz ki minden pillanatot, találd meg a varázslatot és éld át a vándortáborban a nyarad legjobb pillanatait! 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)