Magazin

Blog

Első havas élményem idén - Wedze síléc teszt

Az idei év első hetei nem kényeztették el a síelni vágyó közönséget, de ennek ellenére a legelszántabbak találtak egy kevés havat a lesiklópályákon. Ezt az alkalmat megragadva volt lehetőségem kipróbálni néhány lécet a Wedze márkák közül, amit most megosztok veletek is.

Az idei év első havas élménye kicsit felemásra sikerült. A december közepe nagyon ígéretesnek bizonyult hó szempontjából, és már előre terveztem, hogy a két ünnep között elmegyek síelni. Sajnos az időjárás kicsit másként gondolta és a folyamatos olvadásnak köszönhetően már természetes hó nem is maradt erre az időszakra. Így a sífutásról le kellett egyelőre mondanom kezelt és hóágyúzott pálya hiányában. Azért nem maradtam mozgás nélkül az ünnepek alatt, de síelés helyett maradt a korcsolyázás az egyre több helyen kialakított műjégpályáknak köszönhetően. Reménykedtem egy januári fordulatban. Már szemem előtt lebegett a szép havas táj és a puha fehér hó. De egyre melegebb lett az idő, és már a hóágyúzott pályákon is egyre csak fogyott a hótakaró. Pedig már meg volt tervezve január elejére a szokásos gyakorlati termékképzés időpontja, amikor a téli sport részlegeken dolgozók lehetőséget kapnak a Wed'ze termékek havas körülmények közötti kipróbálására. Ahogy közeledett az időpont, egyre elkeserítőbb volt a helyzet. A kiszemelt sípálya webkameráját figyelve izgultunk mindannyian, hogy maradjon elég hó, mire megyünk. 

Sípálya hóviszonyok
 Kicsit foltos, de még síelhető volt a pálya

Végre elérkezett a nap. A pálya üzemeltetőinek köszönhetően szerencsére még volt annyi hó a pályán, hogy síeléssel tölthessük a napot és ne csak nézegetni tudjuk a léceket. Ezért mindenki meg is ragadta az alkalmat, hogy tesztelje a síléceket és fejlessze sítudását. A saját márkás lécek teljes kínálata rendelkezésünkre állt, mind a női, mind a férfi változatban. Bár megfordult a fejemben, hogy a női kategóriából is kipróbálok léceket, de sajnos méretben egyik sem felelt meg. Így maradtak a férfi lécek, azokból is hármat sikerült tesztelnem.

Minden pályára Xlander 500

Az első delikvens a Wedze Xlander 500-as volt. Amit tudni kell róla, hogy ez egy all mountain léc. Ez azt jelenti, hogy kezelt pályára és pályán kívül is alkalmas a síelésre. Na, a pálya egy része mindennek nevezhető volt, csak kezeltnek nem az olvadás következtében. Itt leginkább a sárfoltokat kellett kerülgetni és a jeges részek jelentettek kihívást. De maradt olyan rész, ahol még kezeltnek lehetett minősíteni. Egyedül a szűzhó nem állt rendelkezésre a nap folyamán, pedig arra lettem volna leginkább kíváncsi, ott hogy teljesít. 

Xlander 500 a mindenes
 Xlander500 - pályán kívül is kipróbálhatod

Visszatérve a sílécre, a nekem megfelelő méret a 166 centis lett volna, de egy kisebbet, 156 centist próbáltam ki. A tapasztalatom az volt, hogy hozta az elvárt formát és jól teljesített a mostoha körülmények között. Könnyen kezelhető volt, a kanyarokban kis íven meg lehet vele fordulni, megfelelően reagált minden mozdulatra. Az egyenetlenségeket szépen kisimította és egy-egy feltúrt hókupaccal sem lehetett zavarba hozni. Egyedül a jeges részeknél nem voltam kibékülve vele, de ebben az is benne van, hogy eleve nem szeretem a jeges pályát. Tehát az összbenyomás nagyon pozitív, de a 175 centi magasságomhoz inkább a hosszabbat kellett volna választanom, hogy nagyobb sebességnél is stabil maradjon.

Pályaléc középhaladóknak Boost 500

A következő lécnél már jobban odafigyeltem a méret választásra. Ezért a Wedze Boost 500-as síből egy 163 centisre csaptam le. Ez a léc középhaladó sítudáshoz ajánlott elsősorban kezelt pályákra. Elindulás előtt kicsit féltem, hogy a rossz hóviszonyok között nem lesz egy élmény vele siklani. De pozitívan csalódtam, mert nagyon stabilan és pontosan követte a mozdulataimat - még talán jobban, mint az Xlander - így sikerült minden sárfoltot kikerülnöm, amit az utolsó pillanatban vettem észre. Érezhetően egy keményebb léc, ezért nagyobb energia befektetést igényel az irányítása. De ennek köszönhetően nagyobb sebességnél is szépen lehet vele fordulni. Ez a léc ötvözi azokat a tulajdonságokat, ami a lendületes és egy kényelmesebb síeléshez is kell. 

Wedze Boost 500
 A könnyen kezelhető pályaléc

Boost 700 kifejezetten haladóknak

Végül a harmadikként tesztelt lécnek a Wedze Boost 700-asra esett a választásom. Ez már haladó síelőknek ajánlott kifejezetten pályákra. Ami érezhető is, mert rendesen megdolgoztatta az izmaimat. Viszont meg is látszik az eredménye, mivel a legjegesebb részeken is biztonsággal veszi a kanyarokat és nagy sebességnél sem kellett félnem, hogy elvesztem a kontrollt. Ez a léc kifejezetten a dinamikus, gyors tempót szereti. Olyanoknak ajánlom, akik a sítudásuk fejlődését tűzték ki célul. Ha ilyen mostoha körülmények között, ennyire jó élményt tudott nyújtani, biztos vagyok benne, egy tökéletesen kezelt pályán álom vele a csúszás. 

Boost 700 a pálya ördögeinek :)
 Boost 700 a pálya ördögeinek:)

Szívem szerint az összes lécet végig próbáltam volna, ami létezik. De egy nap alatt ennyi is elég volt. Nagy élményt nyújtottak számomra ezek a lécek, nem csalódtam, sem tudásukban, sem minőségükben. Az áruházban minden nap találkozom olyan emberekkel, akik kifejezetten a neves márkák léceit keresik és teljesen elzárkóznak, amikor a saját márkáinkat ajánlom. De ezek után még biztosabb vagyok benne, hogy kiállják a versenyt a Wed'ze sílécei a többi márkával szemben. Ha pedig magad is ki szeretnéd próbálni ezeket a léceket a budaörsi Decathlon síkölcsönzőjében megteheted.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)