Magazin

Blog

Első túra Vasadon

Megígértem, hogy beszámolok nektek az első túránkról, amit nem messze az új otthonunktól tettünk meg. A látvány csodálatos volt. Teljesen megérte minden percét. Ha van időtök csak két órára kimozdulni otthonról, és nem tudjátok, hogyan használjátok ki az időt, akkor mindenképpen ajánlom, hogy tervezzetek be egy kis természetjárást. Lehet, hogy fizikailag nem pihentető annyira, de személyes tapasztlatból mondom, hogy lelkileg és szellemileg teljesen kikapcsolt.

Az erdő nyugtatja a lelket

Tervezés

Nem szeretem a "majd lesz valami" hozzáállást, ezért minden napunk, hetünk, eseményünk, és prgoramunk, ha nem is az elejétől a végéig, de akkor is átbeszélésére, megtervezésre kerül. Ezt a kis kirándulást is már hetekkel ezelőtt kitaláltam, de a megvalósítása nehezebben volt kivitelezhető. Először térképen néztem meg, hogy merről induljunk, és hogy körülbelül mennyi idővel számoljak. Fontos, egy-két nappal előtte érdemes megnézni az időjárást is, hogy tényleg mindent ki tudjatok zárni, ami elveheti a kedveteket az egésztől. Szerencsére 30fok volt, és már reggel 8:30-kor elindultunk. A listámon a biztonság kedvéért az esőkabát is szerepelt. Mivel mostanában kiszámíthatatlan az időjárás, hol esik, hol kánikula van, ezért inkább felkészültem a rosszabbik időre is. Mivel kis helyen is elfér a kabát, ezért abszolút nem volt gond  a plusz "felesleg". A napot reggelivel kezdtem, és az útra felkockáztam almát, amit egy kis dobozba tettem. A kis kulacsot megtöltöttem vízzel. (Semmilyen cukros üditőt nem iszom, és egyébként is a víz a legjobb ilyenkor.) Mivel nem nagy túrára mentünk, ezért elég volt a kisebb hátizsákom is. Emellett kihagyhatatlan volt a szúnyogriasztó is. Ezeken kívűl mást nem vittünk magunkkal, de szerintem pár órára másra nincs is szükség. Ha netán valamit kihagytam, és szerintetek fontos lenne máskor vinni magunkkal, akkor írjátok meg kommentbe nekem.   

Irány a cél!

Alapvetően egy nagy séta közben jött az ötlet, hiszen már többször elhaladtunk erre. Vasad végén, de még Csévharaszt előtt egy erdős résszel találkozhatunk, ami annyira megtetszett, hogy elhatároztuk, egyszer megnézzük közelebbről. Találtam egy túraázással kapcsolatos weboldalt, ahol több hasznos infó mellett különböző térképeket, útvonalakat mutatnak be. Az egész utat egyébként 2,5-3 óra alatt tettük meg. Séta közben több más erdőbe vezető utat fedeztünk fel, egyik-másik akár a következő úti céljaink egyike is lehet. Az erdőben nem éreztük annyira meleget, ezért kellemes volt az idő végig. A kis ösvények után egy nagy mező következett, ami után nem a kiszemelt erdőrész jött, hanem egy termőföld. Termés ugyan nem sok volt rajta, de gaz és hatalmas bokrok, amik természetesen szúrtak is, ezért az az út járhatatlan volt. Így hát megkerültük az egész termőföldet. A "bevetett" rész után egy nagyobb erdőrész következett. Először aggódtunk, mert "bejárat" nem volt, kitaposott utat hiába kerestünk. Kisebb séta és kerülő után mégis találtunk egy földutat, ami valószínű volt, hogy ahhoz az erdőrészhez fog vezetni, amit mi már akkor nagyon-nagyon vártunk. Az a csend és nyugalom, ami akkor teljesen átjárt, tényleg felejthetetlen. Nem egy ismert helyről beszélünk, de maga a környzet, a csend már nagyon sok energiát adott.
 

 

Küzdelem a pókokkal

Ez a kép szerintem nagyon jól sikerült, de azért ijesztő is. Mire megtaláltuk az erdőnkhöz vezető utat, addigra jött a következő akadály... A sűrű erdő telis tele volt szúnyogokkal, amire szerencsére felkészültünk, mert ugye a szúnyogriasztó sprayt is bepakoltuk. Nem azt mondom, hogy egy sem csípett meg, de abszolút rosszabbra számítottam. Konkrétan hemzsegtek körülöttünk az ízeltlábúak. Ettől eltekintve meg kell említenem ismételten azt a csendet és nyugalmat  amit az erdőben éreztünk. Valóban kiszakított minket a hétköznapokból, a folyamatos kapkodás és stressz elől. Kellemes idő, gyönyörű táj, jó társaság... Pont ennyi kellett nekünk. Visszatérve a pókokra: szinte méterenként utunkban állt egy hatalmas pókháló és annak lakója. Egymás után több hálót kellett leszednünk, mert sajnos más lehetőségünk nem volt. A látvány egyébként nem kellemes, de szerencsére a családban csak én nem félek tőlük.:) Tehát a takarítás után nagy nehezen egy bokros részhez értünk, amit szintén meg kellett kerülnünk, mert átjárhatatlan volt. Ezek után azonban végre megpillantottuk azt a részt, amiben eddig messziről gyönyörködtünk, és arról beszélgettünk, hogy egyszer megnézzük közelebbről is. Akkor döbbentünk rá, hogy teljes mértékben megérte tűzön-vízen át végigcsinálni és bolyongani az ismeretlen területen. Van újabb kihívásunk, amit remélem hamar tudunk teljesíteni. Egyébként így visszagondolva tökéletes első kirándulásunk volt. Visszafelé találtunk egy rövidebb hazautat, amit nyilván az elején  nem vettünk észre. De legközelebb már tudjuk, merre is lehet felfedező útra menni. Remélem, ezzel a pókos résszel senki kedvét nem vettem el, ezeket leszámítva hatalmas élménnyel gazdagottunk. Alig várjuk a következő utunkat, amiről természetesen be fogok számolni ugyanúgy. 

"Az életben mindig egyensúlyra van szükség, neked is meg kell találnod a magadét. Meglásd, akkor azt a boldogságot is megleled, amelyet keresel."

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)