Magazin

Blog

Első túracipőnek kiváló - NH500 teszt

Több maratoni hosszúságú túrával, hosszabb külföldi trekkel, egy teljesített Dél-Dunántúli kéktúrával és egy Kinizsi 100-zal, no meg jó pár elrongyolt túracipővel a hátam mögött kaptam a feladatot, hogy teszteljem a Quechua NH500 névre hallgató modelljét. Az NH a “nature hiking” rövidítése, ami a cipő felhasználására - a természetjárásra, kirándulásra utal.

Első benyomás

Első benyomásom az NH500-as túracipővel pozitív volt stílusos, sportosan elegáns megjelenése és rendkívül kis tömege miatt. Egy fekete alapszínű, technikaiságot hangsúlyozó szabású lépővel más lett volna a helyzet, de a sneakereket idéző külső miatt az első, cipővel ismerkedő sétán sem lógtam ki a park járókelői közül.

A cipő tömege 43-as méretben 378 gramm, ami ebben a kategóriában könnyűnek számít. Ez a tulajdonság a kevert, bőr-szintetikus anyaghasználatnak és az alacsony szárnak köszönhető. Az első pár kilométer során szinte nem is éreztem, hogy a lábamon van, egyedül a széles első rész kényelme tűnt fel. A cipőről még annyit tudtam, hogy 30%-ban újrahasznosított anyagból készült, ami szimpatikus gesztus a gyártó részéről, remélem ezt az arányt a jövőben csak növelni fogják!

Az első benyomás mindenképpen pozitív volt - stílusos, kényelmes túracipő!

NH500 túracipő élesben

Az ismerkedő séta után élesben egy cserháti túrán avattam fel a cipőt. A kishartyáni temetőtől indultunk el a zöld kereszt jelzésen a Kőlyuk-oldal irányába. Az első, aszfaltot váltó kátyús, majd döngölt földes szakaszon nem okozott meglepetést az NH500. A környék fő attrakcióját, a homokkőfal oldalába vájt barlangot egy meredek, kő lépcsőn lehet megközelíteni. A száraz kövön jól tapadt az NH500 talpa, ez egy utcai cipőben már kényelmetlen lett volna. 

A száraz kövön jól tapadt az NH500 talpa

A barlangi megálló után tovább indultunk a zöld kereszt jelzésen, ami bár csak töredékesen maradt fenn a fákon, szép lankás dombokon és erdős szakaszokon vitt keresztül. A cipő elején található gumi kopóperem miatt bátran haladtam felázott, nedves szakaszokon is, mert tudtam, onnan könnyen le tudom majd tisztítani a sarat. A túrát a zöld sávval jelzett úton folytattuk, ahol egy hosszabb műutas szakasz után újra ösvényre és erdészeti útra értünk, de ezt a változatosságot jól lereagálta a cipő: a betonon sem volt túl merev, de tartott, és tapadt a göröngyös, rögös talajon is. 

Kotyháza után jelöletlen erdei utakra kanyarodtunk, ahol kisebb-nagyobb kaptatókon tettük próbálra a cipőt. Kis szintkülönbség mellett kényelmes maradt a félcipő, de éreztem, hogy hosszabb ereszkedéseknél, combos felfelé kapaszkodásnál a kényelmes fűzés és az alacsony szár helyett már a lábat pontosan tartó bakancs kéne. Egy árnyas völgy alján sok csapadék összegyűlt, így pocsolyás-sáros, sőt, hófoltos terepet is kaptunk. A talp bordázata az utcai cipőkénél jóval mélyebb, de száraz terepen azért jobban megállja a helyét, nekem itt helyenként csúszkált.

A cipő jobban bírja a száraz terepet, mint a vizes, pocsolyás talajt

A teljes túra 16 km távot és 293 m szintet jelentett, ez alatt a cipő végig kényelmes maradt és többet adott, mintha egy utcai vagy egyéb sportcipőben indultam volna. A talp száraz talajon, aszfaltos-földes-köves, vegyes terepen végig kényelmes maradt. Sáros, felázott talajra és nagyobb szintemelkedésre már nem ezt a modellt választanám.15 km körüli távokra, könnyű terepre, túrázással ismerkedéshez kiváló túracipő az NH500.

15 km körüli távokra, könnyű terepre, túrázással ismerkedéshez kiváló túracipő az NH500

A túráról hazatérve az út porrá szilárdult sarát kellett lemosni a cipőről, amit vízzel csap alatt hatékonyan és gyorsan megtettem. Száradás után még egy-két kisebb, makacs foltot le kellett mosni, majd bekentem a bőrt egy bőrcipő-ápoló krémmel. Így még sok szép kirándulásra el tud kísérni.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)