Magazin

Blog

Erre figyelj, ha hőségben túrázol!

A nagy meleg sem tart vissza a túrázástól? Hőségben is nekivágsz az erdőnek, hegyeknek? Gombos Kálmán rendszeres túrázó megosztja veled tippjeit, hogy a kánikulai élmények is kellemes kalandként maradjanak meg emlékezetedben.

Mire ügyelj, ha hőségben túrázol?

Ruházat

 • Hőségben minimalista ruházatot vegyél fel. Fontos egy jó minőségű női vagy férfi technikai póló, ami kivezeti az izzadtságot és jól lélegzik. Lehetőleg – akárcsak a többi ruhadarab is – legyen világos színű. Ha hosszú ujjú felsőt választanál, érdemes az UV szűrős ingek között körülnézned.
 • A nadrág szintén legyen technikai. Ki-ki  női rövidnadrágban, vagy szoknyában vagy férfi rövid nadrágban, hosszú nadrágban vágjon neki a túrának. Vannak érvek és ellenérvek is a rövid és hosszú kialakítás mellett - ellen (szellőzés kontra kullancsok, bozót, csalán és tüskék).
 • Sokat számít a túra zokni is. Az is lélegezzen, varrás nélküli megoldással és legyen nyári (vékony) modell.
 • A cipő legyen stabil, lélegezzen, ne jusson be por, apró kavics és homok. Ezeket ma már külön női és férfi túracipő változatban is el tudjuk érni.
 • Rendkívül fontos a fej védelme! Világos színű sapka, mely lélegző és árnyat adó. Nekem Quechua van, igen szuper.) Van “legionárius” kivitel is belőle, ami védi a tarkót is – sokan dicsérik. Hőségben igen jó alternatíva a kalap. Nekem is ilyen van, is Quechua márkájú. Ebből is elérhető már a világos és technikai típus.
A Trek 900 kalap mérete fejre igazítható.
 • Igen szeretem a picike Nabaiji törölközőmet. A legkisebb méretet vettem, és ilyenkor ott a csuklómon vagy zsákon. Izzadtság törölgetésére használom és időnként megvizezem vele magam.
 • A napszemüveg akkor is hasznos tárgy, ha nagy karimájú kalapot viselünk. Véd a széltől és az UV sugárzástól. Gumis szárút érdemes választani, ez nem csúszik le  a fejről.
 • A napvédő krémek használata a ruha által nem takart bőrfelületen elengedhetetlen.
A napvédelem elengedhetetlen!

Hidratálás:

 • Természetesen alap, hogy elegendő víz legyen nálad. De ez önmagában nem elég teljesítmény túrázáskor, tíz-tizenkét órán át (vagy afölött) szigorúan meg lehet unni.
 • Emiatt is, meg az ásványi anyagok pótlása miatt is használunk (felváltva) izotóniás italt. Én többnyire kikeverem 2 kg-os zacskós Aptonia-ból.
 • Ha van bolt és/vagy kocsma, sokaknak jól jön egy kóla (gyomornak is és a koffein miatt is).
 • Vannak sörösök, vannak fröccsösök... Mindkettőre igaz, hogy csak mértékkel, néha, hígan, lazán. Tömény persze kizárt!
 • A víz kulacsban (hasznos az összepréselhető Soft Flask), meg a zsák vizestasakjában szállítható legkönnyebben. (pl. Evadict 15 literes zsák, 2 literes vizestasakkal) A vizestasakba természetesen kizárólag vizet szabad tenni, semmi más folyadékot. Fontos a rendszeres tisztítás, fertőtlenítés. Teljesítménytúrára egyébként nem nagyon szükséges ennél nagyobb zsák (én a százasokra is 15 literessel megyek).
A 15 literes Evadict táska 15 zsebbel rendelkezik, súlya csupán 360 gramm.

Étkezés:

 • Az étkezés hőségben túrázáskor nem egyszerű, mert egyrészt sokkal kevésbé kívánjuk az ennivalót, másrészt ilyenkor a legkönnyebb eléhezni. Az pedig durva tud lenni, amikor nincs nyál, és nem megy le a falat - ismerem ezt az érzést. A megoldás: kb. óránként valamit falatozni. Ha érzek éhséget, ha nem.
 • Az Aptonia cuccok (müzli- és energiaszeletek, a gyümölcspürék és gélek) nagyon jók. Legyen benne energia, mert sokat úgysem bírunk enni, főleg hosszú távon.
 • Ne olvadjon meg a melegben, tehát a klasszikus csokik simán kiestek. Beválik a diákcsemege is.
 • Magnézium és - igen fontos mindkettő. A sok megivott víz kimossa ezeket, és hiányozni fognak - erős tünetekkel. Az Aptonia mindkettőből megfelelő, nekem ebből a márkából van a rágótablettám, izó pezsgőtablettám, sótablettám. Akad, aki visz kalciumot is magával.
A Quachua MH140 napszemüveg polikarbonát lencsével rendelkezik.

Még egy tipp: A túrát mindig előre gondold át, tervezd meg! Az útvonal legyen meg a fejedben (főleg a hosszabbak): hol tudsz vizet és más folyadékot vételezni. 

Hőségben nagyon oda kell figyelni a megfelelő öltözködésre és hidratálásra. Viszont ha ezeket az egyszerű “szabályokat” betartod, akkor élvezetes lesz a kirándulásod még 30 fok felett is.

Jó túrázást!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)