Magazin

Blog

Esőben is élmény lehet a túrázás?!

Úgy tűnik az ősz visszavonhatatlanul beköszöntött. Igazából ez a legjobb időszak a túrázásra, a természet gyönyörű, színesen öltözködik, a levegő friss, még napos időszakban is kellemes az idő. Ugyanakkor gyakoriak az esős napok és kirándulás közben is könnyen meglephet egy-egy kisebb-nagyobb vihar. Nézzük meg, hogyan lehet mégis élvezetes egy esős túra.

Nemrégiben egyik túrám során egy gáton vezetett az út, hosszan, viszonylag egyhangúan, lehetséges menedék nélkül. Jobbról és balról is nagyon sötét felhők gyűlekeztek. Az előző napokban elkerült az eső, de most tudtam, hogy nem úszom meg szárazon. Ha az a két felhő összeér, nagy vihar lesz. 

Ne tántorítson el egy túrától az eső sem 

Leszaladtam a gát aljába, előkaptam az esőkabátomat és ráhúztam a hátizsákomra az esőhuzatot. Épp ennyi időm volt, leszakadt az ég. Visszatértem a gátra és folytattam az utam a szakadó esőben. 

Milyen legyen az esőkabát? 

Nyilván a legfontosabb, hogy készüljünk fel az esős időre, legyen megfelelő esőruházatunk. Már széles választék áll rendelkezésre az egyrétegű, egyszerű esőkabátoktól a több rétegű, utcai viseletre is alkalmas, mondhatni csinos esőkabátokig a klasszikus poncsókon át. Mindegyik esőkabátnak megvan a maga előnye és hátránya a többivel szemben. 

Én nem igazán szeretem a poncsót, mert mindig úgy érzem, hogy akadályoz a szabad mozgásban. Ugyanakkor itt ezen a túrán, szemben haladva az esővel hálát adtam volna egy poncsóért. A poncsó megvédi a nadrágot és lábszárat is, az én nadrágomból csavarni lehetett a vízet. Kis helyen elfér, szóval praktikus és hasznos útitárs. 

Ha nem akarsz külön esőhuzatot a hátizsákodra, annak is védelmet nyújt a poncsó. 

Hát ez a túra elbizonytalanított, hogy lehet, mégis csak be kell szereznem egy poncsót is, de ahogy írtam, én kevésbé a poncsót preferálom a túrázásaim során. 

Nekem egy rövidebb, dzsekisebb fazonú, kétrétegű, MH100-as esőkabátom van. Ezek általában melegítenek is, így nem csak esőben, hanem hűvősebb időben is ideális, második vagy harmadik réteg. Ugyanakkor jól szellőznek. Azt gondolom, hogy könnyebb, szabadabb mozgást tesznek lehetővé, de a hátrányát is megtapasztaltam: nem védik a lábam. Erre még megoldást jelenthet egy esőnadrág, ha van idő felvenni :) 

Az MH100-as esőkabát csinos, szabad mozgást tesz lehetővé és több színben elérhető

Egy ilyen túra alkalmas arra is, hogy leteszteld a túraruházatodat, hogy valóban mennyire vízhatlan és akár ilyen, vagy másfajta tapasztalatokat is szerezhetsz, mint én. 

Visszatérve a túrámra, azon kaptam magam, hogy az eső ellenére élvezem az utamat. 

Felfrissül a levegő, finom illata van az esőnek és a természetnek ilyenkor. Minden sokkal zöldebbnek, üdébbnek, bujábbnak tűnik. Felerősödnek az illatok és a hangok is. Az eső után pedig ha kisüt a nap, a szivárvány az ég ajándéka. 

Ilyenkor sokkal inkább a természet részének érzem magam és ez nagyon nagy szabadságérzetet ad. Olyan, mintha az eső mindent tisztává mosna minden értelemben. 

Az állatok előbújnak, mintha ők is azt éreznék, hogy mindenki, én is része vagyok a körülölelő természetnek. Nem riadtan tovaszaladnak, hanem természetességgel teszik a dolgukat, menedéket keresnek, vagy éppen áztatják magukat, vagy ha eláll az eső, szárítkoznak a lengedező szélben, vagy a napsütésben. Vannak állatok, amiket csak ilyenkor láthatunk. Felemelő érzés. El is felejtem azt a kellemetlenséget, hogy én is vizes lettem. :)

A foltos szalamandrát is leginkább eső után, vizes élőhelyeken látni

Mivel az ilyen esős napokon, vagy amikor eleve esőt jeleznek előre, kevesen indulnak neki kirándulni, túrázni, ezért a csendben, az egyedüllétben még inkább felerősödnek ezek a pozitív érzések, hatások. Nyugalom vesz körül. Ilyenkor születnek a legjobb ötletek és világmegváltó gondolatok. 

Mi tart még vissza?! Ha az esőruházat megvan, irány esőben is a természet! 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)