Magazin

Blog

Ezeket gondold át életmódváltás előtt, hogy idén sikeres légy benne!

Minden jó szokás bevezetésének alapja az előre tervezés és a reális, életszerű célkitűzés. Nézzük meg, tényszerűen mit tudsz tenni annak érdekében, hogy olyan célokat tűzz ki magad elé, melyek teljesíthetők időben és kapacitásban is.

1. Térképezd fel a fő tevékenységeid, heti óraszámra lebontva!

Sokszor előfordul velünk, hogy alul- vagy túlbecsüljük bizonyos tevékenységeink időtartamát. A célunk most az, hogy objektíven lássuk, mivel, mennyi időt töltünk, mert így fogunk tudni átcsoportosítani heti szinten több órát az életmódváltásba.

Nézd át, milyen tevékenységekkel, mennyi időt foglalkozol!

A teljesség igénye nélkül ezek a tevékenységek lehetnek például: munka, gyerekekkel töltött minőségi idő, TV/sorozatnézés, házimunka, alvás, szociális élet, család. Gondolom ezt mondanom sem szükséges, de érdemes minden tevékenységi kör heti óraszámával őszintén kalkulálni, kiemelten a TV-/sorozatnézés idejével.

2. Találd meg azokat az órákat, amiket át tudsz csoportosítani az életmódváltásodba!

Most már látod, mennyi időt tudsz felszabadítani erre a projektre, úgyhogy elkezdhetünk kalkulálni azzal, hogy mire mennyi időt fogunk tudni szánni.

Például: Ha csak heti 3 órát tudunk felszabadítani, akkor ne tűzzük ki célul a napi rendszerességű főzést (ezt amúgy sem ajánlom). Főzzünk 2-3 naponta, esetleg oldjuk meg az ebédek egy részét rendelésből, tápanyag adatokat feltüntető éttermekből.

Ha csak kevés időnk jutna a főzésre, találjunk ki alternatív megoldásokat!

3. Hány órát találtál? Ehhez igazítjuk a stratégiát!

Például lehet, hogy egy barátnődnek sikerül heti 4x járnia edzőterembe, mert több a szabadideje, de ne hozzá mérd magad, hanem az előbbi elemzésből kapott objektív óraszámaidból kalkulálj.

Kevés órát találtál? Akkor egyértelmű, hogy egyszerűségre kell majd törekedned minden téren.

Keress fél óra alatt elkészíthető recepteket, nem szükséges órákat robotolnod a konyhában!

Végezz otthoni edzést, hogy a konditeremhez utazás idejét megspórold!

4. Az életmódváltásba fektetett időt semmiképp sem az alvás idejéből fedezzük!

Biztos vagyok benne, hogy van köztetek olyan, akinek nagyon ki kell majd centizni az idejét ahhoz, hogy egy életmódváltás beleférjen.

Téged arra szeretnélek kérni, hogy az életmódváltásba fektetett időt ne az alvásból akard fedezni. Egy fogyási folyamathoz, de egy izmosodási folyamathoz is szükséged van a megfelelő mennyiségű alvásidőre.

Arról nem is beszélve, hogy nem kell nagyon szigorú szabályokhoz kötnöd magad, hogy haladj.

Ha ma csak 1 dologgal többet teszel az egészségedért, mint tegnap, akkor már eredményesebb vagy a tegnapi önmagadnál. Te is el fogsz jutni oda, ahova szeretnél, csak lehet, hogy nem rekordidő alatt, de attól még biztonsággal beérsz a célba.

5. Mi az, amit a fő tevékenységek közül egymásba tudsz dolgozni?

Például növeljük a fizikai aktivitás mennyiségét az egész családnak, hétvégi kirándulások keretében

Növeld a közös mozgással töltött időt!

Vagy például elvitted a gyereket úszó edzésre és meg kell várnod, amíg végez? Ugorj be a szomszéd medencébe és ússz addig te is egyet!

Esetleg megpróbálsz családi programot csinálni az ételkészítésből? Próbáld meg bevonni a gyerkőcöt a konyhai tevékenységekbe!

6. Legyen „szeretem” listád!

Vonatkozik ez az élelmiszerekre és az egyes étkezésekre is, de arra is, milyen mozgásformákat csinálsz szívesen.

Írd össze a kedvenc élelmiszereid listáját, élelmiszercsoportonként (pl. kedvenc gyümölcsök, zöldségek, felvágottak, tejtermékek, húsok, halak, olajos magok, köretek, kenyerek, stb.). Ezzel gyakorlatilag már lesz egy bevásárló listád, amiben arra kell majd törekedned, hogy a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabona alapú termékek, köretek tegyék ki a lista tömegét.

Írd össze, mik azok az ebédek, amiket az egész család szeret, hogy ne bevásárlás közben kelljen ezen gondolkodni, ilyenkor ugyanis könnyen rossz irányt vehet a dolog, ha kapkodni kell!

Írj össze a többi étkezésre is pár alternatívát, amit szívesen eszel. Ne feledd, érdemes az egyszerűség elvét követned, hogy ne telepedjen rád túlságosan a teendők súlya.

Legyen egy ilyen listád a kedvelt mozgásokról, fizikai aktivitásról is. Itt sem kell mindjárt triatlon edzésekre gondolnod, ha te sétálni szeretsz, akkor a te célod első körben legyen a lépésszám-növelés, valamint hétvégi kirándulások beiktatása.

Írd meg ezeket a listákat, hogy legyen mihez nyúlnod, ha rosszabb passzban vagy és esetleg nem megfelelő választásokhoz nyúlnál!

A tanácsokat Kutassy Tímea, táplálkozástudományi szakember írta.

"Manapság sokan elvérzünk a divatdiéták útvesztőjében, melynek a nagy része szélsőségeken és felesleges megszorításokon alapul. Pedig az egészséges táplálkozás nem véleményfüggő idea, hanem tudomány. Az internet telis-tele van látványos fogyást rövid idő alatt ígérő módszerekkel, látszólag egészségesnek tűnő táplálkozási irányzatokkal. Szakemberként feladatomnak érzem, hogy közérthetően, konyhanyelven átadjam az evidence-based (tudományos bizonyítékokon alapuló) táplálkozás irányelveit az iránta érdeklődőknek.

Meg szeretném mutatni az embereknek, hogy az egészséges táplálkozás igen is mindenki számára elérhető, hétköznapi élelmiszerekből összeállítható tudatos életmódot jelent, és nem korlátozások halmazán alapuló rendszert."

Képek forrása:

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/no-csesze-okostelefon-konyvek-4050315/

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-no-konyha-hazimunka-2890387/

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/ut-tajkep-emberek-no-701016/

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)