Magazin

Blog

Ezt tanultam és tanulom, amióta díjugrató lovas vagyok

Április közepén megrendezésre került az első Amatőr Nagydíj Bábolnán, és voltam olyan szerencsés, hogy részt vehettem rajta. Külön öröm, hogy sikerült is mindjárt az ötödik helyen végezni. Ennek kapcsán a melegítőben eltöltött jelentős mennyiségű idő alatt a fejemben megszületett gondolatokat olvashatjátok most. Mert nem kevés dolgot megtanultam ez alatt a négy év alatt, amióta hivatalos díjugrató versenyeken veszek részt. És afelől sincs kétségem, hogy még sokszor ennyit fogok tanulni a jövőben.

Az alább felsorolt pontok nem csak a lovassportokra, hanem bármilyen egyéb sportágra adaptálhatók. Hozzáteszem, nem vagyok sportpszichológus, ezek csak a saját megéléseim, és tapasztalataim. Segítségül, azoknak, akiknek igényük van rá. Azért írom le őket, mert amíg az ember magától rájön, lehet, hogy sokkal több idő telik el, mintha menet közben felismeri az egyes jelenségeket, melyekről hallott már.

Hogyan lehetsz kiegyensúlyozott versenyző?

#0. Készülj fejben!

Egy versenyt megelőzően lehet és érdemes is készülni fejben. Én zenét szoktam hallgatni, és lepörgetem magamban, hogy mit szeretnék. Kutatások szerint legalább annyit számít, mint egy valódi edzés, mert az agyad nem tud különbséget tenni akozött, hogy tényleg gyakorolsz valamit, vagy csak elképzeled részletesen. Persze a lovad tréningjét nem pótolja, de magadnak sokat segíthetsz vele, ha ezzel is kiegészíted a hagyományos felkészülést.

#1. Most

A versenyen viszont már mindig csak az adott pillanat létezik. Egyedül ott tud a sportoló bármit is tenni a saját sikeréért. Ez a része mennyiség és gyakorlás kérdése, a rutinnal idővel megjön. Kinek hamarabb, kinek később. Attól függ, ki mennyit tud gyakorolni versenyszituációban, ahol a pillanat tört része alatt több variáció közül kell a lehető legjobbat választani.

#2. Hála

Érdemes megtalálni minden olyan dolgot, amiért hálásnak lehet lenni. Sokkal több van, mint gondolnánk, és ha erre koncentrálunk, erősebbek leszünk tőle. Visszamenőleg is működik, amikor a negatív dolgok nyernek értelmet az életünkben. Én a magam részéről nem hiszek a véletlenekben.

#3. Elfogadás

Csakis az építő jellegű kommentekkel szabad foglalkozni. Irigyek mindig lesznek, és nem szerethet mindig mindenki. Ezt célszerű elfogadni. Gondoljunk rájuk békével.

#4. Tisztelet

Tiszteljük egymást a melegítőben, a pályán, a pálya szélén, a büfében, és mindenhol máshol. Legyünk előzékenyek, és nézzük el, ha valaki hibázik. Senki nem született versenyzőnek.

#5. Őszinteség

Ne mondjunk olyasmit másról, ami nekünk sem esne jól. Ez egy kis közösség, nagyjából mindenki tudja mindenkiről, hogy kicsoda. Tökéletes lovas nincs, mindig mindenkiben lehet hibát találni. A kérdés az, hogy megvan-e bennünk a kellő alázat ahhoz, hogy felismerjük őket és a kellő kitartás, hogy dolgozzunk rajtuk. 

 Első Amatőr Nagydíjunkon. A nyereg és a kengyel kivételével már minden Fouganza.

#6. Öröm

Örüljünk együtt egymás sikereinek is. Az őszinte elismerés mindenkinek jól esik.

#7. Koncentráció

Minden fejben dől el. Ha képesek vagyunk uralni a gondolatainkat, az már sokkal több, mint fél siker.

#8. Önbizalom

Kell egy egészséges önbizalom. Sokkal több múlik rajta, hogy mit hiszünk el magunkról, mint gondolnánk. Ahogy azon is, hogy esetleg mit nem. Saját elménk határait kitágítani a legnehezebb, és a legkifizetődőbb dolog is egyben. Ebben sem vagyunk egyformák. Vannak, akiknek nincsenek is ilyen belső korlátaik, vannak, akiknek viszont sok dolga van vele. Erre vannak nagyon jó mentáltréningek, mint például az Agykontroll.

#9. Önelfogadás

Nem érdemes másokhoz hasonlítgatni magunkat. Nincs két egyforma ló, két egyforma lovas, lehetőség, értékrend. Az esélyek több szempontból sem tudnak egyenlőek lenni. Mindenki olyan kalappal köszön, amilyen van neki, és ezért bárkit is elítélni inkorrekt dolog. Ha magunkba nézünk, és a lehetőségeinkhez képest mindent megtettünk, akkor pipa.

#10. Kiegyensúlyozottság

Csengőtől csengőig egyenletes lelkiállapotra van szükség. Ne befolyásoljon verőhiba, koccolás, ellenszegülés, rossz távolság. Ha elszáll az agyunk, az az eredményen is meg fog látszani. A pálya lovaglása az első akadálytól az utolsóig tart, fejben is.

#11. Önkritika

A hibákat első körben magunkban célszerű keresni. Van olyan, hogy egy ló-lovas páros nem tud együtt eredményes lenni, a legkülönbözőbb okokból. Olyan is van, hogy egy edző és egy tanítvány közös munkája nem előre mutat. De ez a ritkább. Legtöbbször magunkon kell dolgozni, akkor is, ha ez kevésbé látványos, időbe telik, és kemény munkával jár. Az eredmény, még ha lassabban is jön - bőven megéri.

 A Nagydíj napján a kupák asztalát is gazdagon terítették

 Köszönöm a képeket Budai Lászlónak.  

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)