Magazin

Blog

Ezt viseld az őszi, téli túrázáskor!

Ugyan októbertől már hűvösebbre fordul az idő, de semmiképpen ne maradjunk a négy fal között ilyenkor sem. Válasszuk a színekben pezsgő erdőt, a havas tájat. Rendszeres teljesítménytúrázóként írtam össze tapasztalataimat a hideg időjáráskor ajánlott túraruházatról.

Túrabakancs

Mint általában, legfontosabb most is a lábbeli. Hóban-sárban-latyakban mindenképpen érdemes bakancsot húzni, de máskor szerintem tökéletes egy jó túracipő vagy rövidebb távokra, lankásabb dűlőkre terepfutó cipő. A túrabakancsok is elérhetők már külön női, férfi és gyerek kialakítással, színvilággal, mérettel. Legyen vízhatlan (melyet impregnálással tartsunk meg hosszútávon) – és főleg kényelmes.

Zokni

Vastagabb zoknit viseljünk, de ne pamut anyagút válasszunk! Inkább speciálisan túrázásra ajánlottat, ami nem tartja meg a nedvességet és jól szellőzik. Mindig van nálam télen tartalék is, de hosszabb (60 km vagy afeletti) túráknál féltávnál cserélni is szoktam.

Túranadrág

A megfelelő túranadrág szabad mozgást enged: ergonomikus kialakítású, azaz lépésbetét található a combok között és formázott térdrésze. Anyagának köszönhetően gyorsan szárad és sok-sok zseb található rajta. Esős, havas időben a vízálló nadrágot húzhatunk rá, hideg időben pedig aláöltözet nadrágot is viselhetünk.

Felső ruházat

Réteges öltözködés a kulcs. Fontos, hogy a sok réteg ne legyen szoros. Túl a komfort-érzeten: ha szorít, gátolja a vérkeringést, amivel együtt jár a fázás. 

  • Egy meleg, de izzadságelvezető technikai aláöltözet kerül alulra.
  • Ezt követi egy (esetleg két) melegítő polár réteg középre. Szeretem, ha cipzáras, mert azzal jól lehet szabályozni húzós emelkedőkön.
  • Felülre jön a víz- és szélálló réteg, a külső héjkabát nőknek, férfiaknak, gyerekeknek. Fontos, hogy a nyílások jól zárhatók legyenek, de a kabát mégis jól szellőzzön kifelé (szeretem a hónalj alatti cipzárt is). Hasznos a kapucni és javaslom az élénk színeket: esetleges eltévedésnél hasznos lehet. Kedvelem a sok zsebet: annál ritkábban kell a zsákba nyúlni. A kabát is legyen kényelmes, ne szorítson.
Télen rétegesen öltözködjünk!
 Télen rétegesen öltözködjünk!

Sapka

A téli kiegészítők sorát a sapkával kezdem: öreg hegymászók szerint „ha fázik a lábad, vegyél fel sapkát!”. Tényleg komoly hőleadásra képes fejünk (akárcsak a nyakunk). Javasolt a polár-béléses vagy gyapjú sapka, ami védi a fület is. A nyakunk is szóba került már: én csősálat szeretek viselni, fázósabbak választhatnak klasszikus modelleket is.

Kesztyű

A kesztyű esetén is érdemes két réteggel készülni. Enyhébb időben az (ősszel is használt) vékony „alá-kesztyű” elég lehet, hidegben erre jön egy külső (ezt érdemes meleg helyen – pl. belső zseb – tartani).

Kamásli

Kamáslit főleg csapadékos, saras időben veszek – és persze hóban. Meggátolja a sár, kavics, hó és latyak bejutását, de hőszigetelő hatása is van. [caption id="attachment_9322" align="alignnone" width="615"]

Ha betartunk pár öltözködés tanácsot, akkor még a hó sem lehet akadály a túrázáskor.
 Ha betartunk pár öltözködés tanácsot, akkor még a hó sem lehet akadály a túrázáskor.

Extra tippek

  • Említettem korábbi írásaimban a fejlámpát: télen mindenképpen megnyugtató a jelenléte.
  • Ez is, akárcsak a telefonunk, legyen feltöltött állapotban – bár nálam mindig ott van a PowerBank is.
  • A napszemüveg szintén: szerencsére gyakori télen is a napos idő, ami havas tájon vakító lesz.
  • Nem ruházat vagy felszerelés, de végül megemlítem a folyadékpótlást is. Igen, télen is nagyon fontos. Mindig legyen elegendő, s nagyobb hideg esetén szükséges lesz a termosz is. Célszerű pár energiaszeletet, müzlit is magunknál tartani (a csoki hidegben megdermed, megfagy). Így nyugodtan kelhetünk útra, és az igazi lényegre figyelhetünk: a csodaszép tájakra, természetre, környezetünkre.

  

A tanácsokat Gombos Kálmán, szenvedélyes teljesítménytúrázó osztotta meg.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)