Magazin

Blog

Fedezd fel az ariel jógát

A levegőben végzett jógánál a plafonra akasztott támasztékokat (szalag, karika) használunk a jóga testhelyzetek kivitelezéséhez. Szórakoztató új módszer a hagyományos jógagyakorlatok felfedezésére!

Az ariel jóga egy olyan jógastílus, amelyet egy felfüggesztett selyem hammock segítségével gyakorolnak. Ha az Instagramon rákeresünk az #aerialyoga kifejezésre, aggodalomra adhat okot, amit látunk, pedig az ariel jóga minden szinten hasznos lehet, és nem kell akrobatának lenned ahhoz, hogy ráérezz!

A támasztékok, például kötelek használata nem újdonság. A falra felfüggesztett köteleket gyakran használják az Iyengar jóga gyakorlatok során az ászanák tökéletes kivitelezése érdekében. Az ariel jóga azonban abban különbözik, hogy a hangsúly nem feltétlenül a tökéletes igazodás elérésén van. A selyemtámaszok a jógapózokba való belehelyezkedést segítik.

Az ariel jóga alapítójának sokan Christopher Harrisont, korábbi tornászt és Broadway-koreográfust tartják, aki „AntiGravity jógának” nevezte el a jógának ezt az ágát. Az stúdiónként változó, hogy mi tartozik egy ariel jóga órába, de gyakran tartalmaz a jógapózok mellett gimnasztikai gyakorlatokat,  tánc és fitnesz elemeket. A hammock használatának lényege az, hogy biztonságosan és támogatással haladhatsz nehezebb jógapózok felé, például a kézenállás is könnyebb így. Ez segíthet a hagyományosabb, szőnyegen végzett gyakorlatok fejlesztésében is, illetve szórakoztató változatosságot adhat a szokásos gyakorlatokhoz.

A rendszeres ariel jóga gyakorlásnak számos jótékony hatása van fizikális, de mentális szinten is.

Lazulj el ariel jógával

FIZIKAI ELŐNYÖK

  • Segít a rugalmasság növelésében
  • Fejleszti az izomerőt és tonizálja a core izmokat
  • A felfüggesztés segít a gerinc nyújtásában és dekompressziójában
  • Kevesebb terhelés az ízületeken
  • Javítja a kondíciót

MENTÁLIS ELŐNYÖK

  • Szórakoztató és kevésbé van “szigor” élménye az embernek, mint néhány hagyományos jógastílus esetében
  • Növeli az önbizalmat a fejlettebb jógapózok kipróbálásához
  • Segít csökkenteni a stresszt
Az ariel jógához használt hammock biztonságos, nagy teherbírású eszköz

MIRE SZÁMÍTHATSZ AZ ELSŐ ARIEL JÓGA ÓRÁDON?

A légi jógában az a nagyszerű, hogy bárki kipróbálhatja. Még akkor is, ha még soha nem próbáltad ki a jógát, ez a selyem segíthet abban, hogy bele tudj helyezkedni a pózba, és a pózok minden szinthez igazíthatók. Ez egy nagyszerű és élvezetes módja annak, ha valaki először próbálná ki a jógát, mielőtt beiratkozna a hagyományos formáira, például a Hatha jóga vagy a Vinyasa flow órákra.

A tanár a saját hammockján fogja bemutatni a gyakorlatokat, így követhető, hogyan kell felvenni egy pózt, majd kijönni abból, és mindeközben a selyem hogyan fog támasztékként szolgálni. A pózokat gyakran több légzési cikluson át ki kell tartani, hogy igazán érezni tudjuk a hatásait.

Léteznek egyéni és csoportos ariel jóga órák is. A csoportos órák jellemzően kis létszámúak, általában max. 10 fő. Az oktatónak így lehetősége van, hogy mindenkinek segítsen, akinek esetleg nehezen megy egy-egy pozíció felvétele, szükség esetén módosítson.

Az órák általában egy jól megérdemelt relaxációval zárulnak, amely lehetővé teszi a résztvevőknek, hogy lefeküdjenek, mint egy  a függőágyban, és csak a légzésükre koncentráljanak.

Aggódsz a biztonság miatt? A hammockok úgy vannak kitalálva, hogy gyakran több mint 300 kg-ot is elbírjanak. Ha azonban aggályaid vannak, mindenképpen kérdezd meg a tanárt az óra előtt!

MIRE LESZ SZÜKSÉGED?

Alsó rész: Tekintettel arra, hogy a lábaidat áttekerheted a selymeken vagy körülötte, a legjobb, ha egy leggingset viselsz, hogy védve és takarva maradjon.

Felső rész: A jógamelltartó, a testhezálló felső vagy póló fog kelleni ahhoz, hogy ne akadjon össze a ruházatod a selyemmel miközben a pózokban mozogsz.

Jógamatrac: Sok stúdió biztosít jógaszőnyegeket, amelyeket már a hammock alá helyeztek. Higiéniai okokból azonban érdemes sajátot vinni.

Tartozékok: A hammockot a stúdió biztosítja.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)