Magazin

Blog

Felelősségteljes túrázás

Manapság sokat tapasztalt jelenség az, hogy az erdei utakat egyre több kiránduló és túrázó használja kikapcsolódás céljából. Ezen okból kifolyólag szintén tapasztalható az ezekkel egyenértékű növekedés, ami az erdei utak mentén keletkezett hulladékot illeti.

Mivel talán mindenkiben él a gondolat, hogy a jövő generációjára gondolva úgy kapják kézhez a természeti kincseinket, ahogy azok megteremtődtek, tán érdemes mindig emlékeztetnünk arra a túrázó társadalmat, mit is jelent az, hogy felelősségteljesen járjuk utunkat a természetben.

A továbbiakban néhány tanácsot olvashattok arról, miként is segíthetjük mélyebb lélegzethez jutni a természetet:

  • Részesítsük előnyben a kulacsot! Sajnos a keletkezett hulladék túlnyomó többsége PET palack, vagy alumínium üdítős doboz, melyekről köztudott, hogy évmilliók szükségesek a lebomlásukhoz, valamint az is, hogy újrahasznosíthatóak. De mivel az erdőben hagyva az utóbbi állítást nehezen lehet érvényesíteni, így törekedjünk arra, hogy a kiürülése okán könnyebb italhordozóinkat a táskánkban vigyük el a legközelebbi erre kijelölt tárolóba.
  • Az ételmaradékunkat és az azt tároló műanyag zacskónkat is vigyük magunkkal, hisz az előbbi a vadon élő állatokban okozhat ingert, míg az utóbbinak szintén rengeteg időre volna szüksége a lebomláshoz.
  • Aki dohányzik, törekedjen arra, hogy ezt ne az erdőben tegye, de ha mégis, akkor azt a túrázó társaitól távolabb próbálja megtenni. Természetesen a keletkező végterméket, a csikket is vigyük magunkkal az első kukáig, hiszen amellett, hogy rombolja az erdő esztétikáját, szennyezi is a talajvizet, valamint tűzveszélyes is!

 

  • Tüzet csak az arra kijelölt helyen rakjunk, hatalmas körültekintéssel. Természetesen ha épp tűzgyújtási tilalom van életben az adott területen, akkor igyekezzünk mellőzni a tűzgyújtást!
  • Szükségletünket körültekintően végezzük, távolabb a turistautaktól! Az ezáltal keletkezett hulladékot gyűjtsük zacskóba és vigyük el a legközelebbi kukáig, a végterméket pedig igyekezzünk földel hinteni!

 

  • Viselkedjünk illemtudóan a természetben! Mivel olyan helyen járunk, ahol az emberek a kikapcsolódásukat élvezik, igyekezzünk nem zavarni őket ebben. Ne hangoskodjunk, a manapság divatos hangszórókat ne használjuk! A túrázók közt bevált dolog a köszönés, így aki köszön nekünk, annak illedelmesen viszonozzuk gesztusát!

Ezek volnának az alap elvárások a természetjárást illetően, viszont sosem lehet eleget beszélni róla és kell is beszélni róla, hiszen csak együtt tehetünk azért, hogy természeti értékink a jövőben is gondtalanul fennmaradhassanak!

Köszönöm szépen, hogy elolvastad a tanácsaimat, esetleg ha továbbiakra vagy kíváncsi, vagy túraötleteket szeretnél meríteni, akkor azt megteheted Facebook vagy Instagram oldalaimon.

Gere Gergő, a Bakancskoptató blog szerzőjének tanácsait olvashattátok.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)