Magazin

Blog

Felkészültél rá, hogy saját lovad legyen? - +Checklist

A lovaglás kétségkívül évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Egyre elérhetőbb lesz sokak számára az iskolalovaglás. Azonban az ezzel töltött éveket sokan egyből saját ló vásárlásával szeretnék átugrani. Mikor jött el az első saját ló megvételének ideje? Nem ritkán évekkel később, mint ahogy az valójában megvalósul. Hogy a kettő közti időszakot mindenki épségben átvészelje, alább néhány tanács.

Talán nem meglepő, hogy majdnem minden kisgyerek, kiskamasz egy ideig szeretne saját lovat. De nem csak ők tudnak ráülni erre a rózsaszín felhőre, hanem akár felnőttek is. Hiszen lovagolni olyan jó, lótartónak lenni pedig valóban varázslatos. Csak az nem mindegy, mikor válik valaki azzá. Felkészült-e már az ezzel járó felelősségre és mindennapos elkötelezettségre? Rendelkezik-e már a kellő tudással és tapasztalattal? Lovagolni, lovat tartani nem csak csodálatos érzés, és hatalmas feladat, de sajnos sokkal összetettebb és balesetveszélyesebb dolog, mint azt sokan elsőre el tudják képzelni. Az anyagi tényező önmagában - bár egyre több helyen adott - közel sem elég, és ezt sajnos nem mindenkinek sikerül kellő rálátással és önkritikával megérteni, elfogadni. 

Abban a világban élünk, ahol mindenkinek minden azonnal, mondhatni tegnapra kell, nem bírjuk elviselni ha valamire várni kényszerülünk. A saját tulajdon, az "enyém", és a fékezhetetlennek tűnő egós viselkedés talán sosem kapott még ennyi szerepet mint ma. Mégsem javaslom pár hónapos lovas tapasztalattal saját lóban gondolkodni, vagy hirtelen felindulásból lovat venni, és nem csak a balesetek, negatív tapasztalatok elkerülése miatt, hanem mert előfordulhat, hogy szükségtelenül nagy időbeni és/vagy anyagi terhet jelent ahhoz képest, amennyit adhat bizonyos körülmények között. 

Félreértés ne essék, lótulajdonosnak lenni nem egyenlő azzal, hogy az ember kifizeti a havi összeget a lovardában, és a többit ők majd tudják. Itthon sajnos egyre kevésbé ez az irány. A lótartónak magának is tisztában kell lenni azzal, hogy milyen igényei vannak egy lónak, akár magának is képesnek kell lenni őt ellátni szükség esetén. Ez egy hosszú út, egy érési folyamat a lovasok életében, legyen szó fiatalról, vagy felnőttről. Meg kell hagyni rá a szükséges időt, ami nem is feltétlenül jön el mindenkinél, de ez egyáltalán nem baj.

Mikor jön el a saját ló vásárlásának ideje?

Én személy szerint nem szoktam ajánlani a saját ló vásárlását olyan lovasnak, aki nem lovagol legalább három éve rendszeresen, nagyobb kihagyások nélkül, lehetőleg többféle lovat is. Fontos, hogy télen se érezze tehernek a lovarda látogatását, mert a saját ló érkezésével ez a kötelesség mindennapos lesz, évszaktól és időjárási körülménytől függetlenül, és ebben a családtagoknak is tudni kell partnernek lenni. Tehát kell egy adag elhatározás is a megfelelő mennyiségű tapasztalat mellé. 

Mostanában kezd újra divatba jönni az otthoni lótartás, azonban sajnos az sem olyan egyszerű dolog, amilyennek az ember elsőre elképzeli. Lovak ellátásában szerzett tapasztalat nélkül a ló érdekében nem célszerű otthon lovat tartani. Akkor érdemes inkább lovardában elhelyezni legalább az első időben. De még ott is kell a leendő bértartónak annyi kis minimális ismerettel rendelkeznie, hogy felismerje, hogy a lova mindent megkap-e, vagy esetleg komoly hiányosságok vannak. Nem árt például tudni, hogy mit eszik a ló, és mennyi takarmányra van szüksége napi szinten. Nem hónapokkal később kapcsolni, amikor mondjuk már csontsoványra fogyott és fotóról sem lehet felismerni azt a szegény jószágot. 

A ló nem tartozik a legegyszerűbben tartható állatok közé, és hozzáértés nélkül hamar nőhet akár a gazdája fejére is. Amellett, hogy lovat tartani otthon szünet nélküli elfoglaltság, tehát ha az ember szeretne elutazni pár napra, az jelentős szervezést igényel. Nem beszélünk most azokról a döntésekről, melyeket a ló gazdájának kell felelősen meghozni, és melyekhez nem ad tanácsot senki, hiszen aki lovat vett, elvileg tudja, hogy mit csinál. Persze mikor már a sokadik hajmeresztő kérdés kerül elő random lovas csoportokban, látom, hogy sokan másképp gondolják, de ez attól még nem feltétlenül jó. És ez még csak a dolog elméleti része, amit így-úgy előbb-utóbb magára szed valahogy az ember, ha tényleg érdkli a téma, de a gyakorlatot, na azt nem nagyon lehet megkerülni.

Lótartóvá válni nem egy pillanat műve, annál sokkal összetettebb folyamat

Magabiztosan, rutinszerűen kell tudni a lóval bánni, annak viselkedését ismerni, egészségügyi állapotában bekövetkező változásokat lehetőleg azonnal felismerni. Nem elég tudni lovat ápolni, nyergelni, kantározni és alapszinten lovagolni. A lóval való összes tevékenységet, amivel egy lótartó szembekerülhet, biztonságosan, határozottan és helyesen kell tudni elvégezni. 

Láttam már nagyon csúnya balesetet abból, hogy a szülő nem tudta a ló legeltetésére vonatkozó legalapvetőbb biztonsági szabályokat, minek következtében egy pillanat alatt megtörtént a baj, a ló belelépett a szárba, hanyatt vágta magát, odalett egy (természetesen) prémium márkájú nyereg és még a kantár is félig leszakadt a ló fejéről. Nem beszélve a riadalomról, amit mindezzel a szülő okozott a lovardában, amikor a ló bepánikolva elrohant a szakadt szerszámban, ami valahogy még mindig rajta lógott. Pedig csak annyit kellett volna tenni, hogy kantár helyett lehetőleg kötőfékben engedi a lovat legelni, és telefonnyomkodás közben azért ügyel arra is, hogy a vezetőszár ne lógjon le annyira, hogy a ló ráléphessen. 

Fontos tudni, hogy a ló nem olyan, mint egy drága kütyü, amit az ember megvesz a boltban, ha van rá pénze, aztán majd egyszercsak megtanulja valahogy használni. Ha hiányzik a kellő alázat, az előbb-utóbb valahogy mindig megbosszulja magát.

A ló élőlény, saját igényekkel, szükségletekkel, melyeket muszáj neki minden nap maradéktalanul biztosítani ahhoz, hogy egészséges maradjon. Szakszerű és kiegyensúlyozott tartási körülményeket, takarmányozást, mozgatást, edzést, állatorvosi ellátást, patkolást, funkcionális és méretben megfelelő szerszámokat... Mindegyik témakörről külön könyveket lenne érdemes elolvasni annak, akit ez valóban érdekel. 

Bizonyos kor alatt rádásul nem elegendő a gyereknek felnőni a feladathoz, mert az ő fizikai korlátai miatt egyszerűen nem fér bele, hogy a szülő laikus maradjon. Ahhoz, hogy ezeket a tapasztalatokat valaki fiatalon elsajátítsa, kiváló lehetőséget biztosít pédául a Póni Klub versenyrendszere, mely egymásra épülő kategóriákkal, és időközi vizsgákkal készíti fel a lovasiskolás gyerekeket a versenyzésre és a saját ló tartására - éveken keresztül - nem véletlenül. 

Sok esetben utólag vallja be egy-egy lovas, hogy túl korán lett saját lova, és mennyi mindent nem tudott még akkor, amit már régen tudnia kellett volna, vagy csak sokkal később vállalkozni erre a nemes feladatra. Hiszen jó lovassá válni bizony tényleg egy élet munkája. 

Eljött már a Te időd? - Checklist leendő lótartóknak

Ha az alábbi kérdések több, mint háromnegyedére igennel válaszolsz, akkor gratulálok, jó eséllyel eljött az ideje, hogy Te is elkezdhesd keresgélni álmaid négylábú társát. Ha a nemleges válaszok ennél nagyobb arányban szerepelnek, akár önhibádon kívül, akkor se csügedj, dolgozz magadon, és térj vissza a kérdésre később. 

 1. Legalább három éve lovagolsz rendszeresen, nagyobb kihagyás nélkül?
 2. Rendelkezel stabil üléssel a három alapjármódban? Voltál már terepen és van elképzelésed a változatos edzésmunkáról?
 3. Ültél már minimum 4-6 különböző lovon, hogy tudd, milyen vérmérsékletű az, aki leginkább passzol hozzád?
 4. A telet is gondolkodás nélkül, lelkesen végiglovagolod?
 5. Tisztában vagy a lovak körüli/lovardai alapvető biztonsági szabályokkal és be is tartod azokat?
 6. Estél már lóról, és nem vette el a kedvedet?
 7. Elbírod a nyerget és képes vagy egyedül, segítség nélkül megfogni a méretednek megfelelő lovat akár kint a legelőn, bevezetni az istállóba, leápolni, felnyergelni, és megjelenni vele edzésen a megbeszélt időre?
 8. Ismered a különböző lófelszerelések neveit, melyik mire való, és hogyan kell helyesen feltenni a lóra?
 9. Le tudsz lovagolni egy rád bízott lovat önállóan, korrekt bemelegítéssel és levezetéssel?
 10. Tudod, hogy mennyi szénát, mennyi szemestakarmányt eszik meg egy ló egy nap, és szükség esetén képes vagy ezt a mennyiséget te magad kiadagolni és odaadni neki egy-egy etetés alkalmával?
 11. Ki tudod trágyázni a boxát és be tudsz alá almolni, ha mondjuk elmész versenyre, vagy a lovardában egyik napról a másikra nincs személyzet?
 12. Ismered a ló klinikai alapértékeit?
 13. Felismered a kólikás tüneteket produkáló lovat és tudod, mi a teendő ilyen esetben?
 14. Felismered a leggyakoribb lóbetegségeket, vagy legalább hallottál róluk?
 15. Van napi szinten minimum nettó másfél óra szabadidőd?
 16. Családod/párod tolerálja, hogy ennyi időt töltesz tőlük távol azért, hogy a lovaddal lehess?
 17. Bírod az állandó kötöttségeket és azt, hogy bármikor csöröghet a telefon, hogy menni kell a lovadhoz?
 18. Van havi szinten 60-120+++ ezer forintnyi forrásod, mely fedezi a lótartás havi költségeit?Van ezen felül állatorvosi vészhelyzet esetére férretett többszázezer forintnyi forrásod?
 19. Tudod, hogyan kell előkészíteni a lovat szállításhoz és fel/le tudod vezetni a lószállítóra?
 20. Felismered, ha eljött a körmölés/patkolás/fogreszelés ideje?

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)