Magazin

Blog

Fenntartható folyadékpótlás

Kulacs, minél fenntarthatóbb módon: ez az, amin a Quechua márka már a kezdetektől fogva dolgozik. Hiszen olyan ikonikus termékről van szó, amely szinte minden túrázó táskájában ott lapul, és amely nagy hatással van a környezetre. Több, mint 20 éve dolgoznak azon, hogyan ötvözzék jobban a termékelőnyöket: a kis súlyt, a tartósságot és a környezettudatosságot, mind a normál, mind a hőszigetelt palackok esetében. Nyerj betekintést egy olyan történetbe, amely a mai napig tart, és a jövőben folytatódni és fejlődni fog!

Kis termék, nagy munka

A kulacsok annyira népszerűek, és annyira részei a mindennapjainknak, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, mekkora jelentőséggel bírnak, miért olyan különlegesek. Nem is sejtjük, hogy milyen bonyolult az elkészítésük, mennyi munkaóra van a tervezésük mögött! Kérdezzünk csak meg egy termékmenedzsert, vagy egy termékmérnököt a tervezőközpontban! Ők tudják a legjobban, hogy egy-egy polcra került kulacs mögött mennyi műszaki, ökológiai és érzékszervi teszt áll. Az összes túratermék közül, amelyek az elmúlt 20 évben születtek és fejlődtek, a kulacsok azok, amelyek a legtöbb változáson estek át. És a tökéletes kulacs megalkotásának vágya még közel sem teljesedett be!

Műanyag, alumínimum vagy rozsdamentes acél? 

Kezdjük az alapvető különbséggel: egy kulacs lehet hőtartó, vagy nem hőtartó. Ez a különbség meghatározza azt, hogy milyen anyagból készülhet a termék.

Elsőként nézzük a nem hőtartó kulacsokat

Ebben a kategóriában a Quechua termékek esetében két anyag dominált a 2000-es években, az alumínium és a műanyag. Ezek mellé érkezett a tartósságban verhetetlen rozsdamentes acél. Mindhárom anyag könnyen formázható, ami megkönnyíti a gyártási folyamatokat. Ennek köszönhetően ár-érték arányban kiemelkedő minőségű kulacsokat kínálhatunk a felhasználóinknak.

A műanyagnak van egy olyan olyan tulajdonsága, amelyben a fémek sosem fogják legyőzni: ez pedig az átlátszósága! Ennek köszönhetően ha ebből az anyagból készül a kulacs, akkor a túrák során pontosan megállapítható, hogy mennyi folyadék áll még a rendelkezésünkre. Ez egy fontos érv egy olyan anyag mellett, amelyet a legtöbben automatikusan a környezetszennyezés gondolatával kötnek össze.

A közhiedelemmel ellentétben azonban – megfelelő feldolgozás mellett - a műanyag fenntartható alapanyag. Gondoljunk csak az újrahasznosított palackokból készült Quechua polár pulóverre!

Amikor a műanyag fenntarthatóvá válik

Mielőtt megítélnénk a műanyagot, tudnunk kell, hogy egyáltalán melyik fajtájáról beszélünk: az eldobhatóakról, amelyek egyszeri használat után a kukában végzik, vagy az újrahasznosíthatóakról, amelyek többször újjászületnek. A Quechua a fenntarthatóságot választotta ki az egyik legfontosabb mutatójának. Minél tartósabb egy termék, annál többször tudjuk használni, annál kisebb lesz a környezeti hatása, és ezáltal a karbonlábnyoma is. Az egyszerhasználatos műanyag palackokkal ellentétben a műanyagból készült kulacsokat hosszú-hosszú időn át lehet használni.

Ezen kívül a Quechua műanyag kulacsainak anyaga még fenntarthatóbb, köszönhetően egy „tritan” nevű összetevőnek. Ennek a majdnem törhetetlen műanyagnak hála a kulacsok életét nem veszélyezteti egy-egy koccanás. Tartóssága mellett másik fő előnye, hogy nincs műanyagos mellékíze – ahogyan korábban említettük, a kulacsok tervezésénél nagyon fontosak az érzékszervi tesztek is. Más szóval egy kulacs nem változtathatja meg a benne lévő folyadék ízét.

„Minden Quechua kulacsunk szigorúan betartja az európai és francia élelmiszer-biztonsági szabványokat, és nem tartalmaz biszfenol A-t, a hatályos előírásoknak megfelelően.” 

Fabien, termékmenedzser

Tudtad, hogy az alumínium kulacsokban is van műanyag? Hogyan lehet ez?

Valójában az élelmiszer-biztonsági szabványok megtiltják a gyártóknak, hogy élelmiszerek alumíniummal közvetlenül érintkezzenek. Poliamid alapú "élelmiszer-biztonsági” műanyag bevonatot alkalmaznak minden alumínium kulacsban, amely megfelel ezeknek a szabványoknak. Igen, a biztonság kedvéért néha műanyagot kell használnunk!

Tehát, ha nem hőtartó kulacsot szeretnél, a műanyagmentesség szinte lehetetlen, hacsak nem választasz az alábbiak közül:

  • üveg kulacs: a jóga sportnál megtalálható ez a megoldás, azonban túrázáshoz nem túl praktikus: egyrészt törékeny, másrészt nehéz
  • rozsdamentes acél: manapság már a Quechua választékában is megtalálhatóak ezek a termékek

Folytathatjuk a történetet a hőtartó kulacsokkal?

Ha szeretnéd a folyadékot melegen, vagy hidegen tartani, akkor itt a megoldás: a duplafalú rozsdamentes acél kulacs! Rendkívül ellenálló és tartós, higiénikus és természetesen korrózióálló.

A Quechua-nál egyre gyakrabban választják ezt az anyagot és általában az izoterm palackokat. És nem csak a kulacsok az egyetlen rozsdamentes termékek! Edények, csészék, tányérok... Minden élelmiszerrel érintkező termékünket fokozatosan behálózza ennek az anyagnak a használata. A rozsdamentes acél esetében az alumíniummal ellentétben nincs szükség élelmiszer-biztonsági bevonat elhelyezésére a kulacs belsejében.

Tehát melyik kulacsot érdemes választani, ha nem szeretnénk több egyszerhasználatos palackot a kukába dobni?

Összegezve: nem hőtartó kulacsok közül választhatunk műanyag, vagy alumínium kulacsot, vagy ha ezt az alapanyagot teljesen szeretnénk száműzni az életünkből, akkor rozsdamentes acélt.

Ha a hőtartó tulajdonságot is szeretnénk kimaxolni, akkor jó megoldás a duplafalú rozsdamentes acél termék.

Ha még több segítségre van szükséged a választáshoz, olvasd el ezt a részletes összehasonlító cikket!

Végül, de nem utolsó sorban

A kulacsok élettartamát nagyban befolyásolja a tisztításuk: erre mindig érdemes figyelni.

A nem hőtartó kulacsok környezetre gyakorolt hatásának további csökkentése érdekében a gyártási folyamatba egyre inkább bevonjuk az újrahasznosított műanyagot és az újrahasznosított alumíniumot. Amit sikerült a polárunkkal megtenni - tartósabbá és minél környezetbarátabbá tennünk, - azt teljes mértékben megtesszük a kulacsainkkal is!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)