Magazin

Blog

Láthatatlan fitnesz - ingyenes edzések látássérült emberek számára is

A sportolás fizikai állapottól függetlenül mindenkinek örömet okoz! Ez a gondolat adta az ötletet a Láthatatlan fitnesz megvalósítására, melynek edzéselemeit úgy állította össze a két lelkes tréner, hogy azokat látássérült emberek is élvezettel végre tudják hajtani. Az órák utáni fáradt, de annál mosolygósabb társaságon végignézve, a célkitűzést sikerrel teljesítettük!

A sportóra, melyen lényegtelen, hogy ki látó és nem látó ember

Az első edzésalkalmakon még mindannyian izgultunk. A két trénerünk, aki kezdetben az edzéseket tartotta, Peti és Norbi gyakorlottak ugyan crossfit, a funkcionális köredzés és a fitnesztermek világában, de ezelőtt még soha nem állítottak össze gyakorlatsort látássérült embereknek. Nekünk, az első óra résztvevőinek pedig nem csak azért vert hevesebben a szívünk, mert jó diákként teljesíteni akartuk a sportfeladatokat, de egyben megmérettetésre került egy újabb ötletünk is: tartsunk nyitott gondolkodású fitnesz órákat, melyeken lényegtelen, hogy ki látó és nem látó, a feladatok mindenkinek boldog kimerültséget jelentenek a 60. perc végére. 

 A legelső Láthatatlan fitnesz óra résztvevői

Láthatatlan futás - Láthatatlan fitnesz

Elsőként tavaly tavasszal próbálkoztunk hasonlóval. A hatalmas mosolyáról és állandó jókedvűségéről híres budaörsi munkatársam, Ili keresett meg azzal 2017 márciusában, hogy valósítsuk meg egy Corvinus Egyetem diákja által megírt dolgozatban szereplő ötletet: szervezzünk futás edzéseket látássérült embereknek! A szót tett követte és 1 hónap múlva már 4 Decathlon csapattag heti 2 alkalommal együtt rótta a köröket a Margit szigeten a Láthatatlan Kiállítás 4 munkatársával. Kezüket vékony gumiszalag kötötte össze a közös szaladásokon a látó társakkal, ezek finom mozgatásával jelezték látássérült futópartnereiknek az irányt. A közösen kitűzött célokat ( 5 illetve 10 km lefutása) minden pár sikerrel teljesítette a program zárónapján. „Annyira flottul ment minden! Próbáljuk meg idén fitnesszel!” – ezzel a csatakiállítással döntöttünk idén úgy, hogy folytatjuk a közös edzéseket, egy másik sportot is kipróbálva.

A nyitott sportolás

Így hát már egy bő hónapja minden szerdán 18:30-tól közösen mozgunk az ingyenes funkcionális köredzés tréningeken. A résztvevők összetétele vegyes. Látó és nem látó emberek, huszonévestől hatvanéves korosztályig , nők és férfiak is képviseltetve magukat. A feladatokat edzőink úgy állítják össze, hogy azok változatosak legyenek és könnyen teljesíthetők látássérült mozgáskedvelők számára is. Kisebb kézi súlyok, fitnesz labdák,  gumiszalagok,  kettlebell, medicin – és gumilabdák a társaink a 60 perc  funkcionális köredzés során.  Az egyes feladatokat 40 másodpercig ismételjük, majd 20 másodperc pihenés után a következő eszközzel hajtjuk végre 40 másodpercig a gyakorlatokat. Az ismétlésszámot  minden résztvevő egyéni edzettsége alapján határozzák meg edzőink. Az alapos bemelegítéssel és nyújtással kb. 75 perc a heti adag, mely kiváló kiegészítő edzés más sportok mellé, vagy ülőmunka utáni átmozgatásra. 

 Az m1 tévéadó Esély című műsorának forgatóstábja is ellátogatott már az óránkra

Kedvet kaptál? Csatlakozz a Láthatatlan fitnesz órákra!

Az órák ingyenesek, hobbi szinten mozgóknak is ajánlottak. 

 Az edzőink kijavítják mozdulatainkat, hogy a gyakorlatokat minél hatékonyabban végezzük el.

A híreinket a Láthatatlan fitnesz Facebook oldalán is követhetitek. Várunk benneteket a nyitott fitnesz óránkra!  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)