Magazin

Blog

Folyadékpótlás nyáron - Mit és miből érdemes inni?

A napokban az iskolai vakációval együtt kitört a kánikula is. A hőmérő higanyszála rendre harminc fok fölé kúszik, így egy sportoló ember számára kihagyhatatlan a kérdés: mit igyak és miből igyam?

Jöjjön először is a mit, meg egy kis miért! 

Szervezetünk közel 60%-a víz - elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk annak utánpótlásáról, különösen olyan időben, amikor a szokásosnál is jobban párologtatunk. Átlagos körülmények között, naponta testsúlykilogrammonként 30 ml - nem cukros - folyadékot javasolt bevinnünk a szervezetünkbe (összesen kb. 2-2,5 l) - leginkább víz, ásványvíz, gyümölcslé formájában. Sportolás, nehéz fizikai tevékenység közben ez az igény meg is sokszorozódhat.

Már pedig a hirtelen időjárásváltozás (enyhe tavaszból füllesztő nyár) képes sokként hatni a szervezetünkre. A szokásainkat is ehhez kell idomítanunk - többet fogunk inni, oda kell figyelnünk a hidratálásra - máskülönben kellemetlen “megzuhanáshoz”, kimerüléshez vezethet a felhőtlennek szánt kerékpározás. Ha másfél óránál hosszabb bringázásra adjuk a fejünket már mindenképp legyen nálunk két kulacs - az egyikbe víz kerüljön (ezzel akár locsolni is tudja magát az ember), a másikba pedig valamilyen izotóniás ital. Ehhez ajánlom egyik új termékünket, az Bio Iso italport.

Bio izotóniás italpor

Az izotóniás ital ugyanolyan mennyiségű szénhidrátot, nátriumot és vizet tartalmaz, mint amennyi a vérben van. Az izotonicitás tehát megkönnyíti a víz felszívódását a szervezet számára, sőt, annak hidratációját is.  

A gyakorlottabbak pedig tarthatnak otthon maltodextrint is, amit 2-3 nappal egy-egy jelentősebb és főleg hosszabb fizikai igénybevétel előtt érdemes fogyasztani. Feltölti a glikogén-raktárakat sportolás közben gyors energiát biztosítva.

A maltodextrint érdemes 2-3 nappal egy hosszabb fizikai igénybevétel előtt fogyasztani

Ha már kerékpár: azt szoktuk mondani, hogy 10-15 percenként fogyasszunk 1-2 korty folyadékot a kulacsunkból - ha ezt a “szabályt” követjük, egyrészt folyamatosan biztosítjuk a szervezet számára szükséges folyadékutánpótlást, másrészt mindig tudni fogjuk, mikor kell feltöltenünk a kulacsunkat. Hatásosabb eszköz a szomjunk oltására, mint egyszerre ledönteni a garatunkon fél liter vizet. A kisokosunkba mindezek mellé még írjuk fel a sótablettát - 2-3 kapszula egy darab alufóliába csomagolva bárhol elfér és a kellő pillanatban jó szolgálatot fog tenni (de egy csomag ropi a hátsó zsebünkben is aranyat érhet).

Megvan, hogy mit iszunk tehát, de mibe töltsük!?

Sokféle kerékpáros kulacs érhető el választékunkban megannyi színben, űrtartalommal. Ezek közül három típust emelnék itt ki: az első közülük az úgynevezett Fastflow, mely 650, 800 és 950 ml-es verzióban sorakozik a polcainkon. Ennek köszönhetően széles variabilitás mellett szerelhetjük fel kulacstartóinkat - hogy akár közel 2 liternyi folyadékot is magunkkal vihessünk túránk során. SureSnap® szeleprendszerének köszönhetően a kulacs nyitott szívófejjel sem csöpög és egyenletesen adagolja a folyadékot.

Fastflow kulacs választék

Nyáron az egyik legbosszantóbb tapasztalat lehet, hogy az egyik pillanatban még hideg innivalónk a másikban már langyossá válik - nem szívesen isszuk már meg így. Ezt a problémát hivatott kezelni a 450 ml-es hőszigetelt kulacsunk - belső bélésének köszönhetően sokkal tovább tartja megfelelő hőfokon a folyadékunkat (nyáron hűvösen, télen melegen). Extraként átlátszó kupak is található a csutorán - így megvédi azt a portól, egyéb szennyeződésektől.

Hőszigetelt kulacs

Ha július, akkor Tour de France! A TDF közeledtével akár mi is személyre szabhatjuk kerékpárunkat a kedvenc csapatunk kulacsának kiválasztásával. Az Elite új Fly kulacsaival nem csak a kedvenceink felé küldhetjük a pozitív energiákat, hanem egyszersmind trendivé varázsolhatjuk az outfit-ünket. Kedvünkre válogathatunk az Ineos, a Bahrein, az Alpecin-Fenix, a DSM, a Movistar, az Arkea, az UAE, a Cofidis, AG2R Citroen vagy épp Valter Ati csapata, a Groupama-FDJ “flaskáiból”, sőt egy Cervélo emblémás kulacs is a kosarunkba kerülhet.

Tour de France ihlette kulacs

Végezetül pedig szenteljük egy-két szót a víztáskáinknak is. Nemcsak azért, mert a választékunkban mindenki kedve szerint válogathat a különféle méretek, színek között (nekem személyes kedvencem az egészen kompakt, 3 literes/1 literes víztartályú ST100-as), hanem azért is, mert a táskáknál jól bevált “lifehack” a kulacsoknál is jól jöhet. Jelentősen megnöveli ugyanis minden “víztartályunk” élettartamát a rendszeres szódabikarbónás tisztítás, ráadásul azt a semmivel össze nem hasonlítható műanyag ízt is eltávolítja, amit senki sem szeret.

Mindegy tehát, hogy csak kedvtelésből, vagy napi rendszerességgel, edzésszerűen kerékpározol - a hidratáció elengedhetetlen fontossággal bír. Figyeljetek oda a napi folyadékbevitelre! Ez által frissebbek, fittebbek maradtok a nap, minden pillanatában.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)