Magazin

Blog

Fouganza táplálékkiegészítők - Egy kis extra gondoskodás lovadnak

2020. március 23.

Milyen táplálékkiegészítőket találhatsz a Fouganza választékában? Melyiket mikor célszerű beépíteni lovad étrendjébe? Az alábbi cikkben összefoglaljuk neked!

Bár az időjárás furcsa játékot űz mostanában, azért alapvetően most kezdődik a tavasz, amire lótartóként annyira vártál már. Hamarosan átállítjuk az órákat, kezdetét veszi a nyári időszámítás, a lovak többsége javában váltja már a téli szőrét nyárira, te pedig miközben sorra csomagoljod el a lótakarók tömkelegét és suvickolod tisztára a felszerelésedet, titkon még abban reménykedsz, hogy hamarosan véget érnek az erősen ajánlott otthonmaradás hetei. Addig is tekintsd át a Fouganza takarmánykiegészítőit, melyek megfelelően használva sokat tudnak hozzátenni lovad fizikai állapotához ebben az időszakban is. 

Lenmag

A lenmag nagyon fontos takarmánykiegészítő, melyet bátran adhatsz lovadnak, ha szeretnél még egy kicsit többet tenni azért, hogy megelőzhess bizonyos kólikás állapotokat, illetve fénylő, egészséges szőrzetet biztosítanál kedvencednek. Amikor lenmagot vásárolsz, meg kell tudakolnod, hogy előfőzött/pörkölt lenmagról van-e szó, ettől függ, hogy van-e vele további teendő, vagy nincs. Amennyiben a Fouganza lenmag mellett döntesz, semmi más dolgod nincs, mindössze rászórni egy kis marékkal a lovad napi abrakadagjára. A Fouganza kétkilós, vödrös kiszerelésű lenmagja ugyanis etetésre kész, pörkölt és roppantott formában kerül értékesítésre, megkönnyítve ezzel a sietős mindennapokat, hiszen sokaknak nem fér bele az idejébe, hogy minden nap megfőzze a lenmagot a lovának. A lenmag héjában egy mérgező ciánvegyület található, mely a főzés vagy pörkölés hatására távozik, elsősorban ezért van erre szükség. A főzött lenmag máshogy néz ki, mint a pörkölt, de a pörkölt lenmag is hasonló állapotba kerül a ló emésztőrendszerében. 

Legpozitívabb hatása a lóra nézve, hogy nedvességet köt meg és lazítja a béltartalmat a magokból kioldódó nyálkaanyaggal, ami jelentősen megkönnyíti a felvett táplálék bélcsatornában való továbbhaladását. Ezzel kisebb az esélye a különböző bélsárrekedéses esetek kialakulásának, de természetesen emellett még nagyon sok más dolognak kell teljesülnie, hogy ezeket elkerüld, a teljesség igénye nélkül például a ló elegendő vízfogyasztása, rendszeres mozgatása, melyekre most nem térek ki. A lenmag etetése lehet időszakos, tehát adhatod például a szőrváltás alatt, de vannak olyan ménesek, ahol a napi három abrakból az estihez mindig kevernek belőle egy keveset. A kedvező étrendi hatása mellett fényesíti a szőrt, és hozzájárul a szőrváltás gördülékeny lezajlásához, tehát ezekben az időszakokban is hathatós segítség lehet. 

Biotin

A biotin, vagy másnéven H-vitamin etetése a szaruképletek egészséges növekedéséhez járul hozzá, tehát ezzel a vitaminnal sokat tehetsz lovad pataszerkezetének megerősítéséért, valamint természetesen a teljes szőrzet állagának javításáért. A Fouganza biotin immár új csomagolásban, 600 gramm helyett kilós kiszerelésben, színezetlenül és granulált formában kapható, de létezik belőle folyékony változat is a piacon. Azoknak a lovaknak ajánlott biotint adni, akiknek például genetikailag gyenge a pataszerkezete, aminek köszönhetően a szarutok hajlamos kiszáradni, morzsálódni, repedezni különösen a meleg évszakban, és az igénybevétel következtében, ami megnehezítheti a patkolást illetve a patkó fennmaradását is. Jót tehet akkor is, ha a pata szaruja megsérült, repedés keletkezett rajta, melyet szeretnél minél előbb lenöveszteni. Emellett segíthet orvosolni a fénytelen, fakó rövidszőrzet, vagy az enyhén hulló sörény-üstök-farokszőrök okozta kellemetlenségeket is. Természetesen nem mindig ez a megoldás, amennyiben biotin hatására nem jelentkezik szemmel látható változás, fordulj állatorvosodhoz, és kérd a tanácsát!

Fontos tudni, hogy a biotinkúra csak akkor hatásos, ha a ló minden nap megkapja a testtömegének megfelelő adagot belőle, legalább hat hónapig, de inkább tovább. Amikor biotintartalmú táplálékkiegészítőt választasz, nézd meg annak összetételét a csomagolás hátoldalán, vagy a felhajtható cimke alatt, mert a biotin csak réz, zink, és metionin megfelelő arányú jelenlétében tud felszívódni és megfelelően hasznosulni. Problémás pataszerkezetű lovaknál előfordul, hogy állandó jelleggel ajánlja a biotin etetését a patkolókovács, vagy az állatorvos, fontos azonban, hogy ilyen kérdésben mindig az ő útmutatásaikat kövesd! 

Mash

A mash egy olyan, könnyen emészthető, mégis megfelelő energiatartalmú összetevőkből álló keverék, mellyel kiváltható a ló szemestakarmánya eseti jelleggel, tehát egy-egy etetés alkalmával, akár hetente többször, például betegségből való felépülés időszakában, megterhelő munkát követően,  versenyidőszakban, vagy bármilyen olyan esetben, mikor a lovunk emésztőrendszerét szeretnénk egy kicsit kímélni. Vannak istállók, ahol az időjárás gyakori és szélsőséges változásai miatt hetente 2-3 alkalommal etetik azzal a céllal, hogy így kisebb eséllyel következzenek be frontkólikás esetek. 

A mash-t etetése előtt kb. 15-20 perccel érdemes előkészíteni, ami annyit jelent, hogy a megfelelő mennyiséget a csomagoláson feltüntetett mennyiségű forró vízzel kell leönteni, és kicsit elkeverni, majd állni hagyni addig, míg kellemesen langyos, a ló számára fogyasztható hőmérsékletű lesz, de még nem hűl ki teljesen. Ezt a beáztatott, kissé megduzzadt, langyos keveréket hívják mash-nek, és összetétele sokféleképpen változhat gyártótól függően. Lehetnek benne akár gyógynövények is, illata és állaga is eltérő lehet. Fontos, hogy ehhez is, mint minden takarmányféleséghez hozzá kell szoktatni a lovat, és kerülendő a túl nagy mennyiség etetése, mert a lónál hasmenést okozhat. A Fouganza mash másfél kilós kiszerelésben kapható, mely egy, két vagy három etetésre elegendő a ló méretétől, és energiaigényétől függően. Összetétele: árpapehely, kukoricapehely, zab, borsópehely, szentjánoskenyér, sárgarépapehely, fokhagyma, rozmaring. Megromlani biztosan nem fog senki szekrényében, de jelenleg ennél nagyobb kiszerelést nem tervez a márka bevezetni. 

Fouganza takarmánykiegészítők a szőrváltás időszakára

Multivitamin

A Fouganza multivitamin egy teljesen általános vitaminkészítmény, amelynek humán megfelelőjét mi emberek is szedjük tavasszal és ősszel. Vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz a lovak számára megfelelő arányban. A biotinhoz hasonlóan a mesterséges színezék ebből a termékből is kikerült, illetve áttértünk a 900 grammos visszazárható tasakos kiszerelésre a műanyag doboz helyett, hogy ezzel is csökkenthessük a karbonlábnyomunkat. Ha szeretnéd lovadat egy kis plusz gondoskodásban részesíteni, versenyszezon előtt és alatt egy kicsit megtámogatni, akkor egy ilyen tasak vitamin megfelelő választás és egy hónapig elég egy átlagos méretű ló számára. Szintén a szemestakarmányba lehet keverni, a legtöbb ló örömmel elfogyasztja.

Fontos megemlíteni, hogy etetése nem feltétlenül jár látványos, akár bármilyen szemmel látható eredményekkel. Például Te sem biztos, hogy érzel bármit, ha most nekiállsz C-vitamint szedni, viszont érezhetsz változást akkor, ha előtte komoly gond volt az egészségi állapotoddal. Ugyanígy egy ló esetében is akkor tapasztalható nagymértékű változás, ha előtte komoly probléma volt vele, amiről mondjuk nem feltétlenül tudtál. Ezt azért mondom el, mert voltak olyan visszajelzések, hogy pl.: ez a vitamin azért nem jó, mert nem látok a lovon semmilyen változást, nem megy tőle jobban előre, nem ugrik nagyobbat, nincs több kedve a karámban vágtázni, szóval ez egy tök átlagos, általános vitamin. Nos, igen, valóban. Ez egy tök átlagos, általános vitamin. :) Aminek nagyon jó az ár-érték aránya, és amely ettől függetlenül használ. 

Fokhagyma granulátum

A Fouganza kínálatában jelenleg két típusú saját márkás fokhagyma készítmény található meg. Az egyik az eddig megszokott, hosszában szeletekre vágott gerezdek szárított állapotban, a másik pedig a tavalyi újítás, a porrá őrölt változat. Mindkettő 100% étkezési minőségű fokhagyma. Itt még a régi csomagolást, a fehér füles vödröt keresd egy darabig. A fokhagyma egy szuperélelmiszer, a népi gyógyászatban az emberek is sokoldalúan használják fel évezredek óra, egy nagyon értékes természetes anyagról van szó. Amiért vannak, akik csalódnak benne, az az, hogy elvárják tőle a vérszívó, repülő rovarokat távoltartó hatást, azonban ez egészen egyszerűen orvosilag nem bizonyított a mai napig. 

Azonban fokhagymát elsősorban nem emiatt érdemes etetni. A fokhagyma általános jó hatással van a légző-, valamint az emésztőrendszerre. Kismértékben javíthatja a légúti panaszokat akár akut, akár krónikus (hasonlóan a tormához, amit szintén előszeretettel használtak régen). Emellett étvágyjavító hatást is tulajdonítanak neki, nem beszélve a baktérium és vírusölő tulajdonságáról, mellyel az immunrendszert is támogatja, legyen szó állat, vagy ember immunrendszeréről. Sokat azonban nem jó etetni belőle, tehát amennyiben szeretnéd lovad napi takarmányát kiegészíteni vele, úgy mindig kövesd az adagolási útmutatót!

Elektrolit

Ezt a fajta táplálékkiegészítőt elsősorban akkor ajánljuk, ha lovunk, akár rendszeresen nagyfokú izzadással járó terhelésnek van kitéve. Ilyen mondjuk egy távlovas verseny, egy military terepszakasz, vagy mondjuk a maratonhajtás. De persze nem csak a versenysport tudja ilyen terhelésnek kitenni a lovat. A Fouganza elektrolit hatékonyan, és rövid idő alatt képes visszapótolni az izzadással elveszített ásványianyagokat, elektrolitokat és nyomelemeket. Az adagolásnak szigorúan megfelelve kell a ló ivóvizében feloldva adni. Az ajánlott adagot nem szebed túllépni, ami a használati időtartamra is kitér: nem javasolt 8 hétnél tovább alkalmazni. Tehát fontos, hogy ez nem adható a lónak egész évben, csak a megnövekedett terhelés időszakában, ezért ha szándékodban állna ennél tovább használni, mindenképpen kérd ki állatorvosod tanácsát! Amennyiben lovad nem szívesen fogyasztja el, mert zavarja az elektrolit illata vagy íze az ivóvízben, megpróbálhatod átverni néhány vízbe dobott almakockával, vagy egy alma kipréselt levével, melyet szintén az ivóvizébe öntesz. Tapasztalatok szerint így már a finnyásabb lovakkal is meg lehet itatni, de a biztonság kedvéért készíts neki egy vödör elektrolitmentes vizet is, hogy ha végképp nem hajlandó magához venni, azért innia akkor is kell.

Csukamájolaj

A Fouganza csukamájolaj egy zsírban oldódó (tehát túladagolható!) vitaminokat és zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítő, mely az adagolást betartva egész évben adható a lónak. A, D3, és E vitaminban, valamint telítetlen zsírsavakban gazdag, 100% hidegen sajtolt csukamájolajról van szó, nincs is egyéb összetevője, de ettől még emberi fogyasztásra nem alkalmas. Mivel olajról van szó, nem fog feloldódni vízben, ezért próbálkozhatsz a ló abrakjára önteni, vagy közvetlenül a szájába juttatni műanyag, tű nélküli fecskendő segítségével, mint a féreghajtó, vagy a nyugtató pasztát. Érdemes növésben lévő csikók, fiatal lovak számára a napi takarmány részévé tenni, de felnőtt lovaknál is segít az egészség megőrzésében, különösen a csontokra és a szemre vonatkozóan. Az A, D3, és E vitaminok is kummulálódnak a szervezetben, ezért az ajánlott adagolást még nagyobb fizikai igénybevétel esetén sem ajánlott túllépni. Idősebb lovaknak, valamint vemhes és szoptatós kancáknak is adható, de természetesen ezzel kapcsolatban is kérd állatorvosod tanácsát!

Vinnay Patrícia

Az életemnek célt és igazi értelmet adó, abszolút „flow” érzést a nyeregben és a lovak mellett találtam meg.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)