Magazin

Blog

Frissítés futáshoz I. rész

2020. június 22.

Ahogy egyre melegebb az idő, úgy izzadunk többet. Ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk frissítésünkre a teljesítményünk fenntartása és a rosszullét elkerülése érdekében. A sorozat első részének főszereplője: a víz.

A futáson kívül nagy szenvedélyem még a táplálkozás és a frissítés, így nagyon vártam, hogy megírhassam ezt a cikksorozatot. Ebben a részben a víz fontosságáról lesz szó. Mikor, mennyit és hogyan érdemes fogyasztani edzés közben? Vágjunk is bele! :D

Íratlan szabály, hogy futni nem megyünk el folyadék nélkül (főleg nyáron) még akkor sem, ha „csak” egy fél óra kocogásra indulunk. Lehet bármilyen évszak, nem szabad megfelelő frissítés nélkül elindulnunk. A spártai módszer már elavult, a testünknek igen is szüksége van utánpótlásra, különben a teljesítményünk romlani fog, rosszul leszünk - ne adj Isten elájulunk. Minél intenzívebb az edzés, minél többet izzadunk, annál jobban válik hangsúlyossá az itóka – és tartalma.

Városban és vidéken is számos ivókút van, ahol meg tudod tölteni a kulacsod

Mit?

Kezdjük a legelején. Egy átlag ember napi folyadékfogyasztásának meghatározását egyszerű kiszámolni: 10 testsúly kg-ként 4 dl víz - vagyis egy 60 kg-t nyomó embernek naponta (mozgás nélkül) 6*4 dl= 2,4 l a folyadékigénye, ami nem cukros, édesítőszeres üdítő és társai. Egy max. 60 perces edzésig bőven elég vizet fogyasztani és a közben elkortyolgatott ital nem tartozik bele a napi folyadékigényedben, hanem hozzáadódik.

Mennyit?

Na most jöhet a kérdés. Ha sportolok, mennyire van szükségem? Ez emberenként nagyon eltérő tud lenni, mindenkinek más és más a gyomra. Ki több vizet tud inni edzés közben, ki kevesebbet, de a lényeg, hogy mindenképp fogyasszon. Én azt ajánlom, hogy edzés napon kifejezetten figyelj a megfelelő egész napos hidratációra (mert ugye mindig figyelsz rá). Óránként egy pohár víz, edzés előtt 30 perccel 1-2 dl és edzés közben félóránként 1-2 dl, ahogy bírja a gyomrod. Nekem volt, hogy egy 40 perces edzésnél alig ittam 1 dl-t, máskor meg 3 dl is lecsúszott. Ez nagyban függ az intenzitástól és az időjárástól is. Inkább többször kortyolj keveset, mint egyszerre nyakalj sokat. A végén a mosdóba jobban sietsz majd, mint a célba (<- megtörtént eset alapján).

Lépcsős edzéshez nem is kell kulacstartód vinned, megvár az egyik lépcsőfokon

Mikor?

Ezt persze gyakorolni kell, nem varázsütésre fog menni egyből mindenkinek a kellő mennyiség eltalálása. Mint minden mást, a gyomrot is edzeni kell. Ezért, amikor felhörpintesz egy keveset, figyeld meg a tested reakcióit, és úgy adj hozzá vagy vegyél el az adagodból. Érdemes akkor szürcsölni, amikor már kezded érezni, hogy szárad a szád, de még nem sivatag. 

Nekem még ez a tuti bevált tipp: amikor már érzem, hogy nem bírna el több vizet a gyomrom, de kezdek kiszáradni, akkor egy korty vízzel átöblögetem a szám és egy igen stílusos és kifinomult mozdulattal kiköpöm. Persze nem magamra vagy a szembejövőre, hanem egy füves területre lehetőleg oldalra.

Könnyen elérhető öv, mozgásban nem akadályoz és több fér bele, mint gondolnád

Hogyan?

Remélem ezek után egy kicsit átgondolod, hogy te miként szoktad összerakni a frissítésed egy-egy edzéshez. Ha eddig víz nélkül futottál, akkor célszerű beszerezni egy kulacstartót, hogy ne kézben kelljen vinni. Higgy nekem, egy idő után nagyon fárasztó lesz tartani és csak hátráltatni fog.

Edzés után

Nagyszerű! Megcsináltál egy edzést frissítéssel! Na most, hogyan tovább? - kérded. A válasz egyszerű: iszol tovább. Edzés végén nyugodtan igyál annyit, amennyi jól esik. De ésszel! Itt is érdemes a pohármércét tartani. Hörpints fel egy pohárral, amikor végeztél, majd várj pár percet. Ha még mindig nagyon szomjas vagy, mehet a következő. A lényeg, hogy szépen fokozatosan pótold vissza a folyadékot. 

Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy mi lenne a számodra legmegfelelőbb, gyere be egyik üzletünkbe és kérd bátran sporttanácsadóink tanácsát!

 

Címkék:

Nyitrai Réka

Akkor kezdődött igazán az életem, amikor elkezdtem futni.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)