Magazin

Blog

Frissítő nyári gazpacho

A gazpacho egy hűsítő spanyol leves, melynek friss zöldségek a fő alkotóelemei - elsősorban a lédús paradicsomok. A leves érdekessége, hogy régiótól függően vannak olyan helyek, ahol szikkadt kenyérrel dúsítják az állagát. Kenyér nélkül nem csak felfrissít, hanem a nyári testgyakorlatok mellett a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Nem időigényes fogás, hiszen mindössze leturmixoljuk, és kellően fűszerezzük a hozzávalókat. Alaposan behűtve tálaljuk! - Nosalty recept-percek

Hozzávalók / 4 adag:

  • 150 g szikkadt, kovászos kenyér
  • 4 nagy darab paradicsom (húsparadicsom)
  • 5 darab nagyobb koktélparadicsom
  • 2 darab közepes kígyóuborka
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 darab közepe lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 dl víz
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 50 g kruton

Elkészítés:

  1. A zöldségeket alaposan megmossuk és nagyobb darabokra vágjuk (a fokhagyma mehet bele egészben). A szikkadt kenyeret is felkockázzuk.
  2. Az előkészített zöldségeket turmixgépbe tesszük. Hozzáöntjük a balzsamecetet és az olívaolajat, majd friss bazsalikomlevelekkel, sóval és borssal ízesítjük.
  3. Aztán mehet is a turmixolás: jó pár percig hagyjuk dolgozni a gépet, hogy teljesen sima, sűrű állagú levest kapjunk. Vízzel hígíthatjuk egy kicsit, ha szükséges.
  4. Hűtőben néhány óra alatt alaposan lehűtjük, majd (behűtött) tányérokban szervírozzuk, pirított kenyérkockákkal a tetején. Utóbbihoz a kenyeret felkockázzuk, olívaolajjal és kevés reszelt fokhagymával összekeverjük, majd tepsire helyezzük, és 200°C fokos sütőben, 5 perc alatt ropogósra pirítjuk.
  5. Ha esetleg megmarad pár zöldségdarab, apróra vágva és kis olívaolajjal összekeverve, ezzel is kínálhatjuk a levest. Jó étvágyat kívánunk!

Kalória:

1 adag: 282 kcal

A teljes receptben (4 adag): 1130 kcal

További információt a kalória-és tápanyagtartalomról a recept készítőinek oldalán, a nosalty.hu-n találtok!

A kép forrása: nosalty.hu

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)