Magazin

Blog

Futás közbeni napvédelem

2020. május 4.

Mindig jó, ha van lehetőségünk valamilyen védőfelszerelést használni sportolás közben, még akkor is, ha az nem kimondottan a fizikai sérülés ellen véd.

Napvédelem

Elsősorban szeretném leszögezni, hogy a tapasztalataim mindig befolyásolják az írásaim, tehát nem kőbe vésett szabályokról van szó, és nem is biztos, hogy én vagyok a követendő példa. Leginkább azért sem, mert én vagyok az az ember, aki biztosan nem keni össze magát valami krémmel, mikor kimegy a szabadba futni. Fontos kiemelni, hogy ettől függetlenül tisztában vagyok vele, hogy rosszul csinálom, és hogy mik azok a dolgok, amiket nem szabad elhanyagolni, mikor kimegyünk futni. 

Nagy vonalakban a legfontosabbak:

  1. Napvédő krém
  2. Baseball sapka, fejfedő, kendő
  3. Napszemüveg
  4. Folyadék
  5. UV szűrős ruházat

Napvédő krém

Minden tavasszal eljátszom, hogy kimegyek sportolni, mert tök jó idő van, süt a nap, meleg van. Veszek egy trikót vagy pólót és elindulok futni vagy bringázni. Majd hazaérek leizzadva, kimelegedve, fáradtan. Az első pillanat, mikor érzem, hogy baj van, a nap során valamikor bekövetkező fürdés. Ott ugyanis visszaköszön a leégett vállam, hátam, hogy "Hello! Nem kentél be futás előtt!" Jól bírom a fájdalmat, de azért ezt senkinek nem ajánlom, persze gondolom azért sokatokkal előfordult már, hogy leégett, úgyhogy nem részletezném túl az érzéseimet. Következmény: hosszan tartó fájdalom, kellemetlen mindenféle mozgásforma, és aludni sem lehet rendesen. Ha az ember nem figyel erre, romolhat a teljesítménye, mert nem tud tőle megfelelően pihenni vagy akár nyújtásnál is érezhet fájdalmat a húzódó bőrréteg miatt. Ne kockáztassatok teljesítményromlást, kenjétek be magatokat!

Baseball sapka

Ez a következő eszköz, amit nem szoktam használni... pedig egy nagyon fontos szervet véd. Azon kívül, hogy a sild árnyékot vet a szemünkre, a sapka felső része védi a koponyánkat, ezzel segítve, hogy ne kapjunk napszúrást. A Decathlonos sapkák kimondottan úgy vannak kitalálva, hogy könnyen, gyorsan száradnak és elvezetik az izzadságot. Így futás közben akár kis vizet is locsolhattok rá, hogy lehűtsétek a fejeteket. Szuper futás kiegészítő, ami ha kicsit jobban állna nekem, talán hordanám is.

Napszemüveg

Erről a futás kiegészítőről már érdemben tudok nyilatkozni. Tudni kell rólam, hogy szemüveges vagyok, tehát jöhet a kérdés: “Mégis hogyan hordasz napszemüveget?” Nagyon sokat küzdöttem ezzel a szituációval. Próbálkoztam a dioptriás napszemüvegekkel, de nem nyerték el a tetszésem, ráadásul nem voltak teljes értékű megoldások, mert csak plusz egy szemüveg, amit hurcolhattam magammal. Majd másfél évvel ezelőtt megismerkedtem a kontaktlencsével. Ismerkedésünk nem volt zökkenőmentes. Száraz a szemem nagyon, így műkönnyet használtam eleinte, amíg hozzá nem szokott a szemem. Tudom, hogy macerás, ezért nem is kezdek el pártolni a lencse mellett vagy ellen. Nekem is volt egy fél év, amíg nem használtam, körülményesnek tartottam nagyon, fél éve azonban már rendszeresen hordok kontaktlencsét. Sokat szenvedtem azzal, hogy a szemembe süt a nap, és nem látok rendesen futás közben. Lencsével azonban már volt lehetőségem napszemüveget felvenni a futásaimhoz. A Decathlonos Kalenji RunPerf C3 napszemüveg nagyon könnyű és nem zavaró futás közben. Francia profi futókon tesztelték, hogy a legstabilabb kialakítást sikerüljön elérni a szemüvegnél. Jól szellőzik, nem izzad alá a futó, nem párásodik be a lencse, és nem csúszkál az izzadságtól a fejen. Nagy öröm volt számomra, hogy végre nem “vakon” kell szaladnom. Azóta, amikor csak tehetem, felveszem. 

Ilyen jó napszemüvegben futni :)

Folyadék

Ehhez a ponthoz nehéz megtalálni a legjobb megoldást, így ebben szeretnék segíteni. A futás során érdemes olyan útvonalat tervezni, hogy valamilyen kút vagy vízforrás útba essen, ha nem szeretnétek magatokkal vinni kulacsot vagy víztáskát. A kútból ivás viszont macerás lehet, szerencsére magatokkal tudtok vinni egy kis poharat, ami megkönnyíti ezt a procedúrát. A pohár üres állapotban összenyomható, így kis helyen is elfér, nadrág hátsó zsebében vagy övtáskában. Ha nem zavar titeket egy kulacs, abban az esetben is van megoldás. Puha kulacsok 3 méretben is kaphatóak a Decathlonban (150 ml, 250 ml, 500 ml). Ezeknek a termékeknek legnagyobb előnye a feljebb említett pohárhoz hasonlóan, hogy üres állapotban kis helyet foglalnak. Az egyik elhelyezési módja, hogy az ember beleakasztja az ujját és fogja kézben, mint más kulacsokat. Ha olyan nadrágja van, aminek a derék részében elfér egy kisebb puha kulacs, akkor ott is tárolható. Hasznos kiegészítő lehet még ebben a témában egy övtáska vagy futó mellény, amikbe szintén elhelyezhetőek ezek a kulacsok és jóval kényelmesebben szállíthatóak, mint kézben vagy nadrágban. Egy nagyon fontos dolog ebben a témakörben: a rendszeres frissítés a nagy melegben elengedhetetlen a teljesítmény fenntartásához. Kulcskérdés futásnál, így nem érdemes vele spórolni.

A puha kulacs használat közben

UV szűrős felsők

Nem mindenki szereti kenegetni magát különböző krémekkel. Azoknak, akik nem hívei a napvédő krémeknek, van lehetőségük UV szűrős felsőt felvenni. Előnye, hogy könnyű, vékony, kényelmes viselet. Vannak napok, mikor én is felveszem egy könnyebb futáshoz. Hosszú ujja azonban elrettentheti az embert a felvételtől, hiszen meleg van, tűz a nap, ki venne fel ilyenkor hosszú ujjú felsőt. Az UV szűrés azonban csak az anyagon keresztül működik. Ha nincs a testrészen, akkor nem fog működni, ezért hosszú ujjú, hogy a futók egész felső testét védeni tudja. Egy nagyon könnyű, kényelmes, vékony anyagú felső, ami egyáltalán nem zavaró futás közben. Akiknek ez a megoldás tűnik kivitelezhetőnek, vagy már használtak más sportágban UV szűrős felsőt, azok most a futáshoz is megtalálhatják ezt a ruházatot. 

Az órán látszik - hogy fél 12-kor - a legnagyobb melegben az UV szűrős felsőt használom, hogy ne égjek le.

Összegzés

Vigyázzunk magunkra, közeleg a nyár, minden eshetőségre fel kell készülni. Még a nagy kánikulák előtt érdemes megtalálni mindenkinek a saját kényelméhez legközelebb álló védelmi típust. Jó futást a nyári időszakban!

Címkék:

Rontó Zsolt

A futás az életem része már gyerekkorom óta, az atlétika pedig 10 éve tartó szerelem, amit képtelen vagyok elengedni.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)