Magazin

Blog

Futni mindenki tud!

Az ősember vadászatra, vagy menekülésre használta. A hírvivő katonának pedig a maratoni futást köszönhetjük, amibe ma már nem kell belehalni.

Ma pedig, még mindig sokakat a busz utáni rohanás, vagy a tesiórán futott kötelező körök emlékeztetnek erre a velünk született adottságra. Ezek az "élmények" azonban még messze nem összehasonlíthatóak azzal az életérzéssel, amit akár már néhány kilométer lefutása nyújthat. Évek óta érlelgetem magamban a gondolatot, hogy miként tudnék segíteni azoknak, akik a futást választják az életmódváltás eszközéül. Most láttam elérkezettnek az időt arra, hogy ezt kéthetente megjelenő írásaimban megtegyem.

42 éve futok, de csak az elmúlt 3 évben éreztem meg testközelből, a soroksári áruház vásárlóterében, hogy a felszereléseken túl, mire van ma szüksége a futóknak. A világhálónak köszönhetően, a futás elkezdése millió féleképpen történhet. Ígérem, hogy nem traktállak benneteket újabb sportszakmai dolgokkal. Ösztönembernek tartom magam, és csak néhány praktikára szeretném felhívni a figyelmeteket.

Először érdemes a mindennapok részévé tenni a futást - akár csak néhány perc erejéig, fő a fokozatosság

A legkritikusabb pontnak azt tartom, hogy jól definiáljuk a rövid és a hosszú távú célokat:

Rövidtávon legyen a célod a futás maga! Először, tedd alkalmassá a tested, a keringésed és a lelked a futásra, és ezután használd csak a futást céljaid elérésére! Az első futásoknak nem a távolságokról kell szólni, hanem az élményről.

A  "Minden fejben dől el!" motiváló gondolat, a futópályán buktatókat is jelenthet, hisz a mentális erőddel a tested ellen fordulhatsz! Élvezd a  pillanatot, és legyél büszke magadra, hogy az első lépést (szerintem a legnagyobbat) megtetted!
A lelkedre hass és engedd be a cselekvést a tudatodba!

Az első lépés az önismeret. Csak utána olvass, és azt engedd be amivel tudsz azonosulni!
 

1. Figyeld, és vedd észre a tested jelzéseit! 
2. Éld meg sikerként, ha a tűsarkút vagy az öltönycipőt sportcipőre cserélted, akár néhány perc erejéig is!
3. Adj időt magadnak a változásra, ill., a változtatásra!
4. Merd jól érezni magad, és ne keresd meg a határaid. Úgy fejezd be a futást, hogy tudtál volna még, mert akkor már várod a következőt.

5. Ha türelmes vagy, akkor a tested kiszolgál ha nem, akkor tiltakozni kezd és büntet. Fegyelmező eszköz lehet tőle egy sérülés.
6. A nehezebb napokon se veszítsd el a hited, mert ez is a "játék" része!

Ezektől a "játékszabályoktól" izgalmas, és csodálatos sport a futás. Többek között, ezért is indult útjára a Sportoljma projekt keretén belül, a Futrinka utca Futóközösség. Életformánkká váltak a keddi és pénteki közös futások. Barátságok köttettek és életre szóló élményekkel gazdagodhattunk, miközben segítettük megvalósítani egymás álmait. Az óvintézkedéseket tiszteletben tartva jelenleg szünetel, de már nagyon várjuk a folytatást. Ha érdekel a történet, egy korábbi írásomban olvashatsz róla.

Az üzenetem tehát így szól:

HASZNÁLD JÓL ÉS JÓRA A FUTÁST, HIDD EL MEGÉRI!

A világhálón rengeteg poszt tanúskodik látványos fejlődésekről és a hozzá tartozó életutakról. Következő írásomban arról szeretnék nektek mesélni, hogy miként lehet feldolgozni ha esetleg ennek az ellenkezője történik.
 


 

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)