Magazin

Blog

Futni mindenki tud!

2020. április 3.

Az ősember vadászatra, vagy menekülésre használta. A hírvivő katonának pedig a maratoni futást köszönhetjük, amibe ma már nem kell belehalni.

Ma pedig, még mindig sokakat a busz utáni rohanás, vagy a tesiórán futott kötelező körök emlékeztetnek erre a velünk született adottságra. Ezek az "élmények" azonban még messze nem összehasonlíthatóak azzal az életérzéssel, amit akár már néhány kilométer lefutása nyújthat. Évek óta érlelgetem magamban a gondolatot, hogy miként tudnék segíteni azoknak, akik a futást választják az életmódváltás eszközéül. Most láttam elérkezettnek az időt arra, hogy ezt kéthetente megjelenő írásaimban megtegyem.

42 éve futok, de csak az elmúlt 3 évben éreztem meg testközelből, a soroksári áruház vásárlóterében, hogy a felszereléseken túl, mire van ma szüksége a futóknak. A világhálónak köszönhetően, a futás elkezdése millió féleképpen történhet. Ígérem, hogy nem traktállak benneteket újabb sportszakmai dolgokkal. Ösztönembernek tartom magam, és csak néhány praktikára szeretném felhívni a figyelmeteket.

Először érdemes a mindennapok részévé tenni a futást - akár csak néhány perc erejéig, fő a fokozatosság

A legkritikusabb pontnak azt tartom, hogy jól definiáljuk a rövid és a hosszú távú célokat:

Rövidtávon legyen a célod a futás maga! Először, tedd alkalmassá a tested, a keringésed és a lelked a futásra, és ezután használd csak a futást céljaid elérésére! Az első futásoknak nem a távolságokról kell szólni, hanem az élményről.

A  "Minden fejben dől el!" motiváló gondolat, a futópályán buktatókat is jelenthet, hisz a mentális erőddel a tested ellen fordulhatsz! Élvezd a  pillanatot, és legyél büszke magadra, hogy az első lépést (szerintem a legnagyobbat) megtetted!
A lelkedre hass és engedd be a cselekvést a tudatodba!

Az első lépés az önismeret. Csak utána olvass, és azt engedd be amivel tudsz azonosulni!
 

1. Figyeld, és vedd észre a tested jelzéseit! 
2. Éld meg sikerként, ha a tűsarkút vagy az öltönycipőt sportcipőre cserélted, akár néhány perc erejéig is!
3. Adj időt magadnak a változásra, ill., a változtatásra!
4. Merd jól érezni magad, és ne keresd meg a határaid. Úgy fejezd be a futást, hogy tudtál volna még, mert akkor már várod a következőt.

5. Ha türelmes vagy, akkor a tested kiszolgál ha nem, akkor tiltakozni kezd és büntet. Fegyelmező eszköz lehet tőle egy sérülés.
6. A nehezebb napokon se veszítsd el a hited, mert ez is a "játék" része!

Ezektől a "játékszabályoktól" izgalmas, és csodálatos sport a futás. Többek között, ezért is indult útjára a Sportoljma projekt keretén belül, a Futrinka utca Futóközösség. Életformánkká váltak a keddi és pénteki közös futások. Barátságok köttettek és életre szóló élményekkel gazdagodhattunk, miközben segítettük megvalósítani egymás álmait. Az óvintézkedéseket tiszteletben tartva jelenleg szünetel, de már nagyon várjuk a folytatást. Ha érdekel a történet, egy korábbi írásomban olvashatsz róla.

Az üzenetem tehát így szól:

HASZNÁLD JÓL ÉS JÓRA A FUTÁST, HIDD EL MEGÉRI!

A világhálón rengeteg poszt tanúskodik látványos fejlődésekről és a hozzá tartozó életutakról. Következő írásomban arról szeretnék nektek mesélni, hogy miként lehet feldolgozni ha esetleg ennek az ellenkezője történik.
 


 

Tóth József

Édesapám korai halálának feldolgozására, orvosi javaslatra kezdtem el sportolni. Mint majd minden fiú gyermek, a labdarúgó pályán kerestem a boldogságot, nekem azonban, a zöld gyepet körülölelő salak pályán adatott meg ez. 42 éve tart a szerelem.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)