Magazin

Blog

Futópad vs szabadban futás

Eső, szél, hó, fagy, mínuszok...A Télapónak meg sem kottyan. A hideg beköszöntével mégis sokan futópadra cserélik a szabadban futást. Na de mégis hol jobb? Futópadon vagy a szabadban?

Jómagam is "futópados" futóként kezdtem a pályaFUTÁSOM, azonban társasházban ez mégsem olyan nyerő, ugyanis az alattunk lakó kedves úriember nem igazán értékelte az aktivitásom. Ezúton is köszönöm neki, mert nélküle talán sohasem kezdtem volna el a szabadban futni, szóval innen is pusszantom! :)

Szabadban vs. futópadon

Na de hogy válaszolni tudjunk a fenti kérdésre, nézzük meg, milyen előnyei illetve hátrányai vannak a szabadban és a futópadon való futásnak. Izommunka szempontjából ugyanaz történik mindkét esetben, ugyanis a farizmok, a négyfejű combizom, a vádli, a csípőhajlító dolgozik, a hasizom pedig stabilizál. Futópadon a négyfejű comb, szabadban pedig a hajlítók munkája jelentősebb.

Bent, a futópadon

Futópad vagy szabadban való futás
Futópadon jobb vagy kint?

A futópadon futás előnye (amit személy szerint nem is igazán neveznék előnynek), hogy a futónak nem kell megküzdenie az elemekkel. Nincs szélellenállás, nem esik az eső, nincsenek akadályok az úton. A futópad 1%-os emelkedőre állításával kutatások szerint kitűnően utánozható a szabadban való futás, de azért igencsak visszavesz az élményből az, hogy nem kap dús hajunkba a déli szél...

Viszont a versenypálya kitűnően szimulálható futópadon, ami hasznos versenyre való felkészülésben. További előnye, hogy a futópadon jelentősen csökken a sérülések veszélye. Nem szükséges külön, évszaknak megfelelő ruházat és kiegészítők, úgy mint fejlámpa, sapka, kesztyű, esőkabát. Hosszan tartó, intenzív futás közben a megfelelő folyadék-és tápanyagellátás nagyon fontos, futópadon futva pedig az evés-ivásnak semmi akadálya. És még a WC is közel van.

A futópadon futásnak tehát számos előnye van. Véleményem szerint a szabadban való futás nem helyettesíthető vele, én futópadon eret vágok magamon, szerintem naggggyon unalmas. Viszont -18°C alatt, aki allergiás, vagy bármely más okból nem tud kimenni, annak szuper alternatíva lehet, valamint a szabadtéri futás kiegészítéseként is nagyon ajánlják.

Kint, a szabadban

A szabadban való futás csodáját a természet kiszámíthatatlansága adja. Sosem tudhatjuk, mikor ered el az eső, mikor támad fel a szél, alkalmazkodnunk kell a folyton változó terephez, ami a kinti futást izgalmassá teszi. A szélellenállás és az aktív izommunka következtében izomfejlesztés és fogyás szempontjából jóval megelőzi a futópados futást, az erőnlét és állóképesség fejlesztő szerepéről nem is beszélve.

A tél beköszöntével sem kell lemondanunk a futás örömeiről, hiszen a rendszeresen futók szervezete kiválóan alkalmazkodik az évszakok váltakozásához. A napfénnyel pedig egy jó adag D-vitamint is magunkba szívhatunk. Kell ennél több?

Futópad vagy szabadban való futás
A kinti futásnak is megvannak az előnyei

Amint láthatjuk, a futópados futás előnyei adják a szabadban futás hátrányait, és fordítva. Én semmi pénzért nem cserélném le a kinti futást, legyen hó, fagy, eső vagy szél, mert a szabadban való futás élménye utánozhatatlan. A nap simogató sugarai, vagy éppen a sötétség titokzatossága, a ropogó hó a talpunk alatt, a zörgő avar,  a mindenféle színekben pompázó fák, a tóban fürdő kacsák, mind-mind olyan élményt adnak, amiért mindenkit arra buzdítok, hogy ha teheti, menjen ki és fusson!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)