Magazin

Blog

Futóruházat tavaszra és nyárra

A legfontosabb eszköz a futáshoz nyilvánvalóan a cipő, de a ruházatunk megválasztásával is befolyásolni tudjuk a futás alatt szerzett élményünket. A nyár közeledtével jó ha tudtok róla, hogy milyen újdonságokat talált ki számotokra a Kalenji, illetve a Kiprun fejlesztéssel foglalkozó csapata.

Milyen a jó futóruházat?

Kezdetekben nem az a legfontosabb, hogy a szakkönyvek, vagy az internetes portálok bújásával utána járujnk a futóruházatunk által támasztott követelményeknek. Csak benyúlunk a gardróbba, kiemelünk egy pólót és egy nadrágot, amihez éppen kedvünk van. Kieresztjük magunkból a nap során felgyülemlett gőzt, miközben jól megizzadunk. Ahogy telnek múlnak a napok illetve a hetek, egyre inkább fogalmazódnak meg bennünk azok az igények, amikben a futóruházat fejlesztéssel foglalkozó szakemberek már megelőztek minket. Most már nincs is más dolgunk, mint hogy felkeressük a számunkra szimpatikus sportáruházat és kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbb tavaszi, illetve nyári kollekciót.

 Szerencsére, nem kell különösebb költségbe verni magát annak, aki a két legmelegebb évszakban futni kíván, mert a futócipőn és a zoknin kívül egy alsó és egy felsőruházattal megoldható a kérdés. A ruházatnál a két legfontosabb szempont az irritáció minimalizálására való törekvés, és az izzadság elvezetése, legyen az alsó, vagy felsőruházat. A megfelelő hőmérsékleten tartás a legfontosabb. Túl se melegedjen, de ugyanakkor melegítsen amennyire kell, mert fázni sem jó. Ez mindenkinél más hőfokot jelenthet, de a választék elég széles skálát ölel fel. Technikusaink a fizika törvényeit figyelembevéve arra törekednek, hogy minden igényt kielégítsenek.

Legyen az laza, vagy testhez simuló kivitelű, a két szempontnak mindenképpen meg kell felelnie. Ezek megoldása nem kis feladat elé állítja mérnökeinket, mert a környezettudatosság jegyében az alapanyag összetétele is folyamatosan változik. Törekszünk arra, hogy újrahasznosított műanyagot használjunk a gyártás során. Az idén pedig a fa rost (Lyocell) megjelenése számít újdonságnak a puha tapintás érdekében. Akik nehezen barátkoznak meg a műanyag hatású pólóinkkal azoknak ez egy nagyszerű hír. A női kínálatban ujjatlan kivitelek is megtalálhatóak, a férfi modellek csak póló kivitelben készültek. Bánkódni azonban nincs okunk, mert a Kiprun könnyű versenytrikókkal, kedveskedett számunkra, amik végre színesek. Csak limitált példányban találhatóak meg néhány áruházban, de online elérhetőek. 

Versenyre fel!

További újdonságok

Tervezőcsapatunk fejéből kipattant ötletek, illetve a futók igényeinek meghallgatásával több, mint egy évtizede a futóruházat piacvezetőjének számít a Kalenji. Az idei kollekcióban egy régóta megfogalmazott igényt sikerült kielégíteni. Az utóbbi időkben, a futók népes táborában elengedhetetlen igény jelentkezett arra, hogy a számukra fontos dolgokat szállítani tudják futás közben. Legyen az kulcs, telefon, vagy a hidratálást segítő kiegészítők. Erre az esetre kínálok most az igényektől függően néhány alternatívát. Az egyik egy férfi  rövidnadrág, amit két oldalzsebbel láttak el. Megjelenését tekintve akár tenisznadrág is lehetne, de elsősorban hobbifutóknak készült. A hátsó zárható zseb vízhatlan lett. Alsóneműt nem tartalmaz a nadrág, így egy boxeralsóra is be kell ruházni, ha ezt a modellt választod. A másik újítást a maraton nadrág újragondolása jelenti. Sokkal puhább és könnyebb, és egy újabb összetételű anyagból készült, mint az ezt megelőző modell. A hölgyeknek egy 3/4-es nadrággal kedveskedett a márka. A derekán egy maraton övszerkezet található. A zsebekben elrejthető "kincsek" segítségével jobb minőségű futáshoz segítheti a hölgyeket. 

A futó övvel ellátott nadrágban még szebb az élet

Utcai viselet, majd pizsama

Bátran jelenthetem ki, hogy fiatal éveimben a pamut ruházatot viselők táborához tartoztam. Az edzéseimet legalább két évtizeden át végeztem a jó nedvszívó képességgel bíró anyagból készült ruházatban. Nem jelentett ez különösebb lelki traumát számomra, hiszen akkor ez volt a trend. Abban az időben még a futás által megteremtett szabadságérzet illetve a céljaim elérése vezérelt. Ráadásul, szinte mindenkinek ilyen volt a futóöltözéke. A befutópólók is pamutból készültek, amiket egy ideig az utcán viseltem büszkén, majd pizsama vált belőlük. Versenytrikómat azonban már a 80-as évek közepétől a külföldi nagy versenyekre járó futóktól vásároltam. Könnyűek voltak és rendkívül jól szellőztek. Tavasztól őszig csuda jó dolgom volt, hiszen ebben az időszakban többnyire trikóban futottam az intenzív edzéseimet is, így csak a téli hónapokban futottam pamutban. Rendkívül jó nedvszívásának köszönhetően pillanatok alatt vizes tudott lenni rajtam a póló, de a felső rétegnek sokkal több időre volt szüksége, így csak nagyon ritkán okozott kellemetlenséget. 2005-től, a Decathlon magyarországi megjelenését követően a Kalenji légáteresztő ruházatában futottam télen és nyáron is. A poliamid szálaknak köszönhetően sokkal jobban szellőzik a felszerelésem és persze a bőröm is. Próbáljátok ki ti is!

Zsebre vágott világ

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)