Magazin

Blog

Futószáron tanulni igenis menő dolog!

A lovas életen át tartó tanulási folyamata a futószáras oktatással kezdődik. A futószár egy 8-12 méteres „kötél”, ami a körön mozgó ló száját összeköti a kör közepén álló oktató kezével. Miért van rá szükség, és miért nem érdemes kikerülni, vagy túl hamar túlesni rajta?

Mindenki látott már lovas filmet és biztos vagyok benne, hogy mindenki bele is képzelte magát a főszereplő helyébe - legalább egyszer az életben.  Mit is  látunk  ilyenkor a képernyőn? Leegyszerűsítve: ha rúgod az oldalát, az a gáz, ha húzod a szárat, az meg a fék… Ebből adódóan elsőre szinte mindenki hajlamos azt gondolni, hogy ez egyszerű dolog. Ráadásul nem is fáradsz el tőle, hiszen csak a ló „dolgozik”. A valóság azonban az, hogy rengeteg gyakorlás, kitartás, alázat, türelem és évek kitartó munkája vezet el odáig, hogy valaki „jól tud lovagolni”. Emellett pedig megmozgat jó néhány olyan izmot is, aminek még a létezéséről sem tudtunk korábban... Ezen tényekre pedig bizony-bizony ott döbbenünk rá a futószár végén. Először. Aztán az évek során periodikusan elkaphat néha ez az érzés… Sosem vagyunk készen. 

 Nem csak a lovaglás, a lóközelben való viselkedés alapjait is meg kell tanulni[/caption] A lovas életen át tartó tanulási folyamata a futószáras oktatással kezdődik. A futószár egy 8-12 méteres „kötél”, ami a körön mozgó ló száját összeköti a kör közepén álló oktató kezével.   Futószáras lónak egy tapasztalt, jóindulatú, idősebb lovat választunk, aki már sok mindent látott, szóra dolgozik és nem ijed meg a kezdő lovas rutintalan, hirtelen mozdulataitól, valamint készségesen elviseli, hogy a megfelelő ritmus keresése közben nagyokat huppognak a hátába. Ebben a formában a legbiztonságosabb elsajátítani az alapokat: 

  • hogyan kell a ló mozgását simulékonyan követni lépésben, ügetésben, vágtában, kengyel és kapaszkodás(!) nélkül?
  • mi az a könnyű ügetés, tanügetés, könnyített ülés?
  • hogyan hajtom előre a lovat, hogyan fokozom vagy rövidítem az iramot, hogyan veszem fel a lovat ügetésbe, majd lépésbe?
  • hogyan használom a lovaglás során legfontosabb  részemet: a derekamat?
  • hogyan használom a csizmámat és a szárakat?

Közben mindig észben kell tartanunk, hogy a ló egy öt-hatszáz kilós menekülő csordaállat, akinek néha önálló gondolatai is támadhatnak. Amíg ezt megtanuljuk kezelni, még nagyobb szükségünk van türelmes oktatónk irányítására. 

 A futószárazásnak nem kell monotonnak lennie, ha jól csinálják

A futószár nem hátrányos megkülönböztetés!

Nem azt jelenti, hogy a gyerek nem elég ügyes ahhoz, hogy önállóan lovagoljon és ezt bennük is, valamint a szülőkben is érdemes tudatosítani! Teljesítményorientált világban élünk, ahol az idő pénz és mindenki látványos eredményt szeretne, ráadásul azonnal. Megfelelő alapok nélkül azonban évek múlva fognak kiütközni alapvető hiányosságok és hibák, amiket berögződve már sokkal nehezebb korrigálni. Nem beszélve az olyan szituációkról, amelyek felkészületlenül érve a gyereket, balesetet vagy kudarcélményt okozva elvehetik a kedvét az egész lovaglástól. Ezért legyünk türelmesek, mert az alapok készségszintű elsajátítása bizony több hónapot is igénybe vehet. Srácok! Komolyan mondom, futószáron tanulni igenis menő dolog! Azt jelenti, hogy csak rátok figyelnek, és részesültök abban a  luxusban, amire később nem nagyon lesz lehetőség: csak és kizárólag magatokra, az ülésetekre, egyensúlyotokra kell figyelni, mert a ló irányításának felelőssége lekerül rólatok. Tapasztalt lovasok is visszaülnek egy-egy órára ülést javítani…És tudnak nagyon hálásak lenni annak, aki megfogja nekik a futószár végét. Úgyhogy használjátok ki  és értékeljétek, ameddig csak lehet!  

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)