Magazin

Blog

Futóversenyek hiányában

Az elmúlt években már hozzászokhattunk ahhoz, hogy a versenynaptárban már januárban is találhattunk magunknak versenyeket, amikkel a novemberben megkezdett alapozó időszak egyhangúságát megtörhettük. Tavaly március közepéig még alkalmazhattuk ezt az eszközt. Idén már ennyi sem jutott, ezért ki kell találni valamit arra, hogy napi szinten tudjuk motiválni magunkat. 

Novemberben még arról írtam nektek, hogy egy jó alapozás milyen fontos a tavaszi versenyszezonra. Ma pedig azon kell gondolkodnunk, hogyan tartsuk meg magunkban a töretlen lendületet. Nagyon nehéz most okosnak lenni! Remélem, hogy sokan eljutottatok már a futás azon stádiumába, amikor már nem kell különösebb célokat megfogalmazni ahhoz, hogy futócipőt húzzatok, mert már a futás a célotok! Sportoló koromban a január vége, február eleje jelentette a legnehezebb időszakot. A 7-800 km-es hónapokkal a hátam mögött és az időjárási viszontagságokkal való küzdelem ellenére is lobognia kellett a tűznek. A közelgő versenyek miatt könnyebb volt a helyzet, hisz már csak pár hét választott el a hőn áhított megmérettetésig. 

Most azonban ezek hiányában más trükköket kell bevetni a motiváció fenntartásához. Megnehezíti a dolgunkat a folyamatos bizonytalanság-érzet. A virtuálisan megrendezett "futóversenyek" csak részben pótolhatják a folytatáshoz szükséges fizikai és mentális erőt, mert egy idő után azok is el tudják veszíteni a varázsukat.

A futás jó közérzetet és jó megjelenést biztosíthat számodra is.

A futás olyan tud lenni, mint egy hosszantartó házasság

A nehezebb időszakokban érdemes egy kicsit visszalapozni a képzeletbeli emlékkönyvünkben, vagy az edzésnaplónkban. Idézzük fel a szép emlékeket! Tegyünk fel kérdéseket magunknak! Hogyan is kezdődött? Mit szerettem meg benne? Ha eddig egészségesebb életet, jobb közérzetet és külső megjelenést biztosított számodra, akkor továbbra se mondj le róla! A reggeli kávé helyetti futásod egy jó napindító program még akkor is, ha néha nehezebben megy az ébredés, vagy a cipőd befűzése. A zuhanyrózsa alatt már minden megszépül és boldogan mész munkába. Ha pedig este futsz, akkor nyugodtabban teszed le a fejed a párnádra. Az ilyen és ehhez hasonló kis győzelmek is megérnek egy befutóérmet az én olvasatomban. Ha több napja "nyűglődsz" akkor érdemes bevetni egy-két újítást. Keresd és vedd észre körülötted a természet hangjait, vagy változásait! Ha zenére futsz, akkor tölts fel új hangzásokat, stílusokat a fülesedbe!  A lényeg az, hogy mellőzd a napi rutint. Fedezz fel újabb "köröket", amin futhatsz! Kezdd el kombinálni a futóruházatod! Lepd meg magad valami futással kapcsolatos aprósággal! Olvasd el A futók, kocogók könyvét! Ez egy 1977-ben kiadott könyv, amit James F. Fixx írt számunkra, és a futás bibliájaként emlegetik még ma is.

Még egy kis kitartás, és újra  versenyezhetünk!

Egy kis szakmaiság

Most van időd új dolgokat kipróbálni az edzésmódszeredben! Futóiskola, vagy a dombrafutás is egy remek eszköz a dinamika és a jobb koordináció fokozására. A monotónia megtörésére szóba jöhet még az iramjáték, vagy sokaknak a fartlek szó cseng jobban. Amikor kicsit fásultabbnak éreztem magam, akkor a piramis edzés eszközét vetettem be és mindig remekül hatott rám. 1/2 percenként emeltem az időt úgy, hogy lendületessel kezdtem és ugyanannyi könnyűvel folytattam. 

Bármilyen hihetetlennek hangzik, ha eljutsz 3 percig és vissza, az már 36 perc lesz a végelszámolásnál. Edzettebb társainknak azt is jelentheti, hogy az apróságoknak tűnő távokból egy 8-10 Km közötti edzés is "kisülhet". Talán mondanom sem kell, hogy ha lendületesebb futás is szerepel a tervben, akkor előtte illik bemelegítő tempóban is futni egy pár Km-t. Ha úgy érzed, hogy ezek az eszközök sem segítenek, akkor pihenj egy pár napot. Ha pedig évek óta folyamatosan nyomod, akkor a sérülés megelőzése céljából itt lehet az idő egy hosszabb pihenőre, hisz előreláthatólag a tavaszi versenynaptár törlésre kerül.

Válassz új útvonalat és gyönyörködj az eléd táruló tájban!

"Vers" mindenkinek

Ha megnézitek a többi írásomat, akkor egy versikével indul a nem hivatalos blogíró "karrierem", 2018 nyarán. Úgy gondoltam, hogy témába illene egy újabb megfogalmazása a futás jelentőségének és szeretetének. Tekints a hétköznapjaidra, és fuss akkor is, ha nem készülsz versenyre! Hidd el, sok örömöd lesz benne! 
 

Fuss Te is, hogy jó kedved legyen,

mindegy hogy aszfalton, mezőn, vagy hegyen!

Nem számít az, hogy  mennyit és miért futsz,

ha közben a boldogság szigetére jutsz.

Érezd a lelked lüktetését és a szabadságot,

s gondolataidban keresd a boldogságot!

Nézd, ahogy suhannak melletted a fák,

mert nem mutatja kétszer ugyanazt az arcát a táj!

Hangulatod festheti szépre az eléd táruló képet,

bosszúsággal lelkedben nem láthatod a szépet.

Persze ez a folyamat visszafelé is hathat,

a felkelő nap szépsége is megnyugvást adhat.

Attól se riadj vissza, ha néha egy kicsit fáj!

A legzordabb tél után is eljön a forró nyár.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)