Magazin

Blog

Futsal és teremfutball

A futsal a teremfutball FIFA által elismert változata. Az utóbbi években rohamosan növekszik tábora, ezért szeretnénk ezzel kapcsolatban néhány részletet tisztázni. 

Futsal és teremfoci különbségei

Hazánkban a futsal kifejezést sokszor a teremfutball szinonimájaként használják – nem teljesen helyesen. A futsal a teremfocinak egy nemzetközileg elismert változata. A legnagyobb különbség a futsal és a futball között a labda. A futsal labda lényegesen kisebb. Itt nem labdaméretről beszélünk, hanem körméretről. A visszapattanása is jelentősen gyengébb. Ez szándékos. A teremben nagyon gyors játékot szeretnénk és ez pont azzal érhető el, hogy a labda nem pattan annyira, mint a hagyományos futball labda. 

A teremfutball labda a hagyományos futball labdához képest kisebb átmérőjű 

A futsal további szabálya, ami eltér a futballtól, hogy nincsenek palánkok. A játékteret vonalak határolják. Öt fő játszik öt ellen egy rendes kézilabda kapura.

A megfelelő cipő

A speciális teremfutball labdán kívül a legfontosabb a teremfoci cipő. A teremben kötelező az úgynevezett non-marking típusú talppal ellátott teremcipő használata, mely nem hagy nyomot a terem padozatán. A cipő tapadóképességének növelése érdekében érdemes a cipő talpát hajsprayvel befújni. 

A teremfutball cipőket non-marking típusú talppal látják el

Játék közben a cipő talpára tapadt port tenyérrel le lehet söpörni. Gyors irányváltásokkor különösen fontos, hogy a cipő elnyelje az ütéseket.  Az igazán technikai teremfoci cipő  súlya könnyű, kialakítása széles, különösen tömör talpa kitűnően nyeli el az ütést a sarok és lábközép alatt.

Teremfutball: egyre többen űzik

Míg amatőrök és serdülők számára egyre inkább olyan terembajnokságokat szerveznek, ahol a futsal szabályai szerint játszanak, szabadidő-sportolók körében nő a kispályás teremfoci csarnokok népszerűsége. A futsal az elmúlt években igazán kedvelt lett Magyarországon, ezért nektek is kell próbálnotok. Az F500-labdával kiváló játékotok lesz. 

Jó szórakozást kívánok hozzá!

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)