Magazin

Blog

Galopp, az én sportom - de mi a helyzet az utánpótlással?

Nem is olyan régen írtam egy cikket a tájékozódási lovaglásban eltöltött négy évemről, de arról még sosem írtam, hogy mi is az a lósport, amelyben lovas életem nagy részét töltöttem. Ez nem más, mint a galopp.

A szakágat biztosan mindannyian többé-kevésbé ismeritek, és most nem is arról szeretnék értekezni, hogy milyen előnyei és negatívumai vannak ennek a sportnak, sokkal inkább egy nemrégiben ért élményről, ami ezt a cikket életre hívta bennem. A galopp sportban immáron húsz éve vagyok jelen, mint amatőr munkalovas. Súlyom és magasságom miatt a versenyzésbe sosem kóstolhattam bele, de így visszagondolva, nem is bánom. Amit én tudok ezeknek a lovaknak adni, az a tisztelet, a szeretet és remélhetőleg a velem eltöltött munkaóráik jó élményként maradnak meg számukra. 

Miért is fontos ezt megemlítenem? Mert itt lyukadnék ki arra, amit sok más mellett az egyik legnagyobb fejlesztendőjének gondolok ennek a sportágnak, ez pedig nem más, mint az utánpótlás nevelés, vagyis az olyan lovasok képzésének a hiánya, akik kifejezetten erre a sportágra, ezeknek a lovaknak az érzékeny, ugyanakkor alázatos természetére vágynak. Miért tartom fontosnak, hogy a galopp sportba újabb és újabb belépők kerüljenek? Sajnos a sportágban tevékenykedők egy része lassan-lassan kiöregszik, és a szakmát, a tudást nincs igazán kinek továbbadni, mert nincsenek képzett, új belépők a lósport világába, vagy legalábbis nagyon kevés. 

Minek köszönhető ez?

Sok esetben sztereotípiáknak, miszerint a galopp sport veszélyes, az ott idomításban lévő telivérek pedig kezelhetetlenek és idegbetegek. Mindemellett a sportág kicsit megközelíthetetlen is, hiszen nincs utánpótlás-nevelés és képzés… Legalábbis én mindeddig ebben a hitben voltam, melyre az elmúlt héten úgy tűnik, rácáfolt egy kis csapat! Nemrégiben ellátogattam ugyanis Inárcsra, a Baján Team otthonába, ahol pontosan a fent említett utánpótlás-nevelés zajlik gyerkőcök számára. Nekem ez egy hihetetlen felfedezés volt, hogy igenis létezhet már ebben a sportban is gyerekkortól lehetőség fejlődni, és a sport szellemiségét elsajátítatni, ugyan nem telivéreken, hanem sportpónikon, ugyanakkor biztonságos környezetben, lépésről lépésre belecsöppenve a száguldás és versenyek világába. Lássuk, mit is tapasztaltam, mivel foglalkoznak pontosan ebben a különleges lovardában, hogyan zajlanak a mindennapok, és miként lehet részese egy bevállalós, bátor, lovas alapokkal már rendelkező gyerkőc a pónigalopp világának.

Póni galopp verseny

Mivel is foglalkoznak? 

Pónigalopp versenyekre és kishuszár vágtára való felkészítéssel, amely egyben az előszobája is az igazi galopp sportnak. A lovarda folyamatosan biztosítja mindehhez a megfelelő lovakat és felkészítést a legfiatalabbak számára, hogy egy olyan sportágba nyerhessenek betekintést gyerek fejjel, mégis biztonságban, amely hobbi lovasok számára sokszor megközelíthetetlen.

Mi a cél?

Pónigalopp versenyeken való folyamatos indulás, amelyen a gyerkőcök megmérettethetik magukat biztonságban, de a gyorsaság élményét kipróbálva. Póni és lovasa a versenyekre együtt készülnek fel, így a bizalom kialakul, így a viszonylag rövid távokon (450 - 800m) ló és lovas is biztonságban érezheti magát. A tervezett felkészítésnek köszönhetően pedig a sérülés veszélye minimalizálható.

Mióta létezik?

A Baján Team alapítása nem nyúlik vissza hosszú évtizedekre, hiszen maga a pónigalopp, mint sportág, is csak pár éve vált elterjedté hazánkban és a környező országokban is. Alapítója, Baján Benita is mindössze húsz éves, ugyanakkor hatalmas felelősséggel tréningezi a nála álló póni állományt (15 versenyekre készített, saját pónival rendelkezik és még jónéhány pónival és lóval) és a hozzá szegődő gyerekeket is felelősséggel okítja, családias, lovardai környezetben.

Miként kell elképzelni a felkészülést? 

A pónik nagyjából 4-5 éves korukban kezdenek versenyezni. Minden póni hosszútávra bérelhető és tréningezhető a következő versenyszezonra, amely során természetesen minden versenyen az a gyerkőc ül a pónin, aki készítette, aki bérli. A versenyszezon (megegyezően a galopp verseny szezonnal) áprilistól novemberig tart. Az alapozás Benitáéknál márciusban kezdődik, a szezon első pár versenyét még rendszerint kihagyják, vagy felkészítő versenyként tekintenek rájuk. Az igazi kaland júniusban kezdődik a pónik és kis lovasaik számára. A téli pihenő után 2-3 hónap áll rendelkezésre, hogy megfelelő kondiba kerüljenek. 

A szezon során a felkészülés folyamatos, heti 5-6 edzést tartalmaz, kondíció munkákkal és gyorsító munkákkal telik, akárcsak az igazi telivérek felkészítése. Ami különbség, hogy a pályamunkák mellett idomító munkát is végeznek a lovak és lovasok, mindemellett terepre is járnak, ezzel elkerülve ló és lovas számára az egyhangúságot, élvezetessé téve a felkészülést, nem utolsó sorban pedig biztosítva a legfontosabb alapokat.

A célegyenesben ők is hajráznak

Mi tetszett benne nekem a legjobban?

Egy olyan szakágat tesz elérhetővé a team, amely máskülönben nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem megközelíthető hobbilovas gyerekek számára. A pónik jól kezelhetők, megbízhatók és a versenyzéshez nem szükséges saját lóval rendelkezni, hiszen hosszú távra, korrekt áron bérelhetők, így biztosítva az igazi verseny lehetőséget olyan gyerekek számára is, akiknek nem adatik meg, hogy több milliós lovat vásároljanak a szüleik. Hab a tortán, hogy azon túl, hogy a galopp sport utánpótlásaként tekinthetünk erre a kezdeményezésre, a gyerekek a pónikkal is igazi sikereket érnek el, hazai és külföldi pályákon is. 

Alább, a teljesség igénye nélkül, néhány idei kiemelkedő eredmény, amelyet a csapat tudhat magáénak:

  • 2022 Szlovák Póni Championátus éves ranglista 2. és 3. hely
  • 2022 Nemzeti Vágta - Kishuszár futam döntő: bajnok párosa valamint a 2. és 3. helyezett
  • 2022 Magyar Póni Championátus Junior és Apprentisz kategóriában is dobogós helyezések
Magyar gyerekek sikere Szlovákiában

Számomra ez a kis csapat az, amelyből több olyan új galopp lovas kikerülhet, akik megfelelő alapkézettségükkel minőségileg járulhatnak hozzá az én szeretett sportágamhoz, a benne tevékenykedő sportolók eredményeihez, és minőségi tréningjéhez… Igen itt már az angol telivérekre gondolok! :)

Amelyik gyerkőc pedig nem érez késztetést a pónik után a galopp sportban való folytatásra, az élmény és fejlődés számára is biztosított ebben a csapatban, amelybe jelentkezni bármikor lehet Benitánál, a Baján Team facebook oldalán. :)

Kaposvári - Kaszás Anna

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)