Magazin

Blog

GO4ORIENTEERING - Tájfutás egyszerűen és hatékonyan, az alapoktól mindenkinek!

Miért is szeretem a munkámat? Azért is, mert nagyon sok érdekes emberrel találkozhatok, júliusban egy ilyen emberrel beszélgettem. Egy pragmatikus álmodozóval, aki fejébe vette, hogy nyugdíjas korában szeretné megreformálni  a tájfutást! Ismerjétek meg Luc Cloostermans-t és a Go4orienteering (Go4O) koncepcióját.

Hogyan jött a Go4orienteering ötlete?

Az ötlet alapvetően akkor jött, amikor intenzívebben kezdtem foglalkozni az iskolák segítésével a tájfutás kapcsán 2011-ben. Az első kérdés, amikor elkezdtük a munkát egy iskolával, mindig az volt: Tudok-e nekik egy térképet csinálni?

A tájfutás kapcsán a térkép egy alapvető eszköz, amely szimbolizálja a terepet, ahol a gyakorlat zajlik, legyen az egy park, egy erdő vagy éppen egy tornaterem. Természetesen ezt megcsináltam, ahogy időm engedte, de ilyenkor jött mindig a második kérdés: Tudok-e nekik gyakorlatokat tervezni? Általában a tanárok itt Belgiumban, hasonlóan gondolom Magyarországhoz, nem kapnak túl sok oktatást arra vonatkozóan, hogy hogyan kell egy tájfutó eseményt/edzést megtervezni, emellett az iskolákban alapvető igény az is, hogy a feladatok egyszerűek, könnyen megérthetőek legyenek, és persze gyorsan kivételezhetőek, mindezt természetesen a lehető legolcsóbb, leghatékonyabb formában. Na ekkor jött a Go4 orienteering ötlete.

Luc "munka" közben

Mi is ez az ötlet pontosan?

A Go4O lényege, hogy a tájfutás alapvető készségeinek fejlesztésére szeretnénk koncentrálni, mindezt a lehető legegyszerűbben és leghatékonyabban. Nincs szükség külön térkép készítésre, a sablonokat készen kapják az iskolák. Nem kell mást tenni, csak felépíteni a pályát, és kezdődhetnek a feladatok. A felépítés a kártyák mellé adott kézikönyv segítségével egyszerűen, akár a gyerekek bevonáséval is történhet, kevesebb mint 10 perc alatt.

A kézikönyv jelenleg 5 nyelven elérhető (angol, német, francia, holland és spanyol) de ez még nem elég, szükség van arra, hogy minél több nyelvre legyen lefordítva, hogy még érthetőbb legyen. Sajnos sok tanár számára ezek a nyelvek korlátokat jelentenek jelenleg, és a mi célunk ezen korlátok lebontása. Ez persze nem egyszerű, a sportágnak speciális szókincse van, így olyan segítőre van szükségünk a fordítás kapcsán, aki a sportágon belülről jön.

(Kedves Olvasóim! Ha valaki közületek kedvet érez a fordítás kapcsán magyar nyelvre, akkor bátran jelentkezzetek Luc-nél, vagy akár nálam, hogy megbeszéljük a részleteket!)

A pálya bárhol felállítható

Szóval ha jól értem, ezen kártyák gyakorlatilag a térképet szimbolizálják, és ezek segítségével tájékozódnak a gyerekek?

Igen, nincs feltétlenül szükség tájolóra sem, a lehető legegyszerűbb és mellette mégis a legszórakoztatóbb megoldást kerestük a megvalósítás során. Sőt emellett az ellenőrzést is végezhetik automatikusan a gyerekek saját maguknak.

OK, megcsinálok egy pályát, néhány perc alatt. De hogy lesz ebből egy komplett egész tanórás elfoglaltság?

Egy pályához többfelé feladat/kombináció tartozik. Különböző nehézségi szintek szerint csoportosítva, az egészen kezdőtől az igazán elgondolkodtatóig. Jelenleg több, mint 3000 feladatot készítettem már, így azt gondolom, ez bőven elég, hogy akár minden tanórán más térképpel, más feladattal birkózzanak meg a gyerekek, ezzel fejlesztve napról napra, hétről hétre a tájékozódási, térképolvasási készségeiket.

Van választék feladatokból

És így jött létre a Go4orienteering, amit jelenleg már több, mint 450 iskolában használnak, önállóan Európa szerte. Bravó! Gratulálok!

Köszönöm büszkék is vagyunk rá. De biztos vagyok benne, hogy ez még nem a vége. Szerencsére folyamatosan vannak újabb és újabb megkereséseink. A mi csapatunk egy családi - non-profit szervezet, amelynek célja a tájfutás népszerűsítése, így arra törekszünk, hogy nap mint nap minél többen sportoljanak, és ha lehet egy olyan sportot, amely egyaránt megdolgoztatja a testet, és az elmét, egy olyan sportot, amibe én is beleszerettem 45 évvel ezelőtt.

(A komplett csomag mindössze 75 €-ért elérhető iskolánként, klubbonként, amely tartalmazza a folyamatos online támogatást, fejlesztéseket is Luc oldaláról)

Májusban Spanyolországban jártam, amikor is részt vettem egy sportiskola speciális tájfutó csoportjának edzésén Valencia mellett. Ott is a Go4orienteering ötletét használták az edzés elején!

Igen, egyre több klubtól és szövetségtől kapok megkeresést, jelenleg éppen a dán szövetség jelentkezett. Ezek a feladatok nem csak gyerekeknek élvezetesek, hanem akár a felnőtt, elit atléták is használhatják, tanulhatnak belőle. Például nemrég a belga felnőtt válogatott egyik felkészítő edzésén használtuk, rengeteg pozitív visszajelzés mellett. Léteznek feladatok, SI (elektronikus mérési módszer a tájfutás kapcsán) alkalmazásával is, amely segítségével meg élvezetesebbek lehetnek az edzések.

Ezek a feladatok természetesen nem helyettesítik a normál edzéseket, azonban egy egyszerűen kivitelezhető és emellett jópofa megoldás arra vonatkozóan, hogy elsajátítsuk, fejlesszük az alapvető navigációs készségeket, megtanuljuk olvasni és használni a térképet, tájolót. Ezek a későbbiekben, mondjuk az erdőben is a hasznunkra válhatnak.

Szerettem volna alacsonyabbra tenni a belépési küszöböt a sportág kapcsán, ezáltal kedvet adva még több embernek, hogy elkezdjen tájfutni.

A spanyol tehetségek és a Go4O

Kipróbáltam több feladat kapcsán én is magam, úgy gondolom, ez sikerült is! Így ha ez az ötlet  még több helyre el tud jutni, az igazi forradalmi újítás lehet a sporton belül. Végigtekintve az eddigi időszakot, rengeteg munka lehetett mindezt megvalósítani!

Igen, nem is szoktam számolni. 2,5 éve nyugdíjba mentem, azóta több időm van ezzel az ötlettel foglalkozni. Ahogy a feleségem is gyakran mondja, nem igazan sikerült ez a nyugdíjazás. :)

Kreatív embernek tartom magam, szükségem is volt valamire, ami kihívást ad. Ezt találtam meg a Go4O-ben, jelenleg most azt csinálom, amit szeretek.

Én is kipróbáltam magam

Azt gondolom, ez egy remek zárómondata is volt a beszélgetésünknek. Gratulálok még egyszer az eddigi eredményekhez és sok erőt, kitartást kívánok a további ötletek megvalósításához. Remélem hamarosan néhány magyar iskolába/klubhoz is sikerül majd eljutni, hogy itthon is minél többen kedvet kapjanak ehhez a fantasztikus sporthoz.

Köszönöm, így legyen!

Luc személyében egy remek embert ismertem meg, aki nyugdíjasként a fejébe vette, hogy forradalmasítja a sport elsajátításának módszerét, és valóban elérhetővé teszi a tájfutást a lehető legtöbb ember számára! A későbbiekben a tervek szerint meg beszámolok arról, hogyan halad ebben! 

 

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)