Magazin

Blog

Gumiheveder vagy gumikötél úszáshoz - melyiket vegyem?

Mi a különbség a gumiheveder és a gumikötél között? Melyik való otthoni medencébe, melyik az uszodába? Mire jók egyáltalán? Tudj meg többet cikkünkből!

Talán te is láttál már olyan posztot vagy videót a neten, ahol a medence széléhez vagy egy a medence melletti fix ponthoz kikötve úszott valaki a kerti medencéjében; vagy ha gyakran jársz uszodába, találkozhattál azzal, hogy egy rajtkőhöz rögzített rugalmas kötelet húz ki épp egy úszó a medence hosszában. Ennek a két eszköznek az elnevezése és a pontos használati lehetőségei körül kisebb zűrzavar alakult ki; az érdeklődők gyakran nem tudják, mit is keresnek pontosan - elsősorban nekik írtam ezt az összehasonlítást.

Gumiheveder

A gumihevedert statikus (azaz egy helyben történő) úszáshoz fejlesztették, és szinte bármilyen medencében használható - így akár otthon is! Feltéve persze, hogy van elég hosszú a kerti medencénk ahhoz, hogy kinyújtózva fel tudjunk feküdni benne a vízre.

A gumihevederrel egészen kis medencében, otthon is tudunk úszni.
 • Bármilyen szinten használható, akár kezdő úszóknak is ideális.
 • A heveder derékra vagy bokára is rögzíthető.
 • Hossza állítható (2 és 3 méter között).
 • Mind a négy úszásnemhez alkalmas.
 • Vízben futáshoz és rehabilitációs gyakorlatokhoz is használható.
 • Részei: egy állítható rész (kötél), amelyet fix helyre kell rögzíteni; egy cserélhető rész, amelynek segítségével a derekunkra, vagy a lábunkhoz rögzíthetjük a kötelet.
A gumiheveder részei: maga a kötél, derékra rögzíthető öv, és a bokára rögzíthető heveder.

Gumikötél

Az erőnövelő gumikötél, ahogy a nevéből gyaníthatjuk, nagyobb erőkifejtést igényel az úszótól, így fejleszti az erőt és a sebességet. Tulajdonképpen extra ellenállást biztosít: ahogy távolodunk a faltól, úgy egyre nehezebb kihúzni a folyamatosan feszülő gumikötelet. Ezt az eszközt (értelmesen) csak úszómedencében tudjuk használni - minimum 25 méteren.

A faltól távolodva egyre nagyobb ellenállást fejt ki a folyamatosan feszülő gumikötél.
 • Elsősorban haladó úszók számára kifejlesztett termék.
 • A kötél egy övrésszel a derékra rögzíthető (max. 120 cm körméret).
 • Hossza nem kifeszített állapotban 10 méter, és akár 25-26 méterig kifeszíthető.
 • Mind a négy úszásnemhez alkalmas.
 • A rajtkőhöz rögzítve ellenállást biztosít, ha pedig az edző húzza a végét, úgy extra sebességet érhetünk el vele.
 • Részei: egy rugalmas gumikötél, egyik végén állítható hurokkal (amely a rajtkőhöz, vagy más fix ponthoz rögzíthető), másik végén övvel (amellyel az úszó derekához rögzíthető).

A terméket ne tegyük ki fokozott ideig UV sugárzásnak, mert az károsíthatja a gumi anyagát!

A gumikötél felépítése egyszerű: a rugalmas kötelet egyik végén derekunkra, másik végén a rajtkőhöz tudjuk rögzíteni.

A fentiek alapján már magabiztosan mérlegelhetjük, mire van szükségünk. Ha az otthoni kerti medencében úsznánk statikusan, akkor a gumiheveder a megfelelő számunkra; ellenben a versenyek előtti felkészüléshez, uszodai használatra az úszóerőnövelő gumikötél az ideális választás.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)