Magazin

Blog

Gyakorlati tanácsok túracipő vásárlásához

Az elmúlt időkben a túrázás reneszánszát éli, hiszen olyan életkörülmények alakultak ki a közelmúltban, amik arra ösztönözték a túrázókat és az azzal ismerkedőket, hogy minél több időt töltsenek a természetben. Ahhoz, hogy ezt minél kényelmesebb körülmények közt tehessük meg, fontos a megfelelő felszerelés kiválasztása, ami nagyban hozzájárul a kényelem fokozásához.

Első körben a legfontosabb társunk pontos kiválasztása kell legyen a célunk: a megfelelő lábbeli. Hiszen ha kényelmetlenek a körülmények a lábunknak, akkor nagy eséllyel mi is nehezebben oldódunk fel az utakon.

A könnyű túracipő, félcipő az egynapos természetjáráshoz ajánlott leginkább.

Hogyan válasszam ki a megfelelő lábbelit túrázáshoz?

Első körben magunkban fontos tisztázni azt, hogy milyen terepen kívánunk túrázni, ehhez kell igazítsuk a cipőnk kényelem faktorát.

Könnyű túracipő, félcipő

Egynapos természetjáráshoz, könnyű terepre, száraz időhöz választva, jó szellőzéssel.

Túrabakancs: 

2-3 napos túrázásra, sziklás, köves terepre, esős időben megfelelően vízálló, csillapítással rendelkező talpillesztéssel.

Magashegyi bakancsok:

Többnapos túrázáshoz, szélsőséges időjárási körülményekhez, jól szellőző béléssel, ami hóban és és sivatagi körülményekben is egyaránt védi a lábat.

A választás előtt tisztázzuk, hogy milyen körülmények között fogunk túrázni, milyen típusú túrához keresünk cipőt!

Persze ez csak a három fő csapásirány, hisz a gyártóknak köszönhetően már rengeteg típusból választhatunk, amit az áruházakban kedvünkre felpróbálhatunk, sőt a részlegen dolgozó munkatársak tanácsokkal is elláthatnak minket a választással kapcsolatosan. Némelyik áruházban mesterségesen szimulált terepet is találunk, ahol a természeti környezetet imitálva ki is próbálhatjuk a kiválasztott lábbelit.

A próba során mindig tartsuk szem előtt a legfontosabb részleteket:

- Járjunk pár kört a kiválasztott cipőben, hogy megtudjuk, milyen érzés a menetelés benne.

- Megfelelően válasszunk méretet a későbbi kényelmetlenségek elkerülése végett. Adjuk hozzá a zoknink vastagságát is!

- Kössük meg megfelelően, hogy érezzük, nem fogja kidörzsölni a lábunkat!

Ha ezekre odafigyelünk és kiválasztottuk a megfelelőt, akkor már nincs más dolgunk, mint élvezni az ösvényeket a kényelmes bakancsunkban!

Útra fel!

Gere Gergő, a Bakancskoptató blog szerzőjének tanácsait olvashattátok.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)