Magazin

Blog

Hány éves kortól kezdhet el sportolni egy gyerek?

Köztudott, hogy a fizikai tevékenységek jótékony hatással vannak a gyerekekre. Melyik korban ajánlott komolyabb szintre emelni a sportot? Mikor kezdhet el edzésekre, versenyekre járni gyerekünk?

7 éves korig: inkább fizikai tevékenység, mint sport

A fiatal gyerekek (1-7 éves kor között) esetében a hangsúly azon van, hogy levezessék az energiájukat: játszótéri izgalmak, rögtönzött kis tánc előadások, rollerrel suliba menni...

“Egyszerűbb, könnyed tevékenységekre kell gondolni, amelyek során nem a szabályok betartása, hanem az élvezeti érték az elsődleges.” - foglalja össze Adrien Lelong, a franciaországi Lille egyik sportorvosa. Elmondása szerint “A sport kiváló módja a világ megismerésének. Érzetek, helyek, emberek felfedezése… Nyugodtan próbáljunk ki több különböző sportot is, hogy aztán megtaláljuk azt, amelyben a legjobban tud kibontakozni a gyermek.”

7 éves kor alatt még leginkább a mozgáson, a játékon van a hangsúly

Mindezek ellenére el lehet kezdeni a sportolást 5-6 éves kor körül is, ha a tevékenységeket a gyermek képességeihez igazítjuk: “Abszolút lehetséges a fiatal gyermekek számára is a sportolás fokozatos elkezdése.” - állítja Grégory Dupas oszteopata. Egy fontos tényezőt kell észben tartani: “Ne felejtsük el, hogy igen korai életkorról van szó, a gyermekek teste még növekedőben van, ezért törékeny, könnyen sérül.”

7 éves kor: a sportolás megkezdéséhez ideális életkor

Ez a kor az egyensúlyé, a koordinációé, de az erőé mindenképpen.

“Igazából nincs semmilyen ellenjavallat, ha évente egyszer felkeressük a gyermekorvost, hogy minden rendben van-e. Még a cukorbeteg vagy asztmás gyerekek is sportolhatnak. Természetesen szükséges megtenni a kellő enyhítő módosításokat, de magával a mozgással mindenképpen jótékony hatást érhetünk el. ” - teszi hozzá Adrien Lelong. “

8-12 éves kortól: fejlődés

Az előző, ismerkedő fázis után a 8-12 év körüli gyerekek sportolását tekintve már megfigyelhetünk fejlődést vagy akár versengést is.

8-12 éves kor között indul meg igazán látványosan a fejlődés

Akárhogy is legyen, innentől már fontos megfelelő bemelegítéssel kezdeni, nyújtani és levezetéssel befejezni a sporttevékenységeket.

Ügyességüktől (birkózás a judo matracon, felpattanás egy pónira vagy a legújabb táncmozdulatuk bemutatása) és mozgékonyságuktól függetlenül a gyerekek bizony könnyen megsérülhetnek.

Bármilyen korú is legyen a gyermek, fontos, hogy rendszeresen nézessük meg kezelőorvosával, hogy megbizonyodhassunk megfelelő fejlődésükről és testtartásukról. Kiváló módja ez a felnőttkori ilyesfajta problémák megelőzésének és a gyermek egészségének megőrzésének.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)