Magazin

Blog

Hasznos tippek és tanácsok kezdő snowboardosoknak

Kipróbálnád a snowboardot, de nem tudod hogyan kezdj hozzá? Olvasd el az alábbi néhány hasznos tanácsot.

Ha nyaralásról, vagy kikapcsolódásról van szó, akkor az embernek egyből bevillan a nyár, a homokos tengerpart. Nos, nálam a nyaralás télen kezdődik. Hóval, hideggel, sállal, sapkával… Egyszerűen imádom a telet, a havat, a hegyeket, azt a téli hideg illatot és az évszak adta táj látványát. Persze mindemellett a szezon sportjairól se feledkezzünk meg, hiszen ami miatt -többek között én is- várjuk, az a síelés és a snowboardozás.

Idén januárban volt szerencsém ismételten Franciaországban, Les Deux Alpes-ban eltölteni egy hetet, szervezett sítábor keretein belül. Az utazás busszal történt, kicsit több, mint fél napot vett igénybe. Természetesen autóval is meg lehet tenni a távot, és jóval kevesebb időt vesz igénybe, főleg, hogy a buszos utazás alkalmával 3-4 óránként meg kell állni. Ami kellemesebb az indulásban, hogy általában estére időzítik, így az utazás nagy részét végig lehet aludni. A hazaindulás már egy kicsit más, mivel ott reggel 10:00-11:00 között van a haza rajt, így ott vannak, akik hosszabbnak érezhetik.

Les Deux Alpes

A település neve „Két-Alpok”-ot jelent, amely onnan adódik, hogy déli oldalról, és az északi irányból is megközelíthető. A település egy platón fekszik két hegygerinc ölelésében. A házak 1650-1800 méter magasságban találhatóak. A faluban két síbusz is üzemel, amelyek teljeskörűen lefedik a városban a felvonók között utazni kívánó sízők igényeit.

Les 2 Alpes 225 km-nyi sípályával rendelkezik, amelyből 83 km könnyű (zöld, vagy kék- itt hozzátenném, hogy amit a francia sokszor kéknek gondol, az nem kék, inkább piros), 98 km középnehéz (piros) és 44 km nehéz (fekete) besorolású, valamint 2600 méter magasan egy nagy Les 2 Alpes felirat és egy snow-park is található, félcsővel. A pályák egészen 3600 méter magasságig nyúlnak, így a terep egyike Európa legmagasabb sírendszereinek.

Les 2 Alpes pályarendszere


Mindemelett a város csodaszép, tele van kis boltokkal, pékséggel -ahol igazi baguettet is lehet venni a megannyi finomabbnál finomabb francia édeségek mellett-, éttermekkel, hangulatos kocsmákkal és szórakozóhelyekkel.

Érkezéskor igazi verőfényes napsütés és -6 fok volt. Igen, azt azért hozzá kell tenni, hogy az ilyen helyeken az alaphőmérséklet télen, meg úgy a szezonban napközben -6 és -10 fok között mozog, amikor pedig lemegy a nap, este felé ugrik még lejebb a hőmérő mutatója -13 és -16 fokra. A városban van is egy kis kijelző ami az időt mellett az éppen aktuális külső hőmérsékletet is mutatja.

Szóval kicsit át kell értékelni a tél fogalmát és a ruházatot, ha valaki úti céljául választ egy ilyen helyet. Indulás előtt érdemes ránézni a kinti időjárás előrejelzésre, mert a magyarországi tél nem tükrözi azt, ami a hegyekben van.

Hóeséssel is kell számolni, azalatt az idő alatt, amíg kint voltam, 3-4 nap is esett esténként a hó. Nagyon hangulatos volt, főleg, hogy a város fel van dekorálva fényekkel, mintha mindig karácsony lenne.

Téli fényfüzérek

Hogyan került deszka a lábamra?

Én snowboardozok, kezdő szinten. A board valahogy közelebb áll hozzám, mint a sí. Őszintén, kicsit ijesztő számomra, hogy a lábaim két irányba indulhatnak el, plusz ehhez még párosul egy-egy bot a kezemben… Biztonságosabbnak érzem, ha a lábaim fixen, egy deszkán állnak. A snowboardos pályafutásom 2022-ben indult, márciusban, Franciaországban Les Deux Alpes-on próbálhattam ki magam a deszkán. 

Természetesen nem durr a nagyvilágba, felcsatolok és hadd szóljon alapon, hanem volt oktatóm is.
Az ilyen szervezett utakban az a szuper, hogy már a foglaláskor le lehet adni az igényt kezdő, középhaladó és haladó sí és snowboard oktatásra, amit magyar nyelven tartanak. Kint is van lehetőség oktatásra, francia oktatóval, aki persze beszél angolul… Nos, én hallottam kint francia oktatót angolul beszélni, hogy finoman fogalmazzak nem éppen az a fülnek kellemes és tisztán érthető angol az a francia angol. Persze kihívásnak nem rossz, szóval aki kedvet kapott hozzá, hajrá!

Az oktatás szuperül szervezett, lefedi az egész hetet. Az oktató is nagyon profi, tapasztalt, tematikusan felépíti az órákat, mindent elmond, megmutat és elmagyaráz. Hogyan essünk, mire figyeljünk, mit fogunk érezni, ha így meg úgy mozdulunk, mi várható, ha kibillenünk, vagy nem jól tartjuk magunkat, esetleg indítunk egy fordulást. A második alkalommal már fordultunk és a felvonót is használtuk, nem csak a varázsszőnyeget.

A "varázsszőnyeg"

A hely pályarendszerében több gyakorlópálya is található. Én itthonról (Magyarországról) kölcsönöztem a deszkát, bakancsot pedig vettem. Úgy voltam vele, hogy abból mindenképpen vásárolok saját részre, mert tudtam, hogy ez nem egy egyszeri alkalom lesz számomra, hanem hosszútávú elköteleződés. Viszont kölcsönzésre kint is van lehetőség. Árban szinte ugyanaz, mint itthon. A legtöbb sí utazási iroda honlapján megtalálhatóak a kölcsönzői árak.

Milyen felszerelésre lesz szükséged?

Amiben eltér a snowboard a sítől, az nem csak az, hogy a board esetében a két láb egy deszkához van rögzítve egy pár léc helyett, valamint a kezünkben sincs egy-egy bot, hanem a megállás, vagyis maga az “állás-pihenés” metódus sem ugyanaz. Ha egy síelő érzi azt, hogy na most kicsit elfáradt és megáll a pálya szélén pihenni, konkrétan egy mozdulattal megáll, míg egy boardos esetében a kivitelezés vagy térdelés, vagy fenéken ücsörgés ha éppen úgy dönt, hogy “megpihen” a pálya szélén.

"Pihenés"

Milyen védőfelszerelések ajánlottak?

Nem csak a kényelem, hanem az esetleges esések miatt, főként kezdőknek -saját tapasztalat- erősen ajánlott fenék- és térdvédővel indítani a felszerelés vásárlást. Az első dolog, amit megvásároltam a snowboardozáshoz a bukósisakon kívül, az a csukló- és fenékvédő volt. Fontos hozzátennem, hogy ha esésre kerül a sor, a boardos a kezét teszi le elsőnek, kb reflexből. Nem mindenkiben van benne, hogy az alkart tegye le esésnél, ezzel is tehermentesítve a csuklót. Emellett a snowboardos másik két legjobb barátja a csuklóvédőn kívül, a térdvédő és a fenékvédő. A fenékvédő nagyon jó szolgálatot tesz, erősen tompítja és elnyeli az esésekből keletkező ütéseket. Nekem egy csodálatos neon narancssárga dreamscape DSH 100 fenékvédőm van. Nem a színe alapján választottam, hanem mert ez lett jó rám méretben.

Térvédőből pedig fixen biztosra akartam menni, így lett oxelos térvédőm, ami alapvetően gördeszkázáshoz és görkorcsolyázáshoz való. Ennek a külső része kemény műanyag, mivel aszfaltra tervezték, a belseje pedig puha és teljesen védi a térdet, valamint az alsó és a felső részen tépőzárral állítható a méret. Higyjétek el, stabilan tartani fog, nem csúszik le a lábatokról.

Amikor öltözködöm, hogy indulok boardozni, úgy nézek ki, mint valami szuperhős. Nem a kockás has meg a széles váll kombináció, hanem inkább a kívül hordott fenékvédő miatt. Én az aláölti nadrágomra szoktam felhúzni a fenékvédőt meg a térdvédőt, de ízlések és pofonok. Aztán minderre pedig jöhet rá a snowboard nadrág.

Bukósisak - Sose indulj el nélküle!

Bukósisakot csak és kizárólag úgy próbáljunk, hogy nincs rajtunk sapka! Bukósisak alá nem célszerű sapkát húzni, hiszen úgy egyből megváltozik a fejünk formája és kerültete. Így a bukó már nem fog megfelelően illeszkedni a fejre, baleset esetén pedig nem fog megfelelően védeni. Viszont, ha nagyon fázós lenne valaki, vannak kifejezetten bukósisak alá húzható símaszkok, amelyek vékonyak és hőtartóak. Nekem a nyakam szokott mindig fázni, így én nyaksálat vettem, amit mindig az orromig húzok, hátul a fejemnél így fejközépig ér, ezáltal a tarkóm se kap az esetleges hideg szélből, majd ráhúzom a bukót, ennek köszönhetően a nyaksálat stabilan tartja a sisak. Az orromnál pedig csak simán fel-le húzom a sálat időjárástól függően.
Síszemüveget pedig a bukósisakkal együtt próbáljunk, hogy valóban illeszkedjen a sisakhoz.

Aláöltözet

Ha már alul meg is vagyunk és a védőfelszerelések is megvannak, jöhet a felsőrész. Vásárláskor szem előtt tartottam, hogy olyan aláöltözet felsőre lesz szükségem, ami gyorsan elvezeti az izzadtságot és elpárologtatja, de azért közben melegen is tart. Ennek fényében esett választásom, a wedze 980 varrásmentes gyapjú aláöltözet felsőre, amely magas intenzitással járó síeléshez és snowboardozáshoz való. A felső hőtartó, testre simuló és könnyű aláöltözet, melegen és szárazon tart. Összetételét tekintve 54%-ban merinói gyapjút tartalmaz.

Wedze 980 Aláöltöző felső


Miért is jó a merinói gyapjú? Meleg és hideg időben egyaránt kiváló hőtartást biztosít. Nedvszívó anyag, mely a saját súlyának 30%-át képes felszívni anélkül, hogy nedvesnek éreznénk. A felvett folyadék nagyon lassan párolog el belőle. Ezt ellensúlyozandó, az anyagba nagyon erősen nedvszívó, Dry Yarn polipropilén szálakat kevertünk, melyek felgyorsítják a száradás és a nedvességelvezetés folyamatát.

Wedze X-Breath légáteresztő aláöltöző felső

Azért én biztosra mentem és a másik aláöltözet, ami vettem, az a wedze X-Breath fokozottan légáteresztő aláöltözet felső, amely Dry Yarn és Nylon 6.6 szálakkal lett ellátva. 

A polipropilén vagy Dry Yarn szálak gyorsan száradnak. Rendkívül hatékony nedvszívók, ezáltal gyorsan vezetik ki az izzadságot. Ezek a szálak a legalkalmasabbak a nagyon intenzív, erős izzadással járó mozgáshoz. Az aláöltözet így tovább marad száraz. A Nylon 6.6 szálak rendkívül strapabíróvá és tartóssá teszik a szövetet. Amint láthatjátok, ezek férfi aláöltözet felsők. Azért esett a választásom a férfi fazonra, mert azoknak hosszabb a derékrésze, ami számomra fontos.

Mivel ez az aláöltözet nem kifejezetten a melegen tartásra van kitalálva, így ennek kiküszöbölésére vásároltam hozzá egy Wedze 500 női aláöltözet felsőt, amely hőtartó és kivezeti az izzadságot. A háton elhelyezett légáteresztő betétnek és a cipzáras nyaknak köszönhetően ideális az egésznapos síeléshez.   
A háton gerinc mentén végig futó légáteresztő betétnek köszönhetően nyugodtan húzhatunk hátizsákot anélkül, hogy a hátunk bemelegedne és izzadna. 

A zoknikról se feledkezzünk meg!

Snowboardozáshoz a wedze 100-as sízokni teljesen megfelelő. Zokniból nyugodtan válasszunk nekünk tetszőt. Elég széles a színskála a wedze sízokni kínálatából. 

Wedze 100-as sízokni

A zokni hőtartó és technikai, minden időben alkalmas, síelőknek és snowbordozóknak. A sípcsontnál található buklészövés védi a lábat a síbakancstól. A talp anyagának fő szála 44%-ban gyapjúból készült. Valamennyi zoknink legalább három méretet fed le. 

Kabát és nadrág

A kabátnál és a nadrágnál amire érdemes figyelni, az a kabát anyagának vízhatlansága. A kabátok vízhatlanságát a vízoszlop magassága szerint, milliméterben határozzák meg. Minél nagyobb ez a szám, annál inkább vízhatlan az anyag. Így például a 10000 mm-es vízhatlanság tehát azt jelenti, hogy az anyag kibírja a 10000 mm-es vízoszlop nyomását. 

Dreamscape snowboard kabát 10000mm-es bevonat és vízhatlan varrások

Snowboard kabátoknál célszerű 10000-15000 mm vízhatlanságú kabátot nézni. A dreamscape 100-as snowboardkabát megfelelő választás kezdő snowboardosok számára. Szabásának köszönhetően szabad mozgást biztosít, emellett hőtartó és 10000 mm-ig vízhatlan.

Nadrág választásnál is fontos, hogy minél magasabb legyen a vízhatlanság, mivel a snowboardosok jóval több időt töltenek térdelve és ülve a havon. A dreamscape női snowboardnadrág SNB PA 100-as kialakításában ideális választás kezdő snowboardosok számára, ugyanis a nadrág 10000 mm vízhatlansága mellett, WARM SEAT technológiával lett ellátva, ami 50%-kal növeli a hideg elleni szigetelést ülés közben, így csökken a hidegérzet is hóban ülve. Mindemellett a kivehető habszivacs párnák extra kényelmet biztosítanak a térdnek.

Női snowboardnadrág SNB PA 100-as

Kesztyűt én azt javaslom, mindenki tetszőlegesen válasszon magának, bár én a kétujjasra esküszöm, de mint a mondás is tartja; nem vagyunk egyformák.

Ha ezekkel mind megvagyunk, valóban nincs más hátra, mint kinézni egy síutat, vagy kezdésnek első körben itthon elmenni Eplénybe, Mátraszentisvánra.         

További kellemes telet kívánok mindenkinek!   

Les 2 Alpes 3400 m magasban

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)