Magazin

Blog

Hasznos tippek kezdő lovas szülőknek #2 - Pénztárcabarát kezdőszett

Díjugrató versenyzőként, valamint szakmabeliként ötödik éve dolgozom a kereskedelemben, mely alatt rengeteg szülővel volt alkalmam hosszabban-rövidebben beszélgetni. Ezekből a tapasztalatokból született a következő cikksorozat. Remélem, hogy sokak indulását megkönnyítheti, a kezdeti információéhséget csillapíthatja, valamint segíthet elkerülni néhány gyakori buktatót. Fogadjátok szeretettel!

Bizony, a lovassport nem olcsó. A lótartás egyre drágább, a takarmányárak az egekben, munkaerő pedig alig van. Sok szülő már akkor a fejéhez kap, amikor betér valamelyik áruházunkba a lovas részlegre, pedig mi bőven az átlagos piaci árak alatt vagyunk, és akkor feltételezem, hogy nem jártak még egy teljesen átlagos, nem prémium lovasboltban. Most összeállítom Nektek a piac jó eséllyel legolcsóbb szettjét, aztán pedig egy kicsit nagyobb ráfordítást igénylőt, hogy legyen olyan is, ahol nem a legolcsóbb termékeket választom ki. A végére összehasonlításképpen egy olyan szettet is összerakok, amibe majdnem mindenből a legtechnikaibb lovasfelszereléseink kerültek. Fontos, hogy bár azon a szinten sokaknál már képben van a saját ló, itt a lófelszereléseket most nem tárgyaljuk. Az egyszerűség kedvéért eltekintünk továbbá a szezonális ruházattól, így mindenből a négyévszakos viseletet választottam. A szettek alá odaírtam viszonyításképpen a másik végletet is, hogy egy prémium termékeket árusító lovasboltnál nagyjából hogyan mozognak az árak.

Legolcsóbb kezdőszett:

Kobak: Bár kezdetben az igényesebb lovardák  biztosítanak kobakot a kezdő lovasok számára, sokan már az első órára sajáttal érkeznek, és ezt higiéniai okokból meg is lehet érteni. A legolcsóbb kobakunk is megfelel az európai, és nemsokára az angol szabványnak is. Jól szellőzik, azonban további kényelmi elemmel nem rendelnezik, és külsőre is teljesen egyszerű, inkább gyerekek számára tervezték. Lovaglócipő: Az első kengyelhasználattól fontos a szabályos, sarokkal rendelkező lovas lábbeli, mely megakadályozza, hogy a lovas lába belecsússzon, vagy beleakadjon a kengyelbe. Rengeteg baleset megelőzhető így, és később, természetesen zárt, vagy biztonsági kengyellel tovább lehet csökkenteni ezt a kockázatot. Lábszárvédő: A lovasok egy része vígan elvan nélküle, azonban mindenképpen ajánlott. Megakadályozza, hogy a kengyelszíj becsípje, vagy kidörzsölje a lovas belső lábszárát, valamint jobban is tapad a nyergen, mint a lovaglónadrág, vagy a hosszú zokni. Ha lábszárvédőt használsz, nem fog kibolyhosodni és megkeményedni a zoknid, vagy a nadrágod a ló sós izzadságától. Gerincvédő: Kezdőknek, és szüleiknek sokszor ad egy biztonságérzetet. Sokan kényelmetlennek érzik, vagy éppen cikinek gondolják. Azonban még mindig jobb, mint egyszer úgy esni, hogy maradandó károsodás legyen belőle. Érdemes tiszteletben tartani, hogy a ló menekülő állat. Tök mindegy, hogy mekkora, hány éves, és tessék elhinni, hogy futószáron is lehet akkorát esni, mint a ház.

Nem egyszer láttam.

Hozzám sokan az első esés után megszeppenve jönnek be gerincvédőt venni. Amikor egyikük-másikuk elmeséli, hogy ő bizony leesett, általában csak annyit válaszolok: üdvözöllek a lovasok között, ne aggódj, nem ez volt az utolsó. Akkor szokták megérteni. Nem mondom, hogy életünk végéig kötelező jelleggel kell tekinteni rá, de ha nagyobbakat ugrom, vagy csikót lovagolok, elárulom, hogy én is felveszem. Lovaglónadrág: Ezt még egy darabig ki lehet váltani egy testhez simuló leggingsszel. A lényeg, hogy sehol ne gyűrődjön, mert az csúnya törést tud okozni, amitől elmehet a kezdők kedve a lovaglástól egy időre. Aminek a fazonján kívül még jelentősége van, az a megerősítés. Ez általában valamilyen csúszásmentes anyagból készül, vagy csak térdnél, vagy pedig az egész ülőfelületen. A legjobban tapadó anyag, amit ehhez pillanatnyilag használnak a gyártók, a szilikon. 

 Már mindennapi használatra alkalmas termékeket is vásárolhatsz nálunk.

 Összesítve és picit kerekítve 27000 Ft-ra jött ki egy olyan kezdőszett, mely tartalmazza a legalapvetőbb felszereléseket, a kezdetektől a biztonságra törekedve. Abból a szempontból nagyon minimál, hogy nincs benne sem kesztyű, sem pálca, sem lovas zokni, sem pedig kifejezetten lovas felsőruházat, csak és kizárólag a legnélkülözhetetlenebb dolgok. Előre szólok, tovább olvasva jóval magasabb árakkal fogtok találkozni. Ennek célja, hogy a kezdőszett árát viszonyítani lehessen.

Középhaladó szett:

Kobak, Lovaglócipő, Lábszárvédő, Gerincvédő, Lovaglónadrág, Lovas felsőruházat, Mellény, Lovaglókesztyű, Pálca. A belépő szintű kezdőszett után egy jóval igényesebb, strapabíróbb, és több terméket tartalmazó szettet állítottam össze. Ennek végösszege felfelé kerekítve 67000 Ft. Ez már soknak tűnik, de még mindig ott tartunk, hogy egy prémium márkákat árusító lovasboltban csak egy, maximum két DARAB terméket lehet kapni ennyi pénzért, azt sem minden esetben. Az utolsó szettet azoknak szántam, akik minden nap lovagolnak, akár több lovat is, és akár versenyekre is járnak. Ők jobban ismerik már az ezzel járó költségeket is. Ezért ha azt mondom, hogy 137000 Ft-ból hoztam ki ezt a szettet, akkor tudják, hogy ezért a pénzért körülbelül egy kobakot lehet venni, ha valaki a TOP márkák szerelmese, és egy kicsit hajlandó megalkudni, vagyis beérni egy alapmodellel.

Haladó szett:

Kobak, Lovaglócsizma, Gerincvédő, Lovaglónadrág, Lovas felsőruházat, Mellény, Lovaglózokni, Lovaglókesztyű, Idomítópálca, Ugrópálca. Ezt a három kategóriát azért hasonlítottam össze egymással, hogy érezhető legyen a különbség. Nemcsak az árak között, hanem aközött is, hogy mit mire szán a márka. Bár általában olcsóbban lehet megkapni nálunk a szükséges felszereléseket, mint máshol, azért érdemes tudni, hogy nálunk is vannak drágább termékek. Legfeljebb nincsenek ott minden áruházban. A mindennapi használatra szánt termékek bár lényegesen olcsóbbak nálunk, mint máshol, de azért a mi berkeinken belül is egy magasabb árkategóriába tartoznak. A cikk első részében arról volt szó, hogy mikor és hogyan érdemes elkezdeni a lovaglást. A folytatásban az ideális lovarda, és oktató kiválasztásában szeretnék nektek segíteni.        

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)