Magazin

Blog

Hatékonyabban szeretnél pedálozni? Kezdj el jógázni!

A jóga számos jótékony hatásának köszönhetően kiváló kiegészítő sportja a kerékpározásnak. Íme 3 ok a jóga rendszeres gyakorlása mellett.

1. Növeli hajlékonyságodat

Tudásszinttől függetlenül, a kerékpáron felvett pozíció alapvetően szokatlan a test számára.  A pedálozáshoz előrehajolt testhelyzetben kell a kormányt markolászni. Idővel izmaidnak és ízületeidnek szüksége van egy kis odafigyelésre, gyengédségre. És itt jön képbe a jóga, ami a nyújtásban, az ízületeid tehermentesítésében és rugalmasabbá tételében nyújt hathatós segítséget. Nem számít, hogy országúti, városi, vagy mountain bike kerékpárral közlekedsz, a jóga minden esetben csökkenti a sérülések és az izomfájdalmak kockázatát, és javítja a mozgásterjedelmet. A nyújtógyakorlatok rendszeres alkalmazását követően könnyedebben fogsz a nyeregbe pattanni és erősebben fogsz pedálozni. 

A hátadnak szüksége lesz nyújtásra és a core izmok stabilizálása is fontos, ha sokat kerékpározol

2. Fejleszti állóképességedet 

A törzsizmok erősítése különösen fontos a kerékpárosok számára. Ezek felelnek ugyanis a gerincoszlop helyes pozíciójáért és a megfelelő testtartásért. Megfigyelted már, hogy sok kerékpáros hegynek felfelé álló pozícióba helyezkedik, és jobbra-balra ingadozva pedálozik? Ennek valószínűleg az az oka, hogy a törzsük nem elég erős ahhoz, hogy stabilan maradjanak a nyeregben. A jóga nagyszerű módja a testtartás javításának és a törzsizmok erősítésének, ami szintén segít az aerodinamikusabb pozíció felvételében a kerékpáron. A jóga ezenkívül javítja az egyensúlyt a stabilizáló izmok fejlesztésével. 

Sok jóga póz fejleszti az állóképességedet

3. Javítja a légzéstechnikát 

A kerékpáros versenyzők különös figyelmet fordítanak a V02 max szintjükre, ami a tüdő által belélegzett és az izmok által egy adott időegység alatt felhasznált oxigén maximális áramlása. Lényegtelen, hogy sprintedzésen, vagy városi felfedező túrán veszel részt, esetleg éppen hegynek felfelé hozod ki magadból a maximumot, a helyes légzés mindenképp optimalizálja a teljesítményedet és gyorsabb sport utáni regenerációt tesz lehetővé. Ezenkívül a helyes légzéstechnika hozzájárul a nyugalom megőrzéséhez is. A jóga során végzett gyakorlatok tehát lehetővé teszik a helyes légzés elsajátítását, amely egy idő után automatikussá válik pedálozás közben is.

És ez még nem minden!

A jógában tanított légzéstechnikák javítják a koncentrációs képességedet is. A helyes légzés mellett éberebb maradsz a kerékpáron, így számodra és a környezeted számára is biztonságosabb a testedzés. 

Arról nem is beszélve, hogy ha a helyes légzésre koncentrálsz, elterelődik a figyelem az intenzív edzés okozta égető fájdalomról. Ezzel a technikával a sportolás egy magasabb szintjére léphetsz. 

Hajlékonyság, koncentráció, légzéstechnika ez csak pár a jóga sok értékéből, amit adhat

Pihenőnap és a jóga?

Javasoljuk, hogy pihenőnapodon is végezz nyújtó gyakorlatokat, ideális esetben néhány jógapozíciót a padlón. Így még gyorsabban fogod érezni a jóga jótékony hatását. 

Próbáld ki a Hatha jógát. A jóga e kímélőbb formája lehetővé teszi a mélyizmok megnyújtását az ászanák néhány percig tartó kitartásával.

A hot jóga, amit egy 38-40 Celsius fokra felfűtött helyiségben tartanak, szintén nagyszerű választás a pihenőnapra. Ez utóbbi ugyanis jelentősen elősegíti a mozgástartomány fejlesztését. Igyál sok vizet az edzés előtt, alatt és után. A hidratálás elengedhetetlen. Ne habozz lassítani a tempón enyhe szédülés esetén!

A dinamikusabb jógát kedvelők számára az Ashtanga jógát, a Power Yogát vagy a Kundalinit ajánljuk. Nagyon fontos, hogy mindig az aktuális fizikai és mentális állapotodhoz igazítsd a feladatsorokat. Ne feledd, a jógázás célja a test és az elme ellazítása.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)