Magazin

Blog

Hegyi terep a nappalimban - Domyos Intense Run (Decathlon) futópad teszt

Miért érdemes a Domyos Intense Run futópadot választani? - Termékteszt

Miért érdemes futópadot vennie egy hozzám hasonló terepőrültnek is, erről itt írtam  korábban. Most elmesélem, hogy miért esett a választásom a Domyos Intense Run-ra, és hogy hogyan teljesített a futópad az elmúlt 6 hónapban.

Idén lesz 15 éve, hogy újra sportolni kezdtem, és a heti néhány kilométer kocogásból mára a 100+ km-es futóhetek is gyakoriak lettek. Eleinte a házunkhoz közeli aszfaltos utcákat jártam, de a gyakori gyerekkori családi túráknak is hála, hamar a természet és a hegyvidék lett a „futópályám”. Futópadra (edzőteremben) így legfeljebb akkor álltam, ha már tényleg vállalhatatlanok voltak a körülmények a szabadban, például ha ónos eső miatt minden lefagyott, vagy ha az egyre gyakoribb szmogriadók miatt veszélyes lett volna órákat futni odakint. Ha a feleségem karácsony előtt nem hozza szóba, hogy ő bizony örülne egy futópadnak, akkor valószínűleg én sem írnám most ezeket a sorokat. Szerencsére szóba hozta… 

Szóval ki lett adva a feladat, futópadot kell vennem. Ha már így esett, akkor igyekeztem olyan padot választani, ami az én elég magas igényeimnek is megfelel, úgyhogy bele is vetettem magamat a témába. A piackutatás során a Decathlon kínálatára is ránéztem, egyrészt mert jók a szervizhálózatukkal kapcsolatos tapasztalataim, másrészt pedig Nyíregyházán is van áruházuk, így meg is tudtam nézni a futópadjaik egy részét. A weboldalukon böngészve több futópadnál is megemlítették, hogy az eszköz Kinomap kompatibilis – bármi is legyen az. Hmm…ez valami app lesz, vagy egy kütyü, amit hozzá lehet csatolni a padhoz, ennek érdemes utána nézni. 

A gyári képek között volt pár olyan is, ahol a pad előtti kijelzőn hegyi terep látszott, itt „futott” virtuálisan a futó, ráadásul nem egy számítógép generálta képnek tűnt, hanem valódi hegyi tájnak. Gondolhatjátok, mennyire betalált nálam a dolog, egy perc múlva már fent voltam a Kinomap oldalán, hogy megértsem, miről is van szó. Azonnal látszott, hogy ez a Zwifthez hasonló felület, ahol a közösség tagjai által kamerával felvett valódi útvonalak között válogathatnak a kerékpárosok és a futók, már ha Kinomap kompatibilis a fitness eszközük. Az is hamar kiderült, hogy az útvonalat nem csak, mint a futópadon futás monotóniáját enyhíteni szándékozó díszletet kapjuk meg. A felvételt az én futópados futásom tempójában játssza le az applikáció, sőt – most figyeljetek – a pad automatikusan a rögzített útvonal emelkedési szögéhez igazítja a futópad dőlésszögét. Tehát ha a felvételen elkezdődik egy emelkedő, akkor a futópad szépen emeli a futófelületet, ha sík vagy lejtős szakasz jön, akkor pedig sík állásba megy vissza. Mindezt úgy, hogy nem kell piszkálnom a kijelzőt, én csak futok és élvezem a tájat. A döntést tulajdonképpen már itt meghoztam, nekem ilyen futópad kell!

Az Intense Run meglepően élethű futásélményt ad

Kinomapos, de melyik?

Ezután megnéztem, hogy a Decathlonos kínálatban milyen padok tudják ezt a feature-t, és meglepődve tapasztaltam, hogy a RUN100E-től felfelé tulajdonképpen az összes eszköz képes rá. Közöttük pedig három nagyon fontos szempont szerint szelektáltam, az egyik a motor teljesítménye (2 LE-s mindenképpen legyen) a másik az emelkedés maximális dőlésszöge (szerettem volna legalább 15%-ot) a harmadik pedig a futófelület hossza, ami az én magasságomnál (186 cm) igényli a minimum 150 cm-es hosszúságot. Nos az összes feltételnek már csak egy futópad felelt meg, ez pedig az Intense Run, így emellett döntöttem. 

A kezelőpanel – a kevesebb több

Miután az összeszereléssel megvoltam, jöhettek az appok. Először feltettem a telefonomra az EConnected applikációt, ami egyrészt a futópad kiterjesztett irányító és infó képernyőjét adja, másrészt meglepően jól használható edzéstervezőként is. Az app fontosságát az is növeli, hogy az Intense Run kezelőpanelja nagyon egyszerű, kevés a gomb, és kevés adatot is mutat, a részletesebb adatsorokat az EConnected kijelzőjén láthatjuk csak, a futópad erre kialakított csúszásmentes lapjára helyezett telefonon vagy tableten (vagy akár a TV-n is). De előbb lássuk a vezérlőpanelt. Mechanikus gombok a panel két oldalára kerültek csak, amivel a dőlésszöget (0-5-10-15%) és a sebességet (5-10-16-22 km/h) módosíthatjuk egy gombnyomással. A középső, központi panel már érintőképernyős, ide került a start-stop gomb, a ventilátor erősségét szabályozó – és + gomb, illetve a sebességet és dőlésszöget állító – és + gombok is. 

Nagyon fontos tartozék a kis kézbe vehető távirányító, amivel futás közben anélkül állíthatjuk a sebességet (1 km/h-s ugrásokkal) és a dőlésszöget (1 százalékonként), hogy az izzadságtól nedves ujjunkkal az érintőképernyőt kellene babrálni. Ha próbáltatok már vizes kézzel telefont nyomkodni, akkor tudjátok, hogy ez miért fontos. A sebességet növelő gombot például ahhoz, hogy 9-10 km/h-s kocogásról mondjuk 14 km/h-s futásra váltsunk hosszan kell nyomni, kb. egy másodpercig. Ha vizes az ujjunk, akkor könnyen előfordul, hogy a hosszú gombnyomás után a gomb „úgy marad” és hirtelen akár a maximális sebességig is felgyorsul, vagy nulláig is lecsökkenhet. Ez nem csak bosszantó, nem is biztonságos, így én inkább a távirányítóval állítom a két fontos változót. A panel jobb oldalára került a biztonsági kulcs, amit kihúzva a pad teljesen megáll. Láthatjuk még a becsült elégetett kalóriát illetve a padhoz kapott pulzuspántnak köszönhetően a pulzusunkat is.

Távirányítóval a könnyebb sebesség és dőlésszög állításért

EConnected – a Decathlon app

Tehát ennyit látunk a vezérlőpanelen, most lássuk az EConnected-et. Az app bluetooth-on csatlakozik a padhoz, kapcsolat kész, máris válogathatunk a 40 (!) gyári edzésprogram, vagy az egyéni gyorsindítás közül. Az utóbbinál egyszerűen elindul a futópad, és kezdhetjük is az edzést. A telefon kijelzője szépen rajzolja a sebesség és dőlésszög görbét, látjuk az eltelt időt, a megtett utat és az elégetett kalóriákat. Az idő, távolság és kalóriacél menüpontok mögött az edzésen elérni kívánt célt állíthatjuk be, például hogy 1 órát szeretnénk futni, vagy 1000 kalóriát elégetni. Az előre elkészített edzéseket az app négy kategóriába sorolja. Az Egészség, a Kalóriák égetése, az Állóképesség és a Résztávos edzések kategóriában változatos és meglepően jól használható munkamenetek közül válogathatunk. A kiválasztott edzést azért érdemes alaposan megnézni az indítás előtt, mert egy részüknél viszonylag nagy sebességnél indul a munkamenet. A sebességet és a dőlésszöget ezeknél az „előre gyártott” edzéseknél is automatikusan állítja a futópad, de természetesen lehetőségünk van belenyúlni az edzésbe, visszavenni vagy akár még rátenni az intenzitásra, megnyújtani vagy rövidíteni az edzést. 

A EConnectedben szépen naplózza az elvégzett edzéseket, könnyen értelmezhető statisztikát készít, és motiváló kihívásokat is választhatunk, pl. hogy 7 napon keresztül minden nap vállalunk 30p mozgást az eszközön. Az elvégzett edzéseket a Google Fit-en keresztül automatikusan továbbítja a Stravara is, ami az én fő edzésnaplóm, a szintemelkedési adatokat leszámítva. Tehát hiába csinálok egy olyan munkamenetet az EConnectedben, ahol 10 km-t megyek 10%-os emelkedővel, a Stravara csak a 10 km, a pillanatnyi sebesség és az eltelt idő jut el, az 1000 méter szintemelkedés sajnos nem. Ez fájó hiányosság, de erre is találtam megoldást, még ha kerülő úton is, hiszen itt következett a lényeg, ami miatt erre a futópadra esett a választásom: a Kinomap funkció.

A Kinomap

Ahogy fentebb is írtam, a Kinomap egy virtuális futóútvonal gyűjtemény, ahol több ezer kamerával előre felvett útvonalat járhatunk be a futópadunkon, köztük akár kemény emelkedőkkel teletűzdelt hegyi tájakat is. Feltettem tehát a telefonomra a próbaverziót, megcsináltam a fiókomat és hozzácsatoltam az apphoz bluetoothon a futópadot. A logikusan felépített keresőben kiválasztottam egy magyar útvonalat, a lejátszandó videó minőségét, és döntöttem, hogy „discovery” vagy „challenge” módban szeretnék futni. Előbbiben a videót az eredeti rögzítési sebességben vetíti le (olyan sebességben megy a videó, ahogy az azt felvevő ment), utóbbiban pedig a videót a futópad sebességéhez igazítva mutatja (tehát úgy megy a videó, ahogy mi). A dolog teljesen lenyűgözött, felfutottam a Pilis-nyeregre egy általam jól ismert irányból – mindezt a nappalimban lévő futópadon.

 A sebességet én állíthattam, de a dőlésszöggel nem kellett törődnöm, aztán a Kinomap szépen automatikusan állította a futópadon. Mivel az egyik első dolgom volt, hogy szinkronizáltam a Kinomapot a Strava nevű zseniális edzésnaplóval (ahol a futásaim, bringázásaim naplózom) így csekkoltam is, hogy átment-e az edzés oda is. Hát mit mondhatnék…elmorzsoltam egy könnycseppet, amikor megláttam a Strava bejegyzés adatai között a megtett szintemelkedést. A szintemelkedés valami miatt a terepultrások legnagyobb becsben tartott adata egy futásról (én sem vagyok kivétel), és így a futópados futásaim emelkedős szakaszai sem „vesznek el” a statisztikákból. Yeah! A félbehagyott útvonalak később újra elővehetők és folytathatók, így több részletben a nagyon hosszú, akár 100-200 km-es kerékpáros útvonalak is bejárhatók – futva is.

A több százezer Kinomap felhasználó számára bőséges kínálat található közösségi eseményekből is, amelyekben akár több ezren is ugyanazon az útvonalon futnak, bringáznak a világ minden tájáról érkező sportolók. Ha a népszerűbb útvonalak közül választunk, akkor is van mód egy kis virtuális versengésre az éppen akkor azon az útvonalon futókkal. A Kinomap is megkapta a klasszikus edzéstervező funkciót is, ahol saját edzést állíthatunk össze. Az edzések végtelen számú szegmensből állhatnak, melyekben a sebességet, a dőlésszöget és az időtartamot előre „beprogramozhatjuk”. Az így elkészített és elnevezett edzéseket bármikor elővehetjük és újra elvégezhetjük. Egy bökkenő van csak: a szintemelkedés adatok ebben a funkcióban sajnos nem mennek át a Strava-ra, azokat kizárólag a videós mód viszi át az edzésnaplókba.

Beltéren is lehet élmény a futás

Milyen útvonalat válasszunk?

A több ezer feltöltött útvonal közül szűrhetünk ország, sportág (futás, kerékpár, stb) az edzés hossza, a szintemelkedés és sok egyéb más szempont szerint. Vannak közöttük nagyvárosi és vidéki útvonalak, tengerparti sétányok, hegyi ösvények, szóval a kínálat tényleg nagyon széles. Nekem a kerékpáros videók jobban bejöttek, akár futáshoz is, mert a kép ezekben egy picit sem libeg. Persze a futósak között is nagyon sok egészen stabil és jó minőségű felvétel van, közöttük is érdemes keresgélni. Az mindenképpen elmondható, hogy a stabil, nem izgő-mozgó videókat sokkal kényelmesebb hosszú ideig nézni, és a szűk hegyi ösvényen forgatott képanyagok között kevesebb az ilyen. Ha meredek emelkedőn gyalogolunk felfelé a padon, és eközben egy meredek emelkedőn kapaszkodunk a Kinomapon, akkor a kis mozgások egyáltalán nem zavaróak.

Összegzés

A Domyos Intense Run minőségi anyagokból összerakott kényelmes és kellően „okos” családi fitness eszköz. Nem edzőtermi minőség, de nincs messze tőle, és nyilván nem is fog edzőtermi terhelést kapni. És hogy megéri-e az árát? Nekem egész biztosan megérte, elsősorban a 150+ cm-es hossz, az EConnected és mindenekelőtt a Kinomap kompatibilitás miatt. Jó a 15%-os maximális emelkedés (20% még jobb lett volna), klassz a halk és jól dolgozó motor, és ha valaki mer futópadon 22 km/h-val futni (én nem), akkor az sem fog csalódni. Ha pedig valami mégsem klappol, akkor ott a Decathlon szervizhálózat, akiket el lehet érni, és nem csak a levegőbe beszélnek. 

Belus Tamás (42)

"2007-ben láttam magamról egy fényképet, amin két kézzel toltam be egy szelet tortát majdnem száz kilósan. Nem tetszett. Ekkor kezdtem el futni. Megvettem a plázában a legdrágább csillivilli futócipőt, majd kimentem futni a közeli lőtérre a homokba. Kb. 800 méter ment, aztán fel kellett hívnom a szüleimet, hogy jöjjenek értem autóval. (500 méterre laktunk). Na így kezdődött. De nem adtam fel, másnap is kimentem, meg harmadnap is. Leszoktam a dohányzásról, leadtam pár kilót és a futás szépen lassan az életem részévé vált. Rá egy évre lefutottam az első félmaratonom, majd még egy év múlva az első maratonomat, ami nyilván nem egy sík városi verseny volt, hanem rögtön egy terepmaraton. Itt dőlt el végleg, hogy nekem az erdőben, a hegyekben a helyem. Szépen türelmesen növeltem csak a távokat, 9 év munka volt már a lábamban az első száz km-es versenyem előtt.

Mivel, mint oly sokan a generációmból, én is Németh Csaba legendás Ultra-Trail du Mont Blanc (UTMB) futásain nőttem fel, ezért engem is vonzottak a nagy magashegyi ultrák, úgyhogy néhány éve megpróbáltam még jobban összekapni magamat. Leadtam a maradék pár kilót, elkezdtem tervszerűbben táplálkozni és edzeni, hogy legalább egy kicsit a nyomdokaikban léphessek a nagy elődöknek. Azóta a futásnak hála számtalan gyönyörű helyre eljutottam, nyertem jónéhány versenyt és ma már a hazámat is képviselem a Magyar Terepfutó Válogatottban.

De ami még ennél is fontosabb, sok új barátságot kötöttem, és próbálok minél többet visszaadni a közösségnek a sok élményből és tudásból, amit tőlük kaptam. Nagyon büszke vagyok a testvéremre, Fruzsira és édesanyámra, akik szintén futnak, nem is akárhogyan."

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)