Magazin

Blog

Hétvégén Super Bowl

A tengerentúli profi amerikai futball bajnokság, a National Football League 2021-es szezonja a végéhez érkezett. Már csak egyetlen mérkőzés, a Super Bowl van hátra, amelynek győztese a Lombardi-trófeával és a világbajnoki gyűrűkkel gazdagodik. Előző cikkünkben néhány, a döntővel kapcsolatos érdekességgel foglalkoztunk, valamint bemutattuk az odáig vezető utat. Legfrissebb írásunkban magát az idei döntőt vizsgáljuk.

Mikor és hol?

A Super Bowl, amelyben a Cincinnati Bengals és a Los Angeles Rams csap majd össze idén február 13-ára (magyar idő szerint 14-én hajnal) került, helyszíne pedig a Los Angeles-i SoFi Stadium lesz. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Rams saját stadionjában lép majd pályára. Erre az eddigi 55 Super Bowl alkalmával csupán egyszer volt példa, méghozzá tavaly. 2021-ben a Tampa Bay Buccaneers győzedelmeskedett saját arénájában, a visszavonulását nemrégiben bejelentő legendás irányító, Tom Brady vezetésével.

Forrás: Firstsportz

A párosítás

A döntőnek az AFC képviseletében a Cincinnati Bengals fut neki. Az együttes egyike az NFL-t alapító kluboknak, ám 74 éves fennállása alatt nem tudott Super Bowl-t nyerni. Az ohiói alakulat hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évben. 2020-ban még a Draft (egyetemi játékos börze) legelső húzásának jogával élhettek, amely azt jelenti, hogy az előző, 2019-es szezonban ők érték el a leggyengébb eredményt. Így igazolták Joe Burrow-t, aki azóta is a csapat irányítója (QB) és egyik húzóembere. 2021-ben érkezett az egyesület élére Zac Taylor edző, valamint számos jó képességű játékos, például Burrow egyetemi csapattársa, Jamarr Chase, aki a liga egyik legjobb elkapójává fejlődött. A Bengals az NFL egyik legkeményebb csoportjában, a AFC North-ban játszik, ahol évről-évre vérre menő csata folyik a csoportelsőségért. A Cincinnati-t nagyon kevesen tartották esélyesnek, mégis sikerült megnyerniük a divíziót, majd a rájátszásban a Las Vegas Raiders, a főcsoportgyőztes Tennessee Titans és a Super Bowl-favorit Kansas City Chiefs legyőzésével bizonyították rátermettségüket. A csapat erős,  de vannak gyenge pontjai. Ilyen például a támadófal, amelynek hiányosságait jól mutatja, hogy az irányítók közül Joe Burrow-t sikerült a legtöbbször még a passzkísérlet előtt szerelnie a védőknek, összesen 51 alkalommal az alapszakasz során.

A SoFi Stadium. Forrás: sofistadium.com

Az NFC-t képviselő Los Angeles Rams is kalandos utat járt be a döntőig. Az NFC West, ahol a Rams játszik szintén a legerősebb csoportok közé tartozik, amelynek idén három indulója bejutott a rájátszásba. A Rams története során egy alkalommal tudta megszerezni a Lombardi-trófeát. A Kosok számos nagy nevet igazoltak a 2021-es szezon előtt és alatt. Még nyáron érkezett az Angyalok Városába Matthew Stafford, a Detroit Lions sztár irányítója, később pedig megszerezték Von Millert, az NFL egyik legjobb védőjét és Odell Beckham Jr.-t, egy kiváló elkapót. Hab a tortán, hogy a Los Angeles-iek csapata az érkezők nélkül is igen erős volt, számos sportcsillaggal. A szezon elején voltak kisebb nehézségei a csapatnak, a rájátszásban azonban nem hagytak kétségeket. A kiválóan kezdő Arizona Cardinals búcsúztatása után a legesélyesebbnek tartott Tampa Bay Buccaneers-t is legyőzték, majd az elődöntőben térdre kényszerítették a San Fransisco 49ers csapatát, ezzel kiérdemelve a döntőzést.

Külön említést érdemel a két főedző, hiszen az NFL történetében Sean McVay és Zac Taylor  alkotják az eddigi legfiatalabb vezetőedző párost. McVay, a Rams trénere 36, míg Taylor 38 éves. Sean McVay 2017 óta edzi a Rams-t, rögtön első évében a Super Bowl-ig vezette csapatát, amelyet végül elveszítettek a New England Patriots ellen.

A fogadóirodák a Rams-t tartják esélyesebbnek, azonban szoros végeredményt jósolnak. A Rams simán behúzhatja a meccset, de megtörténhet, hogy a Bengals tovább nyargal az NFL fekete lovaként. 

Halftime Show

Az NFL úgy döntött, hogy idén nagyban játszik, ezért nem egy, hanem öt világsztárra bízták a nézők szórakoztatását a félidőben. A fellépők mind a hip-hop élő legendái, első alkalommal lép egyszerre színpadra Eminem, Dr. Dre, Kendrick Lamar, Snoop Dogg és Mary J. Bilge. Az előadók legnépszerűbb slágerei mellett látványos effektek várhatóak.

Forrás: Parade.com

Hogyan nézheted a Super Bowl-t?

A Super Bowl-t Magyarországon az Aréna 4 tévécsatorna közvetíti, valamint számos weboldalon is követni lehet az eseményeket. Ha a szurkolás mellett közösségi élményre is vágysz, látogass el a budapesti SCORE! Sport Bar-ba, ahol mennyei ételek és kiváló italok mellett, akár a Budapest Cowbells amerikai futballcsapat játékosaival együtt izgulhatod végig a mindent eldöntő meccset.

Ha megjött a kedved a sporthoz, várunk a Budapest Cowbells toborzóin és edzésein! További információkért keresd fel honlapunkat vagy kövess minket a közösségi média felületeinken.

A többrészes cikksorozat során az amerikai és flag futball világába kaphatunk betekintést a Budapest Cowbells csapat tagjai által - edzőik, játékosaik és az egész csapatuk elkötelezett az amerikai futball hazai népszerűsítése mellett.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)