Magazin

Blog

Hogy lesz az úszás családi program? Elmondjuk!

Nincs is jobb családi program, mint a közös sport - de milyen sportot válasszunk, és hogyan lesz valódi élmény a közös mozgás?

Népszerű családi program a közös sportolás, ami nem is csoda, hiszen szórakoztató, jót tesz a mentális és a testi egészségnek, ráadásul remek eszköze a családi kapcsolatok megerősítésének. Arra kerestük a választ, mi a legjobb választás, ha családi sportot keresünk, és hogy miért éppen az úszás az, illetve hogyan lesz garantáltan örömteli a közös csobbanás az egész család számára.

Hogyan válassz sportot a családi programhoz?

Természetesen ahány család, annyiféle szempontrendszer és kritérium merül fel, de talán van néhány alapvető feltétel, amit szinte minden esetben érdemes figyelembe venni. Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket, amikor a potenciális sportokról gondolkodunk:

 • Mindenki meg tudja csinálni?
  Lehet, hogy már régóta vágyunk teljesítménytúrázni, de kisbabával vagy sérült bokaszalaggal lehet, hogy nem ez a legjobb választás, ahogyan a nagymama sem biztos, hogy kosarazni fog, és a nyúlás előtt álló, kisebb túlsúlyt magára szedett tininket sem valószínű, hogy rá tudjuk venni a közös futásra - és ez teljesen rendben van. Keressünk inkább egy olyan mozgásformát, ami mindenkinek egyaránt elérhető, így sikerélményt és élvezetet nyújt. Mindenki űzze szívesen a választott sportot!
 • Az év bármely szakában lehet csinálni?
  Bár remek sportok, a SUP, a görkori vagy a strandröpi például nem ideálisak téli sportnak - idény jelleggel persze ezeket is űzhetjük, de az állandó családi sportnak igyekezzünk olyat választani, ami télen-nyáron jó döntés.
 • Elérhető az ára?
  Egy lovaglós délután az egész családdal festőien hangzik, de lássuk be, legtöbbünknek nem telne rá, főleg, ha több gyerekkel, unokatestvérekkel, nagyszülőkkel együtt mennénk; így az ár is fontos szempont.
 • Hosszú távon megfelel az igényeknek?
  Próbáljunk olyan sportot választani, amit nem fog senki ‘kinőni’, és ‘kiöregedni’ sem lehet belőle, így nem kell kétévente újabb sport után néznünk.
Bizonyos sportok minden korosztály számára ideálisak - ilyen például az úszás.

Miért az úszás? 

 • Mert nagy valószínűséggel a fenti szempontok mindegyikének megfelel. Asztmásoknak, ízületi betegségben szenvedőknek kifejezetten javallott, sérülés után is ideális rehabilitáció, gyerekek, idősek és kismamák is bátran űzhetik. Ami a legtöbb sport esetében kizáró tényező, az az úszásnak pont erőssége; nem véletlen, hogy ezt ajánlják szinte minden egészségügyi problémára. Mindezek mellett jó hír, hogy az uszoda mind a négy évszakban nyitva van, ráadásul viszonylag olcsó is: egy kezdő szett nagyjából egy futócipő vagy egy melegítő áráért összeállítható.
 • Nem egész napos program. Míg sok sporthoz speciális helyre kell utazni (pl. vízisí, síelés) vagy általában a teljes napot szabaddá kell tegyük hozzá (pl. egy kiadós kiránduláshoz), úszni akár egy lassú reggel után, de még az ebéd előtt is leugorhatunk, illetve suli vagy munka után is beleférhet a vacsora előtt.
 • Mert a családi nyaraláson vagy strandlátogatáson is nagyon jól jön, ha a gyerekek már vízbiztosak, tudnak úszni. Még az iskolai úszáson - ami egyébként valószínűleg kötelező lesz - is villoghatnak a tudásukkal, és később sem kell aggódnunk, ha nélkülünk mennek majd strandolni a barátokkal.
Ha úszószettet választunk, biztosan nem feledkezünk meg az alapvető kellékekről.

Hogyan?

 • Válasszunk uszodát, ami az egész család igényeinek megfelel! Gondoljuk végig, milyen medencéket, szolgáltatásokat vennénk igénybe; fontos, hogy legyen gyerekmedence, vízi játékok, esetleg ugródeszka vagy torony? És örülnénk, ha elérhető lenne szauna vagy termálvíz, például ha a nagyszülők is jönnek?
 • Tervezzük meg, hogy mindenki ráérjen. Úgy lesz mindannyiunk számára pozitív élmény a családi sport, ha senkinek sem kell azon stresszelnie, hogy épp máshol lenne dolga. Tudjuk élvezni a programot.
 • Pakoljunk be alaposan; semmi fontos ne maradjon otthon, legyen nálunk pótsapka, ha valakié elszakadna, esetleg egy extra szemüveg is.
 • Tegyük játékossá! Ha a család vevő rá, rendezhetünk váltóversenyt (a vesztes  csapat mosogat!), vagy kitalálhatunk valamilyen szórakoztató szabályt, például aznap mindenki pólóban úszik. Ha a gyerekeket szeretnénk motiválni, hogy ne csak a medence széléről ugráljanak - bár azzal sincs semmi gond, ha az uszodahasználati szabályok nem tiltják -, akár bevezethetjük az ‘ahány hosszal többet úszol papánál, annyi gombóc fagyit kérhetsz utána a strandon’ játékot is; mi az öcsémmel ezt nagyon élveztük gyerekként.
 • A családi nyaralást is használjuk ki, és menjünk együtt úszni, mondjuk a tengerparton, egy csúszdaparkban vagy a strandon. Sőt, ha nincsenek vagy már nagyobbak a gyerekek, ússzuk át közösen a Balatont!
Nyáron akár nyílt vízen is úszhat a család!

Az a fő, hogy keressük a lehetőségeket, hiszen a mozgás öröm, a családi sport pedig életre szóló élmény!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)