Magazin

Blog

Hogy néz ki az amerikai fociban az offseason?

Az “offseason” kifejezés hallatán azt gondolhatná az ember, hogy ebben az időszakban csak lustálkodnak a játékosok. Azonban ez egyáltalán nincs így, sőt, a szezon felépítésének nagyon fontos és nélkülözhetetlen szakasza zajlik ekkor.

Az amerikai futball-játékosok tevékenységével a szezon során már sokat foglalkoztunk, legutóbbi cikkünkben pedig az edzők munkáját mutattuk be. A versenyidény az egész évnek csupán 20-25%-át teszi ki. Ezen kívül van egy mérkőzések nélküli időszak - az ún. offseason, vagy holtszezon -, amely a felkészülésről szól a játékosok számára. 

Attól függően, hogy melyik osztályban szerepel és az adott idényben hány csapat nevez, egy játékos akár 15-16 mérkőzésen is részt vehet. A holtszezon során legfőbb cél a csúcsforma elérése, amelynek több komponense is van. 

Fotó: Kutasi Petra

A folyamat általában egy szépen felépített erősítéssel kezdődik, amely a felkészülés egésze során fontos elem. Itt általában súlyzós edzéseket végeznek a sportolók, amelyek morfológiája a szezon közeledtével változik és természetesen az egyes pozíciókon szereplő játékosok is egymástól eltérő módon edzenek. Az időszak elején inkább az erő és az állóképesség fejlesztése a cél, míg később a pilometrikus (gyors, robbanásszerű) mozgás áll a fókuszban. 

Az erősítéshez tartozik, de attól elválasztható a gyorsaság fejlesztése, amelynek fő célja a pályán történő mozgás dinamikusabbá tétele. Ennek fő eszközei a futógyakorlatok és a futóiskola, amelyekkel a mozgáskoordináció javítható. Ebben a szegmenseben is fontos szerep jut a pilometrikus gyakorlatoknak, hiszen a robbanékonyság elengedhetetlen a fürge mozgáshoz. Mindez a legtöbb esetben a korábbiakkal párhuzamosan zajlik.

Később, az első mérkőzés előtt nagyjából 4 hónappal indul a játékelemek gyakorlása, amely minden poszton máshogy néz ki. Mindenki azokat az elemeket gyakorolja, amelyekre szüksége van a saját szerepkörében. Ehhez a szakaszhoz többnyire egy állóképességet javító blokk is társul. 

Fotó: Papp Kristóf

Arra, hogy elérje a lehető legjobb formáját, mindenkinek körülbelül 8 hónapja van.

Vannak olyan felnőtt játékosok is, akik az őszi junior szezonban saját maguk fejlesztése mellett fiatalabb társaikat segítve edzősködést is vállalnak. Az ő feladatuk, hogy tudásuk és tapasztalataik felhasználásával a lehető legjobbat hozzák ki a korosztályos bajnokságokban induló csapatokból. 

Kevés olyan sportoló van - különösen ebben a sportágban -, aki nem ért egyet azzal, hogy a holtszezon az év legfontosabb időszaka, hiszen ilyenkor van lehetőség a csúcsforma elérésére. Enélkül nem sikerülhetne jó eredményeket elérni a találkozókon. 

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)