Magazin

Blog

Hogy néz ki egy flag football edzés?

A Super Bowl végeztével ismét hazai vizekre evezünk. Legújabb cikkünkben egy flag foci edzésre leshetnek be az olvasók. Sorozatunk legfrissebb részében megmutatjuk, hogy miként épül fel egy foglalkozás, milyen gyakorlatokat végeznek a résztvevők, és milyen készségeik fejlődnek.

A flag footballról korábban már több alkalommal is írtunk. Érdemes elolvasni a sportágat bemutató bejegyzésünket, és a szükséges felszerelésekről szóló cikket

Az edzések felépítése többnyire ugyanazt a sémát követi, azonban a nyári és a téli időszak között vannak különbségek. Ha az időjárás lehetővé teszi, szabadtéren vezetjük a foglalkozásokat, hidegben viszont terembe kényszerülünk, ami valamelyest korlátozza a lehetőségeket. Az alkalmak jó hangulatban telnek, kifejezetten pörgősek. Mivel a célcsoport a 9-14 éves korosztály, úgy állítjuk össze az edzéseket, hogy senki se unatkozzon. Több edző foglalkozik a gyerekekkel, tehát figyelmük folyamatosan le van kötve. 

Bemelegítés

Mint minden sporttevékenység esetében, a flag focinál sem elhanyagolható a bemelegítés. Gimnasztikai és dinamikus nyújtógyakorlatokkal készítjük fel az izomzatot és az ízületeket a terhelésre. A feladatok között a vérkeringés fokozását célzó elemek is helyet kapnak. 

Mozgáskoordináció-fejlesztés

A flag foci edzéseken célunk, hogy a fiatal játékosokat megfelelően felkészítsük a teljes értékű amerikai football edzésekre. Éppen ezért az edzések elmaradhatatlan része az ügyesség fejlesztése, amelyet különböző létrás gyakorlatokkal érünk el. Ezeket a feladatokat előre, hátra és oldalra mozogva, lábbal és kézzel egyaránt teljesítik a résztvevők, így a kézügyesség is fejleszthető. A koordináció mellett a vázizmok erősítése is központi szerepet játszik az edzés első szakaszában. Esetenként labdák bevonásával színesítjük ezt a blokkot. 

Flag-pulling és elkapás

A kötelező köröket letudva jöhetnek a valódi futball elemek. A flag-pulling drill nevezetű gyakorlatok során két játékos kerül egymással szembe. Egyikük a támadót, másikuk pedig a védőt személyesíti meg. A támadó feladata átjutni a kijelölt zónán, anélkül, hogy a védő szerelné, azaz letépné valamelyik zászlót az övéről.  A gyakorlat számos módon kivitelezhető. A párosítások vesztesei büntetésül erősítő gyakorlatokat végeznek.

Amikor az elkapás kerül a fókuszba, némileg másképp néz ki az edzés ezen szakasza. Ilyenkor egy útvonal (szakszóval: route) minél gyorsabb és pontosabb végrehajtása után egy, a játékosok felé szálló passz elkapása a feladat. Előfordul, hogy látványos vetődések beillesztésével tesszük izgalmasabbá a route-ok végét, természetesen puha felületre érkezve. 

Játék

Szabadtéri edzéseink elmaradhatatlan része a játék, amely során a fiatalok megmutathatják mit tanultak és közben szórakozhatnak is. Az élvezeti faktor mellett nagyon fontos, hogy a szimulált mérkőzések során a valódi meccsekhez hasonló ingerek érik a fiatalokat. Ez a felkészülés talán legfontosabb eleme, ezért igyekszünk rá a lehető legtöbb időt fordítani. Sajnos télen a szűkös teremben nem minden esetben tudjuk megoldani a flag foci mérkőzéseket, de valamilyen alternatívával mindig kitöltjük ezt az űrt. Többnyire kidobós vagy fogócska variációk kapnak helyet ilyenkor ebben a blokkban. 

A flag foci az amerikai futball leegyszerűsített, kontaktmentes verziója. Az edzések kiváló lehetőséget kínálnak a tojáslabdával való ismerkedésre és a mozgáskultúra elsajátítására. Az edzéseken szórakozva erősödhetnek, ügyesedhetnek a játékosok. 

Ha megjött a kedved kipróbálni a flag futballt és 9-14 éves vagy, várunk a Budapest Cowbells tavaszi toborzóján. Természetesen az idősebb amerikai futball iránt érdeklődőket is szívesen látjuk az eseményen. További információkért keresd fel honlapunkat vagy kövess minket a közösségi média felületeinken.

A többrészes cikksorozat során az amerikai és flag futball világába kaphatunk betekintést a Budapest Cowbells csapat tagjai által - edzőik, játékosaik és az egész csapatuk elkötelezett az amerikai futball hazai népszerűsítése mellett.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)