Magazin

Blog

Hogyan ápold és tedd újra vízállóvá túrabakancsod?

A túrabakancsok a legjobb társaid a szabadban tett kirándulásaid során. Adunk pár tippet az ápolásukhoz és élettartamuk meghosszabbításához. Hogyan mossuk ki a bakancsot? Hogyan szárítsuk meg őket? Hogyan kell újra vízállóvá tenni őket? Mindent tudni fogsz!

ÖSSZESEN 6 LÉPÉSRE LESZ SZÜKSÉGED A MEGFELELŐ ÁPOLÁSHOZ.

MINDEN EGYES TÚRA UTÁN

Sár, víz, nedvesség, izzadság... A bakancsodnak kemény élete van a túrázások során.

Három apró, könnyen alkalmazható tipp, amint leveszed a bakancsodat:

 • Kopogtasd a talpát egymáshoz, hogy megszabadulj a maradék portól és sártól és kövektől.
 • Távolíts el minden olyan követ, amely a talp közé szorult, és befolyásolhatja annak tapadását,
 • Lazítsd meg a fűzőket, nyissa ki a nyelvet, vedd ki a talpbetétet és szellőztesd ki a bakancsot egy száraz helyen.

Minden túra után lábaid alig várják, hogy szellőzenek. Tehát ne felejtsd el ugyanezt tenni a bakancsoddal is ;)

Ezek az apró tippek gyorsan szokássá válhatnak és könnyen elsajátíthatóak. Bakancsod állapotától függően szükség lehet nagyobb tisztításra. Ebben az esetben eláruljuk a teendőket.

 

 

 

 

A TÚRABAKANCS TISZTÍTÁSA

A bakancsod megfelelő tisztítása elengedhetetlen, ha:

 • nedves időben túráztál, és a bakancsod tele van sárral (a sár nagymértékben kiszárítja és károsítja a bakancs felsőrészét, különösen, ha bőrből készült),
 • a tenger mellett túra során (a só felgyorsítja a bakancs károsodását),

 sok porral, homokkal vagy vulkáni hamuval teli ösvényeknél (a por a felhalmozódás olyan réteget képez, amely megváltoztatja a bakancs légáteresztő képességét, vízlepergető képességét és tapadását). 

Akárhogy is, egy alapos tisztítás mindig szükséges!  

Itt vannak a főbb lépések, amelyeket követni kell: 
 

 • Távolítsd el a talpbetétet és a fűzőket. 
   
 • Mielőtt megnedvesítenéd a csizmádat, távolítsd el a már megszáradt sarat. 
   
 • Mossa ki a felsőrészt (a bakancs felső részét) és a talpát kézzel vagy puha szivaccsal.

Javasoljuk, hogy használj langyos vizet - soha ne forró vizet - és szükség esetén egy kevés semleges szappant. Ha a bakancs nagyon piszkos, akkor használhatsz egy kis kefét és ezekkel  tisztítsd meg a varrásokat, horgokat és fűzőlyukakat. Kerüld a kemény kefe használatát, hogy ne sértsd meg az anyagot. 

 A bakancs belsejét langyos vízzel és puha szivaccsal mosd ki. Ha szükséges, egy kis semleges szappant is adhat hozzá. A tisztítást tiszta vízzel addig ismételd amíg a végén tiszta vizet nem kapsz. Ha a víz átlátszó marad, akkor kész vagy ;)

 • A cipőfűzőket külön mosd ki kevés vízzel és semleges szappannal, hogy visszaadd a rugalmasságukat.

Minden esetben kerüld a gépi mosást, ami gyorsan károsíthatja a bakancsodat!

A TÚRABAKANCS SZÁRÍTÁSA

Annak ellenére, hogy légáteresztő anyagból készült, mindig lesz némi izzadság a bakancsban. Az is előfordulhat, hogy esős túrázáskor a bakancs tetején keresztül víz jutott be. Ebben az esetben elengedhetetlen a bakancs szárítása, hogy megőrizzd teljesítményét, és elkerüld a penész kialakulását.

Ha még nem tetted meg a tisztításnál, akkor vedd ki a talpbetétet, hogy a levegő áramolhasson a túrabakancs belsejében, és gyorsabban száradhasson.

Szobahőmérsékleten, lehetőleg száraz helyen szárítsd őket. Ne tedd ki őket közvetlen hőforrásnak, például radiátornak vagy kandallónak, mert ez biztosan károsítja őket. A túl sok hő kiszárítja a bőrt, károsíthatja a felsőrészt és a talp összeszereléséhez használt ragasztót, és deformálhatja a bakancsba elhelyezett erősítéseket. Ezért ne hagyjd a bakancsot a teraszon közvetlen napfényben, az autó hátsó ülésén, kandalló előtt vagy radiátor közelében.

A legjobb az, ha újságpapírral kitömöd őket, ami segít megőrizni a bakancs formáját és felszívja a nedvességet !

Vigyázz, hogy a talpbetétet és a fűzőket addig ne tedd vissza a bakancsba, amíg a bakancs teljesen meg nem száradt.

A TÚRABAKANCSOK ÚJBÓLI VÍZÁLLÓVÁ TÉTELE

 

A bakancs vízálló tulajdonságait vagy egy vízálló és légáteresztő membrán, vagy a kiválasztott összetevő, például a vízálló bőr biztosítja.

Így, bár a bakancs vízhatlanságát nehéz befolyásolni, egy olyan bakancs vízlepergető tulajdonságait, amely például sok esőt kapott, vissza lehet állítani (azaz helyreállítani a víztaszító képességét). Kérjük, vedd figyelembe: egy nem vízálló bakancs nem tehető vízállóvá ilyen típusú kezeléssel !

A bakancs vízlepergető képességének reaktiválásához vízálló spray-ket használhat. A kezelés évente egyszer vagy kétszer elvégezhető.

A bakancst körülbelül 20 cm távolságból fújjd be, ügyelve arra, hogy a terméket egyenletesen és a teljes kezelendő felületen alkalmazzad. Hagyjd száradni 10-12 órán át, hogy a termék megfelelően be tudjon szívódni a bakancsba.

Az egyes bakancstípusok (bőr, nubuk stb.) nagyon speciális vízszigetelő termékeket igényelnek. Ezért fontos, hogy figyelmesen olvassad el az utasításokat. Mi is csak olyan termékeket tudunk ajánlani, amelyek a lehető legkevesebb perfluor-szénhidrogént (PFC) tartalmaznak, amelyek különösen károsak a környezetre.

A TÚRABAKANCS TÁROLÁSA

Ha van egy aranyszabály, amit a bakancs tárolásával kapcsolatban észben kell tartanod, akkor az a következő: győződj meg róla, hogy a bakancsod száraz, mielőtt elraknád. Ez segít megelőzni az apró penészfoltok megjelenését és a kellemetlen szagok kialakulását.

Itt a kellemetlen szagok korlátozása érdekében kíméletesen használhatsz talkumot vagy szódabikarbónát. Egy másik megoldás a fertőtlenítő hatású illóolajok, például a cédrus és a teafa használata. Öntsön néhány cseppet fagolyókra, majd ezeket a golyókat helyezzed a bakancsodba.

Próbáld bakancsodat a legjobb helyen, egy száraz és jól szellőző helyen tárolni. Mindig kerüld el, hogy pincében, hőforrás (például radiátor vagy kandalló) vagy extrém hidegforrás közelében hagyjad őket. A napsugarakat is kerülni kell. A bakancsok nem igazán szeretik a nagy hőmérséklet-különbségeket, amikor nincsenek használatban ;)

Azt is tanácsoljuk, hogy a bakancsot ne tedd légmentesen záródó dobozba vagy műanyag zacskóba.

Még egy utolsó tanács!

 Vége a túraszezonnak, és még 6 hónapig nem veszed elő a bakancsod? Ebben az esetben kitömheted őket újságpapírral, és tartsd őket bekötve. Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy nedvességet vesznek fel, és a formájuk is tökéletesen megmarad!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)