Magazin

Blog

Hogyan eddz szárazföldön – gyakorlatok úszóknak, otthonra

2020. április 20.

Míg a legtöbb sportot akár otthon, a kertben, vagy egy parkban is űzheti az ember, ha a körülmények megkívánják, az úszáshoz sajnos nem elég beleülni a kádba vagy csobbanni a kerti tóban. Előfordul, hogy egyszerűen nem jutunk medencéhez, ám ez nem jelenti, hogy le kéne mondanunk a mozgás öröméről. Szerencsére számos egyszerű gyakorlat létezik, amivel szárazföldön is könnyedén megőrizhetjük kondíciónkat, és még segédeszközre sincs szükségünk.

Az úszás több szempontból is különleges: a vízben történő mozgásnak köszönhetően kíméli az ízületeket, így a szalag- vagy porcproblémákkal küzdők számára is ideális sportolási lehetőség, miközben az egész testet átmozgatja, jót tesz a keringésnek, és növeli a tüdőkapacitást. Nem véletlen, hogy nehezen találnak megfelelő helyettesítő mozgásformát azok, akik ha tehetik, uszodába mennek. Ha azonban figyelembe veszünk néhány alapvető szabályt a szárazföldi edzés összeállításakor, akár otthonunkban is megmozgathatjuk magunkat a sérülés veszélye nélkül.

1. Bemelegítés

A legfontosabb, nulladik lépés bármely sport esetében a bemelegítés. Különösen igaz ez akkor, ha ahhoz vagyunk szokva, hogy az első néhány hosszt lassabban, óvatosabban ússzuk le, és ezzel helyettesítjük a rendes melegítést. Ha szárazföldi edzésre készülünk, nagyon oda kell figyelni, hogy ne vegyük félvállról testünk alapos átmozgatását, mert sokkal nagyobb a sérülés veszélye is. Fejkörzés, karkörzések minden irányba, törzskörzés, hajolgatások, néhány guggolás, végtagjaink nyújtása mindig előzze meg az edzést. Néhány perc bemozgatással hetek, hónapok kínzó fájdalmát spórolhatjuk meg magunknak!

Alaposan melegítsünk be sportolás előtt!

2. A törzs izmai

Úszás közben folyamatosan dolgoznának a törzs izmai, így szárazföldön is érdemes külön figyelmet fordítani rájuk. A földön fekve egyszerű törzsemeléseket, felüléseket, lábemeléseket végezhetünk, ám ezek hamar unalmassá válnak, és a derekat is megterhelhetik. Az elmúlt évek egyik legdivatosabb törzsizom-erősítő gyakorlata a ’plank’, mely kíméli a porcokat, és igényeink szerint fűszerezhetjük is: érintsük le a csípőnket előbb jobb, aztán bal oldalt, vagy váltogassunk fekvőtámasztartás és plank helyzet között. Egyensúlyérzékünket és vállizmainkat is fejleszti, ha fekvőtámasztartásból egyik kezünket oldalt emelve lassan a plafon felé nyújtjuk, és törzsünket végig egyenesen tartva, kezünknek utánanézve oldalsó tartásba kerülünk. Óvatosan engedjük vissza kezünket a talajra, majd ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalra is!

Plank helyzetben nagyon fontos, hogy hasizmunk megfeszítésével végig egyenesen tartsuk a törzset.

3. Kar és váll

Az úszókartempók helyettesítésére a leginkább magától értetődő edzésforma a fekvőtámasz. Legjobb, ha van otthon gumiszalag, mert ezzel nagyon jól imitálható a víz alatti húzó mozdulat, vagy kettlebell, mellyel az egész testet átmozgathatjuk. Ugyanakkor könyvek, egy liter tej vagy egy vizes palack segítségével is végezhetünk bicepsz- és tricepszgyakorlatokat, vagy az ágy szélére támaszkodva hátsó fekvőtámaszt.

A hátsó fekvőtámasszal tricepszünket erősíthetjük.

4. Comb és vádli

A lábtempók jótékony hatása helyett pipiskedhetünk, guggolhatunk, választhatjuk a helyben futást, a kitörést vagy a szökdelést. Sajnos a térdfájósoknak a legtöbb egyértelmű gyakorlat kiesik, viszont az ülésből végzett lábemelések, vagy egy kislabdával kivitelezett gyógytorna-gyakorlatok ideális megoldást kínálhatnak.

A kitörés a comb és a fenék izmait is igénybe veszi.

5. Nyújtás, lazítás

Míg a medencében megtehetjük, hogy – hasonlóan a bemelegítéshez – úszunk néhány hossz levezetést, szárazföldi edzés esetén rendkívül fontos a megdolgoztatott izmok nyújtása. Tekintve, hogy az úszók általában véve lazábbak, különösen nagy szükség van a váll, a csípő, a térd és a boka ízületeinek alapos nyújtására, hogy mikor újra vízbe ugrunk, továbbra is helyes mozdulatokkal tudjunk kartempózni, vizet fogni, rúgni. Akár még az is előfordulhat, hogy rendszeres otthoni edzést követően önmagunkat meglepve, még könnyedebben nyúlunk majd előre úszás közben.

Végezetül lényegesnek tartom megjegyezni, hogy míg a testépítők, konditerembe járók általában külön ’lábnapot’, ’karnapot’ tartanak, és csábító lehet a gondolat, hogy mi is letudjuk a napi edzésadagot csupán felső- vagy alsótestünk megmozgatásával, érdemes figyelembe venni, hogy az úszás az egész testünket átmozgatná, lenyújtaná – és úszóként ezt az eredményt kívánjuk elérni akkor is, ha csak otthon tudunk edzeni. Inkább fordítsunk kevesebb időt egy-egy testrészre, de legyünk alaposak, hiszen a cél az uszodában szerzett edzésmunkánk megőrzése, fejlesztése.

Címkék:

Berecz Dalma

4 éves koromban kezdtem úszni, 6 évesen indultam az első versenyemen, az ezt következő tíz évben pedig szinte csak annyi időre szálltam ki a medencéből, hogy megszáradjon a hajam, és már ugrottam is vissza.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)