Magazin

Blog

Hogyan égessük el a lehető legtöbb kalóriát úszás segítségével?

Az úszást minden korosztály gyakorolhatja, és az orvosok is erősen javasolják, hogy fogyókúra vagy fitnesz tevékenység kiegészítéseként végezzük. Ez egy „puha” sport, jó az egészségünknek, és az állóképességünknek, emellett mégis rendkívül energiaigényes, ha rendszeresen gyakoroljuk. Egy órányi közepes tempójú úszás átlagosan 500-600 kalóriát éget el. Ez már biztató, ugye? Hogy nem elég? Próbáljuk meg úgy szervezni az edzésünket, hogy ez a szám még nagyobb legyen, anélkül hogy szükségszerűen több időt töltenénk a medencében.

Variáljuk az úszásnemeket!

A változatosság a kalóriák ellensége! Természetesen nyilvánvaló, hogy a munkamenet időtartama, és intenzitása határozza meg az elégetett kalóriák számát. Azonban az edzések diverzifikálhatók az úszásnemek megváltoztatásával. A gyakorlat, és az ütem megváltoztatása nem túl bonyolult, és óriási mértékben járul hozzá a kalória felhasználáshoz.

Először is fontos, hogy ne szokjon hozzá a szervezet az erőfeszítéshez, mert akkor kevesebb kalóriát veszít, mint korábban. A szokások gyorsan kialakulhatnak, és a gyakorlatok hamarosan könnyebbé válhatnak.

Az úszásnemek váltogatása lehetővé teszi, hogy egyenletesen dolgozzon a testünk összes része. Három, vagy akár mind a négy úszásnem váltogatása ugyanazon edzés során, lehetővé teszi minden izomcsoport hatékony működését, ennél fogva egyre több kalóriát égetünk el. A négy úszásnemet továbbá meg tudjuk variálni rengeteg egyéb gyakorlattal, edzőeszközökkel, vagy azok nélkül.

Az úszás rendkívül energiaigényes sport. Egy óra közepes tempójú úszás közben majdnem 600 kalóriát égetünk el! Gyakran ismételt kérdés, de nem értelmetlen: mennyi kalóriát lehet elégetni az úszással, egy óra alatt? Azok az úszásnemek, amelyek intenzíven a teljes testet megmozgatják, és amelyek így maximális kalóriát fogyasztanak, a versenyszerű mell, és a pillangóúszás.

De ne tévesszen meg minket –fontos tudni –, hogy ugyanazon úszásnemet egy órán át úszni unalmas és kellemetlen lehet (különösen, ha a pillangót választjuk).

Variáljuk a felszereléseket   

Nincs értelme a lábbója, a deszka, a tenyérellenállás, az uszony, és a lábgumi egyidejű használatának! Úgy tudjuk maximalizálni az elégetni kívánt kalóriákat egy edzés alatt, ha a felszereléseket hatékonyan váltogatjuk. Uszony, vagy tenyérellenállás használata (többek között) nagymértékben javítja az úszás technikáját, és mozgásunk minőségét. Ez a dinamikus tudatossága az izmoknak hosszútávon jobb eredményeket produkál. Továbbá, az edzésfelszerelések jelentős ellenállást kölcsönöznek a víznek, csökkentve a hidrodinamikát, és ezáltal megnehezítve a haladást. Ellentétben a közhiedelemmel, ez az edzés számunkra előnyös, mivel meg kell kettőznünk az erőfeszítést, hogy ugyanazt a mozgást végezzük. És mint tudjuk, minél nagyobb az erőfeszítés, annál több kalóriát égetünk el!   
 

Variáljuk a ritmust és az intenzitást   

Az úszás intenzitásának, ütemének, és ritmusának megváltoztatása minden sportágban egy bombabiztos módja annak, hogy a maximális mennyiségű kalóriát égessük el, mert a szervezetnek azt gyorsan kell felhasználnia. A pihenőidő fontos tényező. Két megoldás van arra, hogy a pihenőidő alatt is a maximális kalóriát égessük el. Ha csökkentjük őket az egyes sorozatok vagy hosszúságok között, a pulzusszámunknak gyorsan alkalmazkodnia kell, és hatékonyan kell elfogyasztania a kalóriákat, anélkül, hogy hosszabb ideig úsznánk.

A legjobb megoldás azonban az aktív pihenés. A folyamatos mozgás lehetővé teszi, hogy a szívverésünket egy bizonyos szinten tartsuk, ami elősegíti a kalóriaégetést. Az aktív pihenés egyik legelterjedtebb eszköze a "dupla karú hátúszás". Az ollós lábmozdulatokkal, és a két kar körző mozdulataival segít fellazítani az izmokat, több mint 50, vagy 100 méteren.

Szóval, ne felejtsük el a sokféleséget az edzések közben! Amellett, hogy megtöri a rutint, ha mindezen feltételek teljesülnek, akkor a testünk a legjobb formájában kb. 700 vagy akár 800 kalóriát éget el óránként! Meglepő, nem igaz?

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)