Magazin

Blog

Hogyan éld túl a húsvétot plusz kilók nélkül?

Melyikünk tudna ellenállni a csábító húsvéti sonkának, a friss, puha kalácsnak vagy éppen a kaszinó tojásnak? A finomabbnál finomabb sütikről már ne is beszéljünk… Az étkezés örömét hamar felváltja a súlygyarapodás felett érzet bűntudat. Vagy mégsem? Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy ezen az ünnepen már nyugodtan eheted a nyalánkságokat. Ebben a bejegyzésben megmutatom, mire figyelj, hogy az élvezet se maradjon el, de a kilók miatt se kelljen aggódnod. Olvass tovább!

Sok kis falat sokra megy

Ez az időszak a családi összejövetelek és a nagy lakmározások ideje. Az étkezésnek ilyenkor – az örömök mellett- a szociális szerepe kerül előtérbe, hiszen a közös beszélgetéseknek, locsolkodásnak az étkezés ad keretet. Sokaknál a böjt időszaka is ekkor zárul le. A kellemes hangulatban észre sem veszed, csak csipegetsz és csipegetsz a finomságokból.

Próbáld meg tudatosan és egészségesen összeállítani a húsvéti menüt!

Húsvéti alapanyagok

A húsvét hagyományos ételei régi időkre vezetnek vissza, amelyek legjellegzetesebb alapanyagai a mai napig megtalálhatóak az ünnepi asztalon. Ilyen például a tojás, a sonka, a bárány vagy a torma.

Tojás

A tojás az egyik legjellegzetesebb étel, elmaradhatatlan alkotóelem. Sokféle módon tudod felhasználni, hidegtálakon díszítésnek, vagy akár önálló fogásként, reggelire is fogyaszthatod. 

Sonka

Sonka nélkül nincs húsvét, tartja a mondás. Rendkívül sokféleképpen felhasználhatod, fogyaszthatod hidegen tormával akár reggelire vagy vacsorára is. Nem hiányozhat mellőle a hónapos retek és a zöldhagyma sem. De meleg főételt is tudsz belőle készíteni például sült formájában. 

Bárány

A húsvét vasárnap hagyományos étele a bárány, mely elkészítésének csak a képzeleted szab határt. Készíthetsz belőle sültet, pörköltet, combját töltött combként is tálalhatod, de roston pirított bordájával is nagy sikert arathatsz. Készíthetsz belőle tárkonyos ragulevest is, ha főételnek valami könnyedebbre vágysz. 

Hidegtálak, nyalánkságok

A húsvét hétfő a locsolkodás napja, mely során a vendégségben előtérbe kerülnek a hidegtálak, a sütemények és persze a csokitojás is. 

Élvezd a húsvéti ünnepeket bűntudat nélkül!

Ünnepi lakoma bűntudat nélkül 

Mint minden ünnep alkalmával, ilyenkor is jellemző, hogy a hétköznapokhoz képest nagyobb adagokat eszünk és nehezebb, kalóriában gazdagabb finom falatokat válogatunk. Hogy úgy mondjam, ’egyszer eszünk’ - egész nap. 

Tudom, hogy nehéz ellenállni a sok csábító finomságnak, mégis fontos, hogy az egészséges táplálkozás egyik kulcsszavát szem előtt tartsd, ez nem más, mint a mértékletesség. 

Bevált módszerek a súly megtartásához

Tervezd meg előre a fogásokat, így elkerülheted, hogy túl sok mindent főzz és mivel mindennek el kell fogynia, egész napos lakmározásba forduljanak a napok. Figyelj az adagokra, gondold át, mennyi fog elfogyni valójában és annyit készíts mindenből. Ha te készíted a menüt, ez könnyedén megvalósítható.

Használd ki a beköszönő tavasz előnyeit! Tálalj friss zöldségeket a tojás és a sonka mellé az asztalra. A hidegtálakat díszítheted gyümölcsökkel, melyek elfogyasztásával a napi gyümölcs adagot is tudod biztosítani. 

A vendégjárás, locsolkodás során is tarts mértékletességet, a finom falatokat kisebb adagban is élvezheted. Ha te vagy a vendéglátó, nem kell minden vendéggel együtt enni, vagy akár még az étkezések között is falatozni. 

Húsvéti menü a mértékletesség jegyében

Reggeli

Kaszinótojás, tormás sonkatekercs, hónapos retek, zöldhagyma, kalács vagy teljes kiőrlésű pékáru. 

Ebéd

Sült bárányborda zöldségágyon, sütemény.

Vacsora

Főtt sonka, torma, paradicsom, paprika, teljes kiőrlésű pékáru.

Részesítsd előnyben a friss zöldségeket, gyümölcsöket!

Sült bárányborda zöldségágyon

Hozzávalók (2 adag):

  • 4 db bárányborda megtisztítva
  • 40 g vaj
  • 1 kis csokor friss menta
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 szál friss bazsalikom
  • só, bors
  • 1 közepes darab batáta (édesburgonya)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kisebb darab cukkini
  • 1 kisebb darab padlizsán
  • 1 darab tv paprika 
  • 2 darab paradicsom
  • olaj
  • rozmaring

A zöldségeket daraboljuk kisebb darabokra és szórjuk meg vele a tepsi alját. Sózzuk, borsozzuk és ízesítsük rozmaringgal. Locsoljuk meg az olajjal és öntsünk alá kb. 2 dl csontlevet vagy vizet.

Tegyük a sütőbe és 160 C-n süssük kb. 45 percet. 

A bárány alá a vajat alacsony lángon felolvasztjuk. A báránybordákat szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, és először a zsíros felét sütjük rövid ideig, míg láthatóan kiolvad a zsiradék (a zsír vastagságától függően 1-2 perc). Utána oldalanként kb. 3 percig sütjük a bordákat, az ízlésünktől és a hús vastagságától függően.

Fogyasztás előtt legalább 5 percet pihentetjük a húst, majd tálalásnál szórjuk meg a zöldfűszerekkel.

Élvezd az ünnepet helyes étkezéssel

Ne feledd, az egész éves munka számít az étrendben és az egészséged megőrzésében, nem ezen a pár napon múlik az áhított versenyeredmény vagy éppen a bikiniforma. Élvezd ki az ünnepek nyújtotta, a hétköznapoktól eltérő ételeket, ízeket, úgy, hogy közben szem előtt tartod a mértékletességet. Az ünnep szóljon a finom, különleges ízekről a mértéktelen adagokkal szemben. 

Mindenkinek kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok! 

Ha további információkra, segítségre van szükséged az étrended kialakításához, keress fel elérhetőségeimen

"Gergely Noémi  vagyok, dietetikus és pont olyan hétköznapi hősökkel foglalkozom mint te, aki ezt olvasod. Ügyfeleim olyan hobbi sportolók, fogyni vágyók, akik a munka, család mellett a sportban is a maximumra törekednek vagy csak egyszerűen jól akarják érezni magukat a bőrükben. Mindig meglepődve tapasztalják, hogy az életmódváltás sokkal könnyebb, mint gondolták. Mitől is? Kövesd bejegyzéseimet, hogy megtudd!"

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)