Magazin

Blog

Hogyan előzd meg a lovasbaleseteket? - Tippek kezdőknek

A lovaglás csodálatos dolog, és napjainkban egyre több ember számára lesz elérhető. Azonban ez a sport nem veszélytelen. Tippek kezdőknek.

#1. Az első lóra üléstől viselj kobakot!

Bár először talán nem az esés jut eszedbe, amkor az első órádra készülsz, de hidd el, jobb félni, mint megijedni. A lovak menekülő csordaállatok, ez benne van a génjeikben. Még a legnyugodtabb gyerekló is végső soron lóból van, tehát meg tud ijedni, - igen, futószáron is - és olyankor egyedfüggő, hogy mennyire erősen reagál. Ezekkel szépen apránként meg fogsz ismerkedni, de addig is legjobb, ha elvből megfogadod, hogy soha nem ülsz fel kobak nélkül. Előbb-utóbb úgyis fel fogsz, legkésőbb a sajátodra, de addig is érdemes így nekiindulni, legalább az elején, amíg még minden új és ismeretlen számodra. A legtöbb lovardában egyébként nem is engedik, és jobb helyeken adnak neked kölcsön kobakot az első néhány órára, míg eldöntöd, hogy szeretnéd-e hosszabb távon folytatni. Akkor már megéri saját kobakot beszerezni. 

Nagyon fontos, hogy az első kobakod vásárlása előtt kérj segítséget, és próbáld is fel, mert a kobak csak akkor véd megfelelően, ha jó a méret, stimmel a fazon a fejformádra és jól van beállítva, ha állítható. Nem elég a tudat, hogy valami van a fejeden, ami lehet, hogy csak ott lifeg, közben meg kilóg alóla az egész homlokod... Soha ne vegyél nagyobb méretet, mint ami indokolt, és sose vegyél használtat, mert ez fogyóeszköz. Ha egyszer leestél benne úgy, hogy leért a kobak is, akkor le kell cserélni, még akkor is, ha semmi nem látszik rajta. Attól még károsodott, és már nem véd megfelelően. Ha pedig eséskor el is törik - hálisten' - vélhetően megmentette az életed - ez a dolga, így van tervezve. A kobakról bővebben ebben az összefoglalóban olvashatsz. Első esésem története pedig számodra is tanulság lehet. 

#2. Az első kengyelhasználattól viselj lovaglócipőt!

Hidd el, nem véletlenül találták ki a lovas lábbeliket. Nem úri huncutságból nem ülünk fel sportcipőben, túrabakancsban, hótaposóban és főleg papucsban. A lovas lábbelit az különbözteti meg a többitől, hogy viselésével jóval kisebb az esélye annak, hogy a lábad beszoruljon a kengyelbe. Ezt két tulajdonság együttes jelenléte biztosítja. Az egyik a legalább 12mm-es sarok, mely megakadályozza, hogy a láb teljesen belecsússzon a kengyelbe, vagy akár át rajta. A másik a keskeny, vastag nyelv nélküli felsőrész, mely azt hivatott elkerülni, hogy ha már belecsúsztál a kengyelbe, ne tudd onnan kihúzni a lábad. Hiszen a cipő vastag nyelve ha egyszer átcsúszott a kengyelen, utána nem nagyon akar onnan kijönni, a ló pedig eközben a legritkább esetben fog türelmesen arra várni, hogy téged majd valaki kiszabadít. A lovasbalesetek több mint kétharmadát a kengyelbe szoruló lábbeli okozza. Tehát, ha kengyelt is használsz, akkor vagy lovaglócipő ÉS lábszárvédő, vagy lovaglócsizma legyen rajtad. A lábszárvédő hiánya még egy darabig megbocsátható, de ha nem veszed fel, előbb-utóbb te magad fogsz rájönni, hogy csúszik, feltör, kényelmetlen, és mikor már a sokadik zoknid szakad el, bolyhosodik ki, előbb-utóbb rászoksz a viselésére. :)

#3. Ha komolyan gondolod, jó, ha beszerzel egy gerincvédőt is.

Persze nem kell azonnal, vannak helyek, ahol adnak kölcsön, és ebből már használtat is szabad venni, mert ez nem eldobandó minden esés után. Viszont ha tényleg komolyan gondolod a lovaglást, akkor ne ringasd magad abba a hitbe, hogy megúszod esés nélkül. Senki nem ússza meg. Kérdés, ki, hogyan éli meg. Sokan a első esés után megrémülve jönnek be gerincvédőt venni. Pedig az esés a lovaglás velejárója - akár a trágyaszedés magad után a pályán. Kellemetlen dolog, de előbb-utóbb te is részesülsz belőle. 

Kezdő lovasnak lenni olyan, mint eltévedni egy sötét erdőben - de idővel kisüt a nap és minden a helyére kerül

#4. Vigyázz a lábfejedre!

Mindig zárt cipőben menj lóközelbe! Nem is gondolnád, hogy a lovak milyen könnyen rálépnek az ember lábára. Ha megfelelő a lábbelid, valószínűleg megúszod egy-két lila folttal, és nem kötsz ki a sürgősségin, mint azok a könnyelmű lovasok, akik a baj megtörténte után buzdítanak arra, hogy soha ne menj oda lóhoz se papucsban, se szandálban, se mezitláb. Ha pedig szeretnél segíteni a lovak körüli teendőkben, nagyon vigyázz a vasvillával! Gyakorlatlanul használva az is könnyen meg tudja találni az ember lábfejét. Ha a lovagló, és a lovak körüli lábbelikről olvasnál bővebben, összefoglalónkat itt éred el.

#5. A lovak mellett kerüld a hirtelen mozdulatokat, a hangoskodást!

Sok lovast a saját rokonai sodornak veszélybe olyan apróságokkal, mint egy esernyő kinyitása a ló mellett, egy nejlonzacskó csörgetése, egy kocsiajtó becsapása, egy kisgyerek sikítva elszaladása, egy csörgő-zörgő roller, vagy egy kutya, aki játszópajtinak nézi az iskolalovakat. Csak pár kiragadott példa, amiről az ember nem is gondolná, de ezek mind olyan dolgok, melyektől még egy jó idegrendszerű és tapasztalt ló is képes halálra rémülni bármikor. Aki rendszeresen látogat lovas létesítményt, annak meg kell tanulnia a lovak helyett gondolkodni - aggodalomra semmi ok, ez idővel mindenkinél természetessé válik.

#6. Bármilyen ajtóról, legyen szó: ha használtad, csukd be magad után!

Sem a boxajtót, sem a karámot, sem a fedelest, sem a kinti pályát, de még a nyergest, az öltözőt, vagy a takarmánytárolót sem szabad soha nyitvahagyni. Számtalan baleset érhet lovat, lovast akkor is, ha semmilyen emberi mulasztás nem történik, mind ismerjük a szabadulóművész egyedeket, és azt is tudjuk, hogy a lovak a lehető legkülönfélébb és leghajmeresztőbb módokon tudnak a gazdáiknak csilliárdos állatorvosi számlákat generálni, ne is beszéljünk arról, hogy mi van akkor, ha a "ló" és a "gépjármű" szavak kerülnek egy mondatba, főleg akkor, ha ez egy olyan mondat, amely nem tartalmazza a "biztosítás" kifejezést. Itthon még mindig nem divat - úgyhogy inkább előzzük meg a bajt! Mindig. Minden. Ajtót. Be. Kell. Csukni.

#7. Légy türelmes és csak azt csináld, amire az oktatód kér!

Talán váratlanul ér, és esetleg türelmetlenné tesz, hogy bizonyos dolgokat nem csinálhatsz azonnal. Minden mozzanat, minden gyakorlat egymásra épül, és mindet csak akkor kezdheted el megtanulni, ha az előtte lévőket már biztonsággal végzed. Vagyis nem fogsz azonnal vágtázni, terepre menni, vagy ugratni, de még ahhoz is idő kell, hogy egyedül behozhasd, leápolhasd, és felnyergelhesd a lovat, amire ülni fogsz. El kell töltened a számodra szükséges időt futószáron, amíg képessé nem válsz rá, hogy lovadat önállóan irányítsd. Légy türelemmel, ha valódi alapokat szeretnél, ez egy hosszú folyamat - és még véletlenül sem verseny. A jó lovardát pedig nem az határozza meg, hogy hányadik alkalommal engednek valakit például vágtázni. Igen, vannak, akik amiatt váltanak lovardát, mert máshol hamarabb csinálhatnak látványosabb dolgokat, de ennek nem szabad bedőlni. Alapok nélkül minden lehet veszélyes, és eleinte a lovasok többsége nem tudja felmérni, hogy mire van felkészülve és mire nem. Hallgass az oktatódra, légy türelmes, tanulj alázattal és meglátod, az eredmény nem marad el. Ha pedig még csak most választasz lovardát, itt találsz hozzá egy kis segítséget. 

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)