Magazin

Blog

Hogyan járj kerékpárral munkába?

Szeretnél hétfő reggelente energiától pezsegve megérkezni a munkába? Érezted már úgy, hogy reggel csak a második kávé gondolata tart életben? Ha igen, a munkába tekerés pont neked való! Néhány egyszerű lépéssel felkészítheted kerékpárod a mindennapos ingázásra.

Egyre többen használunk kerékpárt

Az Eurobarometer 2014-es felmérése alapján Magyarországon az emberek 22%-a kerékpárt használ közlekedési eszközként egy átlagos napon. A kerékpározók száma megtízszereződött a 20 évvel ezelőtti adatokhoz képest. 

Miért egyre népszerűbb közlekedési eszköz a kerékpár?

Hogy miért választjuk egyre többen a kerékpárt? A válasz egyszerű: jót tesz az egészségnek valamint időt és pénzt is spórolunk vele. Van aki le akar adni néhány kilót vagy fittebb akar lenni. Mások edzésként használják ki a munkába vezető utat.  A testmozgás jó kedvre derít. Ha eleged van, hogy a megkeresett pénzed tömegközlekedési bérletekre költöd, vagy edzőtermi bérletre, ahová még időd sincs elmenni, a kerékpáros ingázás lehet, hogy pont neked való.

Az utóbbi időszakban nagyon népszerű lett a kerékpározás, mint a munkába járás egyik módja

Alkalmas a kerékpárod munkába járásra?

Mielőtt átállnál a kerékpáros ingázásra, győződj meg róla, hogy kerékpárod készen áll rá!


Íme pár dolog amire érdemes figyelni:


Megfelelő nyomás van a kerekekben?

A lapos kerék lelassít. Győződj meg róla, hogy megfelelő nyomás uralkodik a gumikban, így könnyedén gurulhatsz az úton.

Az optimális nyomás tartománya a gumiköpeny oldalán van feltüntetve. Ügyelj rá, hogy a megadott tartományban maradjon a nyomás, soha ne alatta vagy felette!

Rendesen működnek a fékek?

Elég fékerőt biztosítanak a biztonságos megálláshoz? Nem ragadnak be vagy súrlódnak a kerékkel? 

A biztonságos közlekedéshez jól működő fékekre van szükség. Ez kifejezetten fontos, ha forgalmas városban élsz, ahol sok a lámpa vagy az útkereszteződés. 

A kopott fékpofa és a laza bowden kerülendő! A fékrendszert rendszeresen karban kell tartani. Amint érzed, hogy romlik a fékhatás, keresd meg a probléma forrását és gondoskodj az elhárításáról! 

Működnek a lámpáid?

A világítás nem csak kötelező tartozéka a kerékpárnak, de az autósok dolgát is megkönnyíti. A városokban általában jól kivilágítottak az utak, így elég olyan lámpát használnod, ami csak helyzetjelzőként funkcionál, az utat nem kell megvilágítania. Leginkább a villogó lámpával hívhatod fel magadra a figyelmet.

Ne feledd, hogy sötétben kötelező az első és hátsó világítás használata!  Sőt, a hátsó lámpádat érdemes nappal is bekapcsolva hagyni, sosem lehet tudni…

Be van olajozva a láncod?

Ha a láncod nincs beolajozva, lassabb leszel és hamarabb kopnak el a lánctányérok is a kerékpáron. Ahogy biciklizünk, por és egyéb szennyeződések kerülnek a láncra. Ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsd és olajozd a láncodat.

Ha sokat használod a kerékpárod, érdemes figyelned a lánc nyúlására is! Ha a lánc túlságosan megnyúlik, gyorsabban kopnak el a lánctányérok, amiknek a cseréje nem olcsó mulatság. 

Ha defektet kapsz, jól jön egy defektjavító készlet a táskában!

Mit csinálj ha defektet kapsz?

Biztos jártál már a város olyan részén ahol átmulatták az előző éjszakát. Ilyenkor gyakran találkozhatsz üvegszilánkkal az út szélén, amit mindenképp érdemes elkerülnöd. 

Ha elég “szerencsésnek” érzed magad, nem árt ha felkészülsz a defektekre. A defektjavító készlet hasznos lehet, de ugyanakkor nagyon sok időbe telhet míg megfoltozod a belső gumit. Mire végzel már lehet, hogy a munkában kéne lenned…
A legjobb megoldás, ha tartasz magadnál egy pót belső gumit és néhány gumiköpeny leszedőt. Ha defektet kapsz, gyorsan ki tudod cserélni a belsőt, a defektes belsőt pedig később is meg tudod foltozni.

Fontos, hogy mielőtt új belsőt raksz a kerékbe, kezeddel óvatosan ellenőrizd a gumiköpeny belső falát, nem maradt-e benne tüske vagy bármi ami a defektet okozhatta. Ha ezt elmulasztod, könnyen lehet, hogy pár száz méteren belül újra leereszt a kereked…

Használhatsz defektjavító folyadékot is, amit ha a belsődbe töltesz nem kell többé az apró defektekkel foglalkoznod. 

További hasznos tippek:

Kerüld a bő ruhákat! Először is könnyen lelassítanak ahogy beléjük kap a szél. Másrészt egy bő nadrág szárát könnyen bekapja a lánc. Jobb esetben csak a nadrágod szakad el, de akár el is eshetsz.

Mindig legyél felkészülve az esőre! Egy összehajtható kerékpáros esőkabát elengedhetetlen tartozéka a munkába tekerésnek.

Meleg időben ne öltözz túl! Nem akarsz túl izzadtan megérkezni a munkahelyedre (hacsak nincs zuhanyzó, ebben az esetben viszont hamarabb kell, hogy elindulj otthonról).

Ne legyen bő szárú a nadrágod városi kerékpározás közben, bukósisak pedig mindig legyen rajtad!

Ezek tehát a legalapvetőbb tudnivalók. Ideje, hogy a reggeli hosszú és eseménytelen utazás a múlté legyen. Nincs annál jobb mikor frissen és tettre készen érkezel munkába és a legjobb formádat tudod nyújtani. 

Próbáld ki te is a munkába tekerést!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)