Magazin

Blog

Hogyan jógázz humorral? - Interjú

2020. január 29.

Interjú Székesvári M. Melinda jógaoktatóval. Melindával mindössze pár alkalommal jógáztam együtt, de már az első alkalommal magával ragadott a világlátása és a személyisége, ahogyan a jógához áll. Elöljáróban annyit, remélem, egyszer én is eljutok ide, ahova Melinda.

Ki is Melinda?

„El kell képzelni, hogy királylányok és királyfiúk vagyunk, van egy korona a fejünkön ami nincs rögzítve és azt meg kell tartani, húzd ki magad…” Kinek ismerős ez a bevezetés? :)

Székesvári Melinda hosszú ideje van a jógaoktatói pályán, bizonyosan sokan hallottak már róla, hiszen egy igen meghatározó személyiségről van szó a „jóga társadalomban”, de mégis szeretném őt nagyon röviden bemutatni. 

Igen hosszú eddigi pályafutása során, megfordult számos edzőteremben, jógastúdióban. Hívták rengeteg rendezvényre, olyanokra, mint a Coca-Cola Beach House, vagy a Fittaréna. Szerepelt több neves folyóiratban is, mint például a Nők Lapja, a Wellness magazin, vagy a Shape magazin, mint szakértő. De még az RTL klubon is láthattuk egy időben. 

Mérföldkövek a hosszú úton

Nem túlzás azt mondani, hogy Melinda több évtizede van a pályán, és ez alatt az idő alatt hihetetlenül sok tapasztalatot szerzett, számos módon képezte magát a body&mind vonalon és kialakított egy számomra igazán szimpatikus, egyedi stílust, amit egész eddigi jógagyakorlásom során – 11 év, megszámlálhatatlan stúdió és iskola…, - eddig csak nála tapasztaltam.

Mivel Melinda jógához kötődő útjáról, akár már önálló könyvet is lehetne írni, én itt most csak néhány mérföldkövet szerettem volna összeszedni.

Melinda elsősorban a saját jóléte érdekében kezdett el jógázni. Sajnos elég fiatalon egy komoly gerincsérülés miatt, melynek következményeként a csigolyái teljesen összecsúsztak, járt különböző orvosi kezelésekre és javulást ígérő speciális tornákra, azonban egyik sem hozta el a kívánt enyhülést, Melinda továbbra is fájdalmakkal küzdött. Több mint 8 év szenvedés után 1999-ben találkozott először a jógával, ekkor kezdett el rendszeresen járni jógaórákra és kezdte el a mindennapos jógagyakorlást otthon.

Székesvári M. Melinda
Székesvári M. Melinda

Már 3 hónap, napi gyakorlás után is érzett pozitív változást. Az egymáshoz súrlódó porckorongokra Melinda saját bevallása szerint neki a kobraállás, sáska pozíció és a különböző fekvő gerinccsavarások voltak jótékony hatással. 

Saját gyakorlását szerette volna még inkább elmélyíteni, mindamellett a jógához kapcsolódó mentalitás és életfilozófia is megtetszett neki, így 2001-ben részt vett egy jógaoktatói tanfolyamon a Sivananda Jógaközpontban.

„Én oktatni? Soha…”

Itt a Sivanandában ismerkedett meg azzal a hölggyel, aki később szorgalmazta, hogy az egykori Europarkban a Fit4Funban (most Shopmark)kezdjen el jógaórákat tartani. Melinda eleinte vonakodva, de engedett a hívásnak, és élete innentől vett 180 fokos fordulatot. Életének egyik legmeghatározóbb pillanata volt ez, innen indult minden, ekkor jött rá, hogy szeretné minél több emberrel megismertetni a jóga áldásos hatásait.

Innen már egymást követték a felkérések a különböző edzőtermekbe és jógastúdiókba (Eurocenter Fit4Fun, Asram Jógastúdió). 

Melinda a sikerek ellenére is tovább szerette volna képezni magát, így később elvégzett a Nemzetközi Wellness Intézet (IWI) keretein belül is egy jógaoktatói tanfolyamot, majd a SOTE Testnevelési Karán szerzett további képesítést sportoktató-rekreáció szakon. A tudásfejlesztése azóta is folyamatos. Tanult Bene Máténál, Almásy Csillánál, és végül, de nem utolsó sorban Kondor Juditnál

„És most már megint azon gondolkodom, hogy mit kéne tanulni.”

Humor a jógában?

„Mindent elfelejtesz, hogyha mosolyogsz, könnyebben veszed az akadályokat. A világ legnagyobb problémáját megoldod egy mosollyal, és voilà – happiness /ford.: és tessék - boldogság/” 

Számos jógaiskolával és jógatradícióval találkozhatunk már itthon Magyarországon is, azonban tanulmányaim és gyakorlásaim során, Melinda óráján kívül sehol nem találkoztam azelőtt azzal, hogy jógázni önmagunkon nevetve is lehet, sőt talán inkább kellene is! :)

Mindenhol nagyon elmélyülten, egy-egy pózba akár bele is feszülve, várjuk a nagy áttöréseket és megvilágosodásokat… - amivel persze nincs is baj…ki így szeretne jógázni, ki úgy -, a lényeg az, hogy az akkor és mostban mindenki jól érezze magát és megtalálja, amire neki szüksége van. 

Melinda óráin három alapszabály van; ”egyenes a gerincünk, hasi légzéssel lélegzünk és mosolygunk…ja és még egy, hogy addig végzünk mindent, amíg jólesik… Fel kell az embereket dobni, én nem tudom elképzelni, hogy emberek miért járnak olyan órára, ami olyan komor, mint a vakbélgyulladás.” :)

Melinda kobraállásban
Mosollyal mindig könnyebb!

Melinda a humort több okból kifolyólag „építette be” óráiba, egyrészt saját személyes benyomásai miatt a jógagyakorlások során. Szerette volna megmutatni, hogy ezt „másképp is lehet”. Ehhez kapott bátorítást egy kedves barátnőjétől egy poszter formájában:

„Egy fejen-álló személy van rajta, és a felirat: "Professionalism is nothing without personality. And vica versa." /ford.: Személyiség nélkül nincs professzionalizmus, és ugyanígy fordítva/

Másrészről, amikor 2004-ben elkezdett jógaórákat tartani a Budapesti Műszaki Egyetem diákjainak, rájött, hogy a fiatalokat így lehetett „megfogni” és a dolog azóta is működik, hiszen a mai napig túljelentkezés van az óráira. :)

„Kezdő készlet” jógázóknak

Melindánál is feltettem a kérdést, amit minden interjú-alanyomnak következetesen felteszek: mire van szüksége a kezdő jógázónak? Mit vigyen magával az első órára?

„Azt szoktam mondani, hogy ahhoz, hogy megtalálja az ő stílusát, menjen el a város összes jógaközpontjába…kérdezze meg a barátait, ismerőseit. Mit vigyen magával? A nyitottságát.”

Hátrahajlító gyakorlat, "teveállás"
A legfontosabb a nyitottság, ha jógázni szeretnénk.

Ha a konkrét felszereléseket nézzük, akkor pedig kényelmes nadrág, és felsőruházat, ami szabad mozgást enged, de komfortosan érezzük magunkat benne. „Érdemes olyat, ami arra lett kitalálva, én egy biciklis nadrágban biztos nem jógáznék, mert szorít imitt-amott, meg hát nyomnak a varrások, a jóga ruházatot nem véletlenül nevezik jóga ruházatnak.”

A fentebbiekből kitűnik, hogy Melinda nem az a fajta „klasszikus” jógaoktató, akikhez a legtöbb jógagyakorló hozzá van szokva, azonban van, amiben Melinda is inkább hagyománykövető. Elárulta, hogy kivétel nélkül mindig, de mindig fehér ruhában tartja a jóga foglalkozásait.

A kicsit már tapasztaltabb jógázóknak, akik már kipróbáltak 1-2 irányzatot és már tisztában vannak vele, hogy milyen típusú jóga órára szeretnének járni, heti hányszor fognak gyakorolni stúdióban és otthon, már érdemes lehet jógaszőnyeget vásárolni maguknak.

„Ki kell próbálni párat, de mindenki megtalálja az igazit.”

Melinda már számos jógamatracon jógázott, köztük a Decathlon által forgalmazott Domyos 5 mm-es Studio jógaszőnyegen is, amivel igazán meg volt elégedve.

„Ez az én szőnyegem. Ráfekszem és olyan, mint amikor hazaértem. Nem lóg le róla, csak a kézfejem, ami már eleve egy komfortérzet, hogy nem lógok le róla, a másik hogy annyira vastag, hogy tudok térdelni rajta, akár hosszútávon, nem kell még egy extra szőnyeg. Amit imádok rajta, hogy van rajta az elválasztó csík, segít abban, hogy tudjam, hogy honnan indultam és hogy hova érkezzek vissza. És van az a három másik csík rajta, hát aki azt kitalálta tényleg zseni volt, kezdő jógásoknak extra segítség. Oké, hogy a jógások elszállnak, de ez a három csík segít visszarántani, a földön maradni. :)  Ez a szőnyeg fantasztikus, nem csúszik, soha nem pöndörödik, és tényleg imádom. A színe is, nem ordít… hanem szép, olyan nyugalmat sugárzó, ez így lett eltalálva, ahogy van.”

Táplálkozz igény szerint!

„A természetesre törekedjünk. 80% zöldség-gyümölcs, 20% egyéb.”

Melinda abban hisz, hogy a szervezetünk mindig jelzi, mire van szüksége. A fokozott folyadékbevitel fontosságára hívta fel a figyelmet, amit napjainkban sajnos nagyon sokan elhanyagolunk, pedig a megfelelő folyadékmennyiség bevitele lenne az, ami a leginkább fontos a szervezetünk egészsége szempontjából.

„Ha valaki azt mondja neked, hogy ezt és ezt csináld, akkor inkább húzd fel a szemöldököd, mert nincsen mindenkire, általánosan ráhúzható szabály.”

Melinda minél többet jógázik, annál energikusabb. :)

Hol találkozhatsz Melindával?

A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói igazán szerencsések, hiszen Melinda jógaóráját felvehetik a tanulmányi rendszerben, kredites óraként, egy héten több alkalommal is. A jó hangulat és a jó közérzet garantált! ;)

Ha valaki nem olyan szerencsés, hogy a BME aktív hallgatója legyen, akkor sem kell csüggedni, hiszen az ASRAM Jóga és Meditációs Központban is találkozhatunk vele.

Hadd zárjam az interjút egy idézettel:

„Nekem a jógázás azt jelenti, hogy jól érzem magam, az első pillanattól kezdve, hogy leterítem a szőnyegemet, addig a pillanatig, amíg kijövök, sőt utána jön a lebegés, hogy büszke vagyok magamra, hogy elmentem jógázni, hogy végig csináltam az egészet, vagy nem, mert azt is lehet…”  :)

                                                                                                            ***

Nem az én tisztem, de Melinda élete, munkássága, történetei tényleg megérdemelnének egy egész könyvet, de sajnos itt most egy interjú keretein belül csak ennyire volt lehetőségem. Én nagyon-nagyon köszönöm neki az idejét, nyitottságát, és a vidám beszélgetést, remélem lesz még folytatás!

Koletár Kata

A jógával nem indult gördülékenyen a kapcsolatom: kényszer hatására mentem el az első hatha jógaórámra. Aztán valahogy ottragadtam. Megfogott ez a sportág, hiszen annyira más mint a többi.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)