Magazin

Blog

Hogyan kell SUP-ozni? - Tanácsok kezdőknek

Szeretnél a „vízen járni” és egy SUP deszkáról felfedezni a világot, úgy ahogyan az csak a vízről látszik? Kövesd az útmutatónkat és meglátod, mennyire könnyű elkezdeni, és hogy milyen remek kikapcsolódás.

MILYEN FELSZERÉSRE VAN SZÜKSÉGE A KEZDŐ SUPOSOKNAK?

Elsőre rövidebb köröket fogsz tenni csendes vízfelületen (tavon, folyón vagy tengeren). Ehhez stabilitásra van szükséged. A legjobb egy széles és vastag állva-evezős deszka (röviden SUP). Ha könnyen szeretnéd szállítani, válassz felfújható deszkát. Az ilyen SUP egy nagy hátizsákba csomagolható és elfér az autók csomagterében. A felfújható „dropstich” technológia kiváló merevséget ad a deszkáknak, ha az előírt nyomásra fújod fel. Ráadásul strapabíró is és nem okoz sérülést, ha ráesnél. A biztonságod érdekében – még sík vízen is - mindig használj biztosítókötelet (leash), ami összeköt a deszkával, hogy ne sodródjon el tőled.

Evezőnek elsőre, az egész családnak megfelel egy állítható hosszúságú, alumínium nyelű lapát. Ha többrészes, szétszedhető evezőt választasz, az belefér a SUP hordozózsákjába. 

Végezetül, ne felejts el úszást segítő mellényt viselni, ha nem vagy teljesen vízbiztos.

Kezdőknek ajánlott úszást segítő mellényt viselni

HOGYAN KEZDJ EL ÁLLVA EVEZNI? 

Készen állsz az indulásra? Először állítsd be az evező hosszát a magasságodhoz. Biztosítsd ki az állítószerkezetet, emeld fel a karod a fejed fölé és állítsd olyan hosszúra, hogy a fogantyú a csuklódig érjen. Zárd vissza és már indulhatsz is.

Kezdéskor a legjobb térdelni a deszkán, főleg ha móló közeléből startolsz, így megelőzheted, hogy ráess. Kezdj evezni, és ha már kényelmesen haladsz, felállhatsz, úgy hogy az evező a deszkán keresztben előtted feküdjön és a vállaid a deszka orra felé nézzenek. Tartsd hajlítva a térded, kis terpeszállásban, közben az evezővel egyensúlyozhatsz. Majd tedd az egyik kezedet a fogantyúra, a másikat az evező rúdjára és mártsd be a lapátot a vízbe magad előtt, a deszka orra felé, úgy hogy a lapát jó szögben álljon. Minél előrébb mártsd be az evezőt és húzás után a lábad elhagyása után emeld ki a vízből. Ennyi, már tudod, hogyan kell SUPozni. 

HOGYAN KANYARODJ A SUPPAL?

Többféle fordulási technika van. Ahogy fejlődsz, láthatod majd, hogyan válthatsz irányt gyorsabban, főleg ha versenyezni szeretnél vagy ha csak a barátaidat szeretnéd megelőzni.

A legegyszerűbb, ha csak az ellenkező oldalon evezel, mint amerre fordulnál (csak bal oldalon evezz, ha jobbra kanyarodnál). Minél többet húzol, annál gyorsabban fordulsz. Ez a technika nem működik hosszú túra deszkáknál, mert túl sokáig tartana, de ha a fordulási irányban ellentartasz az evezővel, máris hamarabb célt érsz. Szinte egy helyben megfordulsz, ha hátrébb lépsz és a deszka hátulját vízbe nyomva pár erősebbet húzol az evezővel. 

Evezésnél a deszka orra elé mártsd be eveződet!

HOGYAN EVEZZ BIZTONSÁGOSAN?

SUP-pal tengeren ritkán távolodunk 300 méternél messzebb a parttól. Ilyenkor a minimum biztonsági felszerelés a leash (biztosítókötél) és a telefon vízálló tasakban.  Fontold meg, hogy vizet is vigyél magaddal a túrára. Vízálló táskát tudsz rögzíteni a deszka orrán, a gumikötelekkel.

Fontos, hogy tisztában légy az időjárással, mert meglehetősen gyorsan tud változni. A szél az állva evezés nagy ellensége, főleg az erős szembeszél. Még a hazautat is meg tudja hiúsítani.

Tengeren az apályt és dagályt is kövesd, mert a tavaszi emelkedő vízszint is annyira veszélyes lehet, mint az erős szél. 

Végezetül, a vitorlázók szerint a vízen mindig hidegebb van, mint a szárazföldön. Vigyél magaddal a szezonnak megfelelő melegebb ruhát, amit le tudsz venni, ha túlmelegednél. Vigyázz a napsugárzással a vízen, mert a fény erősen tükröződik. A naptej, sapka, napszemüveg segít az UV védelemben.

Viselj úszást segítő eszközt (mellényt) - ami lehet akár önfelfújó is - amiben észre sem veszed, hogy van rajtad valami, és a vállaid is szabadon mozoghatnak. Van, amelyikben még ivóvíztároló is van.

Fontos, hogy a biztosítókötelet rögzítsd a bokádhoz!

HOGYAN EVEZHETEK ÁLLVA GYEREKEKKEL? 

Nincs is jobb, mint megosztani az élményt a gyerekekkel, igaz? SUP-pal ez egészen könnyű. A gyermeked tudjon úszni, legyen rajta mentőmellény és rövid neoprén, mert nagy az esély, hogy többször a vízbe pottyan!

Ideális, ha nagy felfújható deszkád van (ez puha, ha ráesne). A gyerek a deszka orrán ülhet, amíg evezel. Ezzel a csemetéd hamar ráérez majd a siklásra és meg fog próbálni felállni a deszkán. Akár egy búvármaszkot is vihettek magatokkal, hogy betekinthessen a víz alatti világba.

Ne lepődj meg, ha egyedül is szeretné csinálni, mint egy felnőtt. Állítsd az evezőt a magasságához, lásd el jótanácsokkal, amiket akkor szereztél, amikor magad is tanultad az evezést, és meg fogsz lepődni, milyen gyorsan ráérez erre a sportra.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)