Magazin

Blog

Hogyan kerékpározz a gyermekeddel?

Gyermeked már elég nagy ahhoz, hogy egyedül, pótkerék nélkül kerékpározzon? Itt az idő, hogy megtanítsd neki, hogyan kell közlekedni a kerékpárral. Íme néhány szabály és tanács, hogy felkészülten indulhasson útnak.

Figyelem: ha a gyermek már meg is találta az egyensúlyt két keréken, ez nem jelenti azt, hogy tökéletesen tud kerékpározni!

El tud már indulni dülöngélés nélkül? Tudja már helyesen használni mindkét féket és megállni egy adott helyen? Könnyen jelzi a kezével az irányt, amerre kanyarodni akar? Sok a kérdés és az ezekre adott válaszok fogják meghatározni a tudásszintjét. 

Ha a gyermeked még nem tud megfelelően kerékpározni, a legjobb ha egy parkban, egy forgalomtól elzárt helyen kezditek a tanulást, így a gyermek fejleszteni tudja a kerékpáros készségeit.

Ha a gyermeked még nem tud megfelelően kerékpározni, a legjobb ha egy parkban, egy forgalomtól elzárt helyen kezditek a tanulást

Hány éves korától kerékpározhat egyedül a gyermek?

Egy gyermek még nem ismeri fel úgy a veszélyt, mint egy felnőtt: az ő látómezeje 30%-kal szűkebb, mint egy felnőtté. Valamint egy 10 évnél fiatalabb gyermek még nem ismeri fel jól a forgalmi körülményeket, ezért nem tudja meghozni az ezzel kapcsolatos döntéseket. 

Még nincsenek meg a szükséges képességei ahhoz, hogy kikerülje a különböző akadályokat, mint a járda, más kerékpárosok vagy autók. Nem a megérzései szerint cselekszik, és nehezen ismeri fel, hogy milyen irányból jön a zaj.  

Ezen okok miatt nem javasoljuk, hogy egy 10 évesnél fiatalabb gyermek egyedül ne kerékpározzon!

A 8 évesnél fiatalabb gyermekek lassan kerékpározhatnak a járdán. 8 éves kortól fokozatosan elkezdhetitek az úton való közlekedést, ehhez a legjobb a kerékpárút. 

Közlekedés a közúton

Jelzőtáblák

A kerékpárúton közlekedve a gyermek hozzászokik a közlekedés keltette zajokhoz, és megtanulja a fontosabb jelzőtáblákat: stoptábla, közlekedési lámpa, egyirányú utca. Felesleges minden jelzőtáblát megtanítani neki, elég csak azokat, amelyekkel útközben találkoztok. 

Földút

Kerékpározhattok földúton is, aminek az az előnye, hogy a gyermek megtanulja kezelni a kerékpárját rosszabb útviszonyok között is.

Földúton gyermeked megtanulhatja kezelni a kerékpárt rosszabb útviszonyok között is

Magatartási szabályok az úton

– Libasorban kell kerékpározni, kivéve, ha 8-nál többen vagytok a csoportban: ebben az esetben mehettek kettesével. De kettőnél többen sosem mehetnek egymás mellett! 

– Minimum 2 méter biztonsági távolságot kell tartani a kerékpárosok között. 

– A sort záró felnőttnek, aki a gyermek mögött kerékpározik, enyhén az út közepe felé kell húzódnia: így láthatóvá válik a gyermek a hátulról érkező autós számára és védelmet is szolgál neki. 

Végül (és mindenekelőtt) ne feledkezz meg a sisakról - minden pillanatban legyen rajtad - és a láthatósági kiegészítőkről, ha sötétben, esőben vagy ködben kerékpározol.

Ha több információra van szükséged a biztonsági kiegészítőkről, olvasd el cikkünket a témában

Jó utat!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)