Magazin

Blog

Hogyan készítsd össze a hátizsákod utazáshoz?

Ebben a cikkben összeszedtük nektek mire is kell oda figyelned ha egy túrahátizsákkal nekivágsz a nagyvilágnak.

 

Ha csak néhány napra vagy akár több hónapra indulsz, 2 kulcsszó van: felkészülés és kis súly! 

A fő kérdés az, hogy hogyan pakolj úgy, hogy ne felejts el semmit, miközben nem terheled túl a hátizsákot? Julie, utazó szakértőnk megosztja veletek a praktikit!

 

TÚRA HÁTIZSÁK ÖSSZEKÉSZÍTÉSE: MINDEN KÉRDÉSEDRE VÁLASZOLUNK!

MILYEN HÁTIZSÁKOT VÁLASSZ?

MIÉRT HÁTIZSÁKOT VÁLASSZ?

HOVÁ INDULSZ?

MILYEN HÁTIZSÁKOT VÁLASSZ VILÁGKÖRÜLI ÚTRA?

MEKKORA MÉRETŰT VÁLASSZ?

MELYIK A LEGJOBB UTAZÓS HÁTIZSÁK?

HOGYAN KÉSZÍTS ÖSSZE EGY UTAZÓS HÁTIZSÁKOT? 

MIT VIGYÉL MAGADDAL A HÁTIZSÁKBAN?

MILYEN HÁTIZSÁKOT VÁLASSZ UTAZÁSHOZ?

Utazó, hátizsákos turista, túrázó és vándor, ha hamarosan útra kelsz, a hátizsákod ideális társad lesz utazás közben! 

Először is a legfontosabb a megfelelő hátizsák kiválasztása. Legyen szó rövid kiruccanásról vagy világkörüli útról, ez esetben a bőrönd típusú hátizsákokat ajánljuk, amelyek hátulján nagy nyílás található és ezen keresztül hozzáférsz a holmidhoz anélkül, hogy összegyűrnéd azokat. 

Az is nagyon fontos, hogy a hátizsák lakattal zárható legyen. Ugyanis az utazás során előfordul, hogy napközben a hátizsákot a szállón vagy a hotel csomagmegőrzőjében kell hagynod. Így akkor is nyugodt lehetsz, ha a busz rakterébe teszed vagy feladod a repülőgépen! 

Bizonyosodj meg arról, hogy a hátizsák rendelkezik védőhuzattal. Nagyon hasznosnak bizonyul, mert védi a holmidat az esőtől és főként védi a hátizsákot a különböző közlekedési eszközökön (repülőgép, vonat, busz…). 

Fontos, hogy a hátizsák kényelmes legyen, hiszen rendszeresen és olykor hosszú ideig fogod cipelni! Az az ideális, ha vásárlás előtt megpakolva több méretű hátizsákot is fel tudsz próbálni. 

VAN KÜLÖNBSÉG A FÉRFI ÉS A NŐI TÚRA HÁTIZSÁK KÖZÖTT?

Ezt a kérdést gyakran feltesszük, ha hátizsákos utazást tervezünk. Hasonlóak a férfiak és a nők a hátizsák formáját tekintve? Minden ember egyedi, ezért magától értetődik, hogy a testalkatunknak megfelelően nem választjuk ugyanazt a méretű és formájú hátizsákot. Függetlenül attól, hogy férfi vagy nő, egyes hátizsákok jobban megfelelnek, mint a többi. 

Nem szabad általánosítani ebben a témában, mert sok különbség van a férfi és a női testalkatban a vállakat, a hátat és a csípőt tekintve. A nőknek fordított hát/csípő aránya van, mint a férfiaknak, mivel gyakran szélesebb és rugalmasabb a medencéjük. Ez másfajta ízületet eredményez, ahol a medence kis szöget zár be a test középpontjával. Részben ezért is léteznek gyakran különböző hátizsákok a férfiaknak és a nőknek.  

 

Egyes hátizsákok azonban mindkét nem számára megfelelők lehetnek, a legjobb továbbra is az, ha felpróbálod az áruházban!  A Forclaznál azonosítottunk néhány lényeges különbséget a férfi és a női hátizsákok között.  

- A hátrész mérete: a női utazó hátizsákok hátrésze kisebb. 

- Derékpánt: a női hátizsákok derékpántja szélesebb és jobban lejt. Bizonyos hátizsákok derékpántja párnázottabb. 

- Pántok: a női testalkathoz igazodva bizonyos hátizsákok vállpántja a melleknél vékonyabb. 

- Mellheveder: gyakran feljebb helyezkedik el a női hátizsákoknál, még akkor is, ha egyre több heveder állítható a férfi hátizsákokon is.

 

MIÉRT UTAZZ HÁTIZSÁKKAL?

Ha más módon és a saját tempódban szeretnéd felfedezni a világot, akkor a hátizsákos utazás ideális a számodra. Ugyanis nagyobb szabadságot és önállóságot nyújt, előre betervezett programok nélkül. 

A hátizsákkal felszerelkezve egyedül te osztod be az idődet és te döntöd el, miket szeretnél megnézni. Ez egy praktikus utazási mód: csak a legszükségesebb holmikat viszed magaddal és a helyszínen megveszed, amire szükséged van. Nincsenek csomagok, nincs tervezett körutazás, nincs szállodafoglalás, te választasz az igényeid és a hangulatod szerint! 

Más szóval teret enged egy spontánabb utazásnak, és nem korlátoz be. Dönthetsz úgy, hogy egy hetet vagy néhány napot ugyanazon a helyen töltesz, felszállsz egy buszra, egy vonatra, vagy akár egy repülőre, hogy új kalandokra indulj ugyanazon az utazáson belül. 

Valamint jó alkalom arra, hogy megismerkedj más hátizsákos turistákkal és megoszd velük a tapasztalataidat. Egy hátizsákos utazás alkalmával lehetőség nyílik arra, hogy egy ország kultúráját egy teljesen más, intimebb és autentikusabb módon fedezd fel.  

A praktikusság oldaláról nézve egy hátizsákos utazás több problémától megkímél. Például:

 

- Sorbanállás, hogy a tömegközlekedési eszközön a csomagot a csomagtérbe tehesd;

- Várni a repülőtéren, hogy megérkezzenek a csomagjaid;

- Attól félni, hogy a csomagjaid nem érkeznek meg épségben;

- Túl sok idő, amíg összepakolod a csomagod, majd végigcsinálni ugyanezt, mielőtt elhagyod a hotelt. 

Hátizsákos utazáskor csak a minimumot viszed magaddal, vagyis fontos, hogy ne kelljen nagy súlyt cipelned a hátadon. A hátizsákos utazás során azonban nem mindig kell letérned a kitaposott útról. 

Egy hagyományos utazásra, amikor hotelt foglalsz és autót bérelsz is vihetsz magaddal utazó hátizsákot! Nincsenek szabályok: a hátizsák minden típusú utazáshoz megfelelő. Valójában semmi nem rontja el jobban a nyaralást, mint egy túl nehéz hátizsák, ami gyakran a mozgásban is korlátoz. 

 

MILYEN HÁTIZSÁKOT VÁLASSZ VILÁGKÖRÜLI ÚTRA?

Ahhoz, hogy eljuss a világ másik felére, leginkább egy kényelmes, minőségi és a magasságodhoz igazított hátizsákra van szükség. A világkörüli úthoz tervezett hátizsák standard ajánlott mérete 50-60 liter. Az optimális kényelem érdekében a hátizsák súlya ne legyen 10-12 kg-nál több. Mindenesetre nincs erre vonatkozó szabály. Ez az ajánlott méret, de ha például Thaiföldön tervezel hátizsákos túrát és nincs szükséged a teljes ruhatáradra, akkor egy kisebb hátizsák is megteszi, főleg, hogy ott olcsón és könnyedén kimoshatod a szennyesed.

MILYEN MÉRETŰ TÚRA HÁTIZSÁKOT VÁLASSZ?

Az első utazások alkalmával gyakran előfordul, hogy spórolás céljából kölcsönkéred a szomszéd hátizsákját. Valószínűleg bánni fogod, főleg, ha hosszú útra indulsz! 

Ugyanis az túra hátizsákot a te magasságodhoz és testalkatodhoz kell igazítani, hogy kényelmes legyen az út során. Íme néhány hasznos tanács, ha nem szeretnél fájós háttal hazatérni. 

A hátizsákot a hátad mérete alapján válaszd ki. 

Próbálj fel több különböző méretet és azt válaszd, ami leginkább passzol a testalkatodhoz és jól be lehet állítani. 

Az izomzatodnak megfelelő hátizsákot válassz. A nőknek a vállszélességhez és a csípőhöz kell igazítani a hátizsák méretét. 

A hátizsák méretét az utazás ideje is befolyásolja. Ezért a megfelelő űrtartalmút kell választanod:

- 20 - 50 literes hátizsák 15 napnál rövidebb utazáshoz, 

- 50 - 70 literes hátizsák 15 napnál hosszabb utazáshoz,

- 70 literesnél nagyobb egy világkörüli úthoz, viszont itt figyelni kell, mert hamar túl nehézzé válhat. 

Vannak bővítető méretű hátizsákok, pl “+ 10 L” típusú, amely szükség esetén lehetővé teszi a kapacitás növelését. Választhatsz például egy kisebb, 20-50 literes, bővíthető hátizsákot a 15 napnál rövidebb utazáshoz, és így lesz benne hely az emléktárgyaknak. 

MELYIK A LEGJOBB TÚRA HÁTIZSÁK? 

Megvan már a jegyed a következő úti célra, de nincs még hátizsákod? Akár belföldön utazol, vagy a világ másik végére mész, szükséged van egy praktikus hátizsákra a fontos holmiknak. Mert minden holmi fontos, amit magunkkal viszünk! 

A lényeg az, hogy nem létezik “legjobb túra hátizsák”. Minden tőled függ, az utazás időtartamától, a szükségleteidtől, a testalkatodtól, az utazás módjától és hogy mennyit szánsz rá. 

Az utazó hátizsák kiválasztásánál viszont fontos odafigyelni az alábbi szempontokra. 

Kapacitás: ahogy írtuk fent, az utazó hátizsákok mérete literben van megadva.

Súly: nem mindig veszed észre, amíg az egész lakást be nem pakolod a hátizsákba az első utazások alkalmával, de minél könnyebb a hátizsák, annál jobban érzed magad! Figyelj az üres hátizsák súlyára! Egy 60 literes hátizsák üresen akár 2 kg is lehet. 

Nyitás típusa: A legtöbb hátizsák felülről nyitható, ami nem túl praktikus, mert mindent ki kell pakolnod ahhoz, hogy megtaláld azt a holmit, amit legalulra pakoltál. Ezért mi azt a hátizsákot preferáljuk, ami elöl nyitható, mint egy bőrönd. A túrahátizsákok rendelkeznek az úgynevezett felső nyílással.  

Pántok típusa: a heveder derékmagasságban található, leginkább a testen tartja egyensúlyban a hátizsák súlyát, nem pedig a vállakon. A heveder megakadályozza a hátfájást, különösen ha hosszú ideig cipeled. Javasoljuk a párnázott pántokkal rendelkező hátizsákokat, ezek sokkal kényelmesebbek. 

Belső tároló rendszer: vannak hátizsákok, amelyek belső zsebekkel rendelkeznek, ezek nagyon praktikusak az olyan holmiknak, mint a fényképezőgép vagy a laptop. A legjobb ha van néhány zseb, de nem túl sok, hogy elkerüld a kísértést, hogy még több holmit pakolja a hátizsákba, ami a végén túl nehéz lesz!   

Szellőző rendszer: ha olyan országba utazol ahol meleg van, izzadni fogsz. Ha olyan hátizsákkal szerelkezel fel, amelyik jól szellőzik, jól fogd magad érezni a kaland során.  

Ellenáll az időjárás viszontagságainak: vannak hátizsákok, melyekbe integrálva van az esőhuzat, míg bizonyos hátizsákok vízhatlan anyagból készültek. Ha olyan országba indulsz, ahol sokat esik az eső, mint például Írország, az ilyen hátizsákokat javasoljuk! Ellenkező esetben választhatsz esővédő nélküli modellt és külön vásárolhatsz hozzá huzatot. 

Stílus és szabás: olyan hátizsákot válassz, ami tetszik, de ne felejtsd el, hogy a legfontosabb a hátrész megfelelő hosszúsága. 

TÚRA HÁTIZSÁK: KÉZIPOGGYÁSZKÉNT FELVIHETŐ A REPÜLŐGÉPRE?

A légitársaságok egyre szigorúbbak a kézipoggyász súlyát és méretét illetően. Informálódj, amikor megveszed a repülőjegyed a világ másik végére. Gondoskodhatsz arról, hogy a hátizsák ne haladja meg a kézipoggyász méretét és súlyát, így nem kell feladnod a raktérbe és elkerülöd a többletköltségeket.  

Kiválasztottad a hátizsákot? Szuper! Most pedig lássuk, mit pakolsz bele…

HOGYAN KÉSZÍTSD ÖSSZE AZ TÚRA HÁTIZSÁKOT?

A hátizsák összekészítése egyesek számára hamar rémálommá válhat. Vannak, akik az utolsó pillanatban pakolnak be a hátizsákba úgy, hogy mindent beletesznek, ami a kezükbe kerül és alig tudják bezárni, és vannak, akik a sok kedvenc ruha közül nem tudnak választani.  

Ne feledkezzünk meg a legrendezettebbekről sem, akik egyszerűen nem szoktak hozzá a hátizsákos utazáshoz! Ne aggódj, bármelyik típusba is tartozol, mi tanácsokat adunk a hátizsák összekészítéséhez, mielőtt kalandra indulnál.  

1. Tekerd fel a ruháidat!

Az egyik alapvető tipp minden utazó számára, hogy a helytakarékosság érdekében érdemes a ruhákat feltekerni! A ruhák feltekerve sokkal kisebb helyet foglalnak a hátizsákban. 

 

Ezzel a módszerrel, amellett, hogy optimalizálod a helyet a hátizsákban, elkerülhető, hogy összegyűrődjenek a ruhák. Bár a hátizsákos utazás olyan kaland, ahol a divat nem elsődleges, mégis kellemesebb nem gyűrött ruhákat viselni! A ruhák hajtogatásához azt javasoljuk, hogy hajtsd be mindkét oldalát, majd tekerd fel fentről lefelé. 

Tudtad?: léteznek manuális kompressziós tasakok, úgynevezett tömörítők, melyek vákuumcsomagolt ruhák tárolására szolgálnak. Ez a rendszer nagyon praktikus különösen akkor, ha egy pufi- vagy nagykabátot vagy más nagy volumenű ruhadarabot szeretnél magaddal vinni. Ezekkel a tasakokkal az ilyen típusú ruhadarab akár 75%-kal kisebb helyet foglal! 

 

 

2. Tedd tárolózsebekbe a holmidat

A hátizsákos turisták egyik aranyszabálya, hogy tematikusan, rekeszekbe vagy tárolózsebekbe csoportosítják a holmikat. Ugyanis minden utazótáska elengedhetetlen

kellékei a tárolózsebek!  

Minden nap ki- és be fogod pakolni a táskádat. Hogy ez ne legyen kálvária, a tárolózsebek megkönnyítik a holmik és a felszerelés csoportosítását. Válassz vízálló hátizsákot, mely védi a holmidat a nedvességtől. Választhatsz vékonyabb, de kevésbé praktikus tárolóhálókat is.  

Legyen több tárolózsebed a holmiknak:

- egy a ruháknak és az alsóneműknek,

- egy a cipőknek,

- egy a gyógyszereknek / elsősegélycsomagnak,

- egy a technikai ruházatnak (sport, túra, stb.),

- egy speciális zseb a kiegészítőknek (eszközök és töltők).  

Nyilván nem az a cél, hogy legyen 50 db, hanem csak egy tucat, amiben tudod tárolni a nélkülözhetetlen holmid anélkül, hogy az utazás során szétszóródnának.  

 

HÁTIZSÁKOS UTAZÁS: MIT VIGYÉL MAGADDAL?

Hátizsákkal egyedül útnak indulni egy igazi művészet, egy életfilozófia. Ez a legegyszerűbb módja a világ felfedezésének, minimalista módon. Ha ez az első utad, biztosan rengeteg kérdésed van arra vonatkozóan, hogy miket kell feltétlenül magaddal vinned és mit hagyhatsz nyugodtan otthon. 

Kiválasztottad a hátizsákod? Szuper! Most pedig lássuk, mit pakolsz bele… Ugyanis ha hátizsákkal indulsz útnak, sok mindenre kell gondolnod.  

 

Megnyugodhatsz, még ha az elején nehéz is, de később, ahogy egyre tapasztalatot szerzel, a hátizsák összepakolása gyerekjáték lesz.  Íme a lista a legfontosabb dolgokról, amelyek nem hiányozhatnak a hátizsákból a problémamentes utazáshoz:  

1. Az időjárásnak megfelelő ruházat

Ez logikusnak tűnhet, mégis hajlamosak vagyunk elfelejteni, ha olyan helyre indulunk, amelyet nem feltétlen ismerünk.  

Az időjárásnak megfelelő ruházat kiválasztása érdekében javasoljuk, hogy nézd meg az úti cél szerinti időjárás előrejelzést. Ezután tervezd be az aktivitásokat a célhelyen, vagy legalábbis legyen ötleted. 

A célországtól és az évszaktól függően kell kiválasztanod, hogy mit pakolsz a hátizsákba. Még ha a legfontosabb dolgok ugyanazok is, nem ugyanarra lesz szükséged, ha Thaiföldre indulsz túrázni, mintha Bolíviába. Ezen túlmenően, attól függően, hogy a napi séta mellett milyen aktivitásokat tervezel a helyszínen, a szükségletek is különbözőek lehetnek. 

 

Bármennyi is legyen a hátizsákos utazás időtartama, javasoljuk, hogy annyi ruhát pakolj be, hogy egy héten keresztül minden nap át tudj öltözni. Elegendő ruhád lesz ahhoz, hogy rendszeresen ki tudd mosni, és ha nincs lehetőséged mosógépben mosni, az alsóneműd kézzel is kimoshatod.  

Olyan ruhákat válassz, melyek kevésbé koszolódnak, gyorsan száradnak és ideális esetben olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, hogy nem lesz kellemetlen szagú. Ebben a tekintetben a merinó gyapjúból készült ruhákat javasoljuk. A merinó gyapjú csökkenti a kellemetlen szagokat, ezért több napig is hordhatod a ruhát anélkül, hogy kimosnád. 

2. Kiegészítők a kapcsolattartáshoz

Itt elsősorban az univerzális adapterekre gondolunk, amelyek lehetővé teszik, hogy a világ bármely országában tudj csatlakozni. A legjobb, ha egy adapter több USB porttal rendelkezik, így több eszközt tudsz tölteni egy időben. Azt is javasoljuk, hogy vigyél magaddal külső akkumulátort, főleg akkor, ha hosszú túrázásra indulsz, ahol nincs lehetőség az eszközök töltésére.  

3. Elsősegélycsomag

Hátizsákos utazásra tilos elsősegélycsomag nélkül elindulni! Gyakran akkor tudatosítjuk, hogy milyen hasznos, amikor nélküle indultunk el. Ugyanis sokkal gyakrabban van rá szükség, mint gondoljuk. Néhány seb, még ha apró is, könnyen elfertőződhet, különösen ha meleg, trópusi országba megyünk. 

4. Hálózsáklepedő

Néhány hotelben és ifjúsági szállón a higiénia nem elsődleges szempont. Kísértést érezhetsz arra, hogy “olcsó” szállást foglalj, itt viszont előfordulhat, hogy az ágy és a lepedő kétes.  

A közvetlen érintkezés elkerülése érdekében javasoljuk, hogy legyen nálad lepedő, vagy hálózsáklepedő. Gyakran egyébként az ifjúsági szállók nem biztosítanak ágyneműt. A hálózsáklepedő ez esetben életet menthet! 

Ne felejts el füldugót magaddal vinni, amely nagyon hasznos, ha a falak rosszul szigetelnek, vagy ha több emberrel alszol egy hálóteremben. Így biztosan jobban alszol, ha valaki horkol melletted. 

5. Kemping kiegészítők

Ha hátizsákos utazáskor kempingbe mész, vagy éjszakai túrázásra, ne felejts el fejlámpát vinni magaddal. Hasznos lehet a sétáláskor a sötétben, vagy ha olvasnál, de nem akarod a partnered zavarni - ez egyébként egy hotelben is hasznos lehet. Egy svájci bicska is jó szolgálatot tehet a teljes utazás során, vagy ha például szabadtéren ennél. 

Ha megfogadod a tanácsainkat, könnyedén és biztonságban indulhatsz útnak! A hátizsákba pakoláskor figyelj a megfelelő súlyelosztásra is, ez növeli a kényelmes cipelést. 

A legnehezebb holmikat a hátadhoz közel pakold a hátizsákba. A tetejére olyan holmikat tegyél, amelyekre napközben szükséged lesz, így könnyen hozzáférsz. 

Ha csak néhány órás kirándulásra indulsz, egy kisebb, kompakt hátizsák (20 literes) is elegendő, ebben magaddal vihetsz vizet, egy kis elsősegélycsomagot és némi ennivalót.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)