Magazin

Blog

Hogyan készüljünk fel a nyári túrákra?

Mint azt a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, a nyár magasabb fokozatba kapcsolt, napról-napra dől meg a melegrekord. Ilyenkor legszívesebben az ember csupán a négy fal közt hűsölne, kényelmesen egy klimatizált lakásban. Ennek ellenére sokan az erdőben keresik az enyhülést hozó menedéket, de nyilván ennek is megvan a menete, hogyan és miképp készüljünk fel egy perzselő kalandra!

Ehhez olvashattok itt most pár jó tanácsot, melyeknek segítségével nem érhet hőguta vagy pedig napszúrás titeket!

Vízvételi lehetőségek

Amikor megtervezed a túrát, és felmérted a vízfelvételi opciókat, azok közti távolságok alapján mérd fel, hogy mennyi folyadéknak kell nálad lenni, hogy elég legyen azon pontok között. Egy hegyi túra során egy felnőtt ember óránként legalább fél liter folyadékot megiszik, ami hőmérséklettől és terepviszonyoktól függően változhat. Mindig legyen nálad tartalék, ami a váratlan helyzeteket mentheti meg – például mégsincs a térképen jelölt kút, forrás a valóságban. Ne feledd! Éhesen sokáig kihúzod, de víz nélkül rövid ideig! Pláne ebben a melegben!!!

Tervezzük meg előre, hol tudunk vizet utántölteni

Milyen folyadékot vigyünk magunkkal?

Nem elég csak elegendő folyadékot magunkkal vinni, az sem mindegy, mit. Mellőzd a szénsavas italokat! Lehetőség szerint tiszta vizet vigyünk magunkkal, de legoptimálisabb az, ha egy kevés izotóniás folyadék is van mindig nálunk, melyből gyorsan pótolhatjuk a kiizzadt ásványi anyagokat és sókat. Ráadásul bármikor menetközben magunk is „gyárthatunk” izotóniás italt pezsgőtablettából, amit könnyű beszerezni és szállítani.

Ruházat

Az öltözet is nagyon fontos, hiszen a bőrünknek szüksége van a jó szellőzésre, az izzadság elvezetésére. Léteznek már tökéletes technikai pólók, melyek az ilyen kalandokhoz ideálisak, vagy ha épp izzadékonyabbak vagyunk, akkor a merinó gyapjú öltözék is megoldás lehet a bajra. A váltásnyi zokni, valamint egy kis törölköző is hozhat enyhülést, ha a komfortérzetünk megkívánja!

Védelem a nap és a rovarok ellen

A megfelelő faktorszámú naptej, valamint a kullancsriasztó szer is legyen kötelező tartozéka a felszerelésünknek!

A ruházat legyen jól szellőző!

Hűtés

Manapság léteznek olyan zselés fejkendők, amik víz hatására, egy szintetikus porból hűsítő enyhülést hozhatnak, ezeket a túra előestéjén hűtőben kell tárolni és másnapra a vászon anyag belsejében lejátszódott folyamat végett egy hosszú ideig tartó mini klímánk lesz. Ezt igény szerint az ereinkhez is helyezhetjük, könnyítve a hideg áramlását a testünkben.

Ha ezeket az intézkedéseket betartjuk, akkor nagy baj már nem érhet bennünket, főleg, ha a legmelegebb órákban törekszünk arra, hogy az erdő árnyékosabb részein járjuk utunkat!

Köszönöm szépen, hogy elolvastad!

Gere Gergő, a Bakancskoptató blog szerzőjének tanácsait olvashattátok, további tippekért kövessétek őt az Instagram vagy Facebook oldalán!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)