Magazin

Blog

Hogyan legyünk még jobban? - A testi-lelki egyensúly fontossága

Elsősorban szeretnék bemutatkozni nektek, Rácz Szabó Viola vagyok, gyógytornász. Folyamatosan arra törekszem, hogy megismerjem az ember testi-lelki működését, mivel nem szabad és nem is lehet ezeket különválasztani egymástól. Ezért ha megengeditek, most sem csak a testről és az anatómiáról írnék.

Mindig jön valami új információ, megérzés, tudás, amely hozzáad az ismereteimhez vagy új gondolatot ébreszt. Nem szabad pusztán elfogadni és ragaszkodni egy tanult, hallott információhoz, mindig át kell gondolni a mibenlétét, illetve utánanézni, lehetőségekhez mérten tesztelni, a legfontosabb pedig megfigyelni és érezni az információt.

Középiskolában ápolónőként végeztem, egyetemen gyógytornász diplomát szereztem, utána pedig elkezdődött a szabadon választott önképzés ideje. Elvégeztem a Kinematic Taping tanfolyamot, majd jött az FDM1, Dynamic Flossing meets Bosu, Köpölyterápia, MuscuLogika, Lökéshullámterápia, Craniosacralis Biodinamica 1., Buteyko légzéstechnika, Mentál tréning, Viscerális terápia – máj, epehólyag, Maitland manuálterápia 4 modulja, Neuro-Mozgáskorrekció Alaptanfolyam és jövőre a természetgyógyász iskola következik.

Rácz Szabó Viola vagyok, gyógytornász. Folyamatosan arra törekszem, hogy megismerjem az ember testi-lelki működését, mivel nem szabad és nem is lehet ezeket különválasztani egymástól

Széleskörű látásmódot és tapasztalatot kaptam az elmúlt években, amelyek alapján igyekszem összeállítani magamban egy egészet, a sok kis részletből. Nincs egy olyan módszer, ami mindenre jó, ezért kell minél szélesebb körben ismereteket szereznem, ha segíteni szeretnénk.

Fontos a testi-lelki egészségünk megalapozása

Nem mondok újat azzal, amikor arról beszélek, mennyire fontos a lelki egészség, ezt pedig azzal tudjuk megalapozni, ha az Egónk képzeteit, védekező mechanizmusait, vágyait, múltbéli fixációit, megszokott, "gépies” válaszreakcióit elengedjük és elkezdünk figyelni magunkra, a jelenre, hogy mit-miért csinálunk, vagy éppen mit kellene másképpen tennünk, ha más választ várunk a környezetünktől, magunktól testi és lelki szinten.

Azt, hogy a stressz testi elváltozásokat okoz, régóta tudjuk, mégse foglalkozunk kellőképpen vele. Sőt nem csak a ”stressz”, hanem minden negatív érzés és gondolat. Ez a jelenség pedig kimutatható, tesztelhető, hogy melyik izom, miért nem dolgozik, úgy, ahogyan rendeltetett, ezzel diszfunkciókat okozva a mozgásban, akár fájdalmat. Nem szabad ezeket az érzéseket megoldatlanul magunkban őrizni, mert érzékeltetni fogja láthatatlannak tűnő jelenlétét látható, érzékelhető formájában. 

A TESTÜNK MINDIG ÉRTÜNK VAN, SOHASEM ELLENÜNK

Meg kell ismernünk önmagunkat és az ok-okozati kapcsolatokat a háttérben, (amelyet nagyon gyakran sejtünk, akár tudunk is). Nem kerülhetjük ezt ki, pusztán a külső segítségre hagyatkozva, igazi megoldást az fog hozni, ha elérünk minden szinten ahhoz, amit igazán szeretnénk és amely a legfontosabb: a TESTI-LELKI egészséghez. Ássunk, lássunk a dolgok mélyére, ne csak a felszínt egyengessük.

Masszázseszközök használata otthon

A külső, mozgásszervi részénél nem győzöm hangsúlyozni és ajánlani a masszázseszközök használatát az otthonodban. Nagyszerűen lehet segíteni velük az izmok és a fascia működésének helyreállítását. A fascia egyfajta kötőszövet, amely mindent behálóz, beborít a testen belül. Egyetlen egy van belőle, nincs eleje és vége. Receptorokat is tartalmaz. Több rétege van, nyákos állagú és szerves része a mozgásunknak, vázunknak. Nézzétek meg az alábbi videót, melynek első részében egy 3 hónapja fennálló, váll sérülés maradványa látható. A mellette lévő felvételen pedig 1 órás fascia kezelésének gyümölcse.

Nekem az egyik kedvencem masszázseszközöm a kislabda. Tökéletesen alkalmas az izmok eredési és tapadási, illetve trigger pontjainak kezelésére. Ezeket a pontokat nyomjuk, hosszabb kitartással, lehetőleg addig amíg 0-ra nem csökken a fájdalom (amit a nyomással okozunk). Például ha egy izom folyamatosan összehúzódott állapotban van és nem tud kellőképpen ellazulni, megnyúlni, akkor ezzel a technikával ezt javíthatjuk, esetleg helyrehozhatjuk. Ilyenkor a nyomás révén hatunk a szövetekben lévő receptorokra. Fontos tehát, hogy melyik ponton kezeljük magunkat az eredmény érdekében. 

A kislabda kiváló eszköz a test különböző részeinek kezelésére

Ezért szeretném ezt kicsit részletesebben bemutatni nektek. 

A következő cikkemben pár tippet mondanék  általánosságban, hogy mely területeknél, milyen pontokat érdemes kislabdával kezelni!

Addig is legyen csodás napotok!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)